Ύστατη προσπάθεια Ομπάμα να βρεθεί λύση

Ύστατη προσπάθεια Ομπάμα να βρεθεί λύση

Στον Λευκό Οίκο εκλήθησαν  οι  ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων Δημοκρατικών και  Ρεπουμπλικανών -  Επικρίσεις κατά του Προέδρου ο οποίος παρά το “λουκέτο” εξακολουθεί να παίρνει το μισθό του – Ο Τεξανός Τεντ Κρουζ σταυροφόρος κατά Ομπάμα

Στην Τεχεράνη ο πρόεδρος της Βολιβίας
Ύστατη προσπάθεια Ομπάμα να βρεθεί λύση
Την ώρα που η Αμερική είναι έρμαιο στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, έπειτα από την εμμονή τους να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση υγείας του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, το αμερικανικό δημόσιο κατέβασε ρολά. 

Το περίφημο «shutdown» που οδηγεί στην αναστολή των κρατικών υπηρεσιών και στην υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών 800.000 ομοσπονδιακών υπαλλήλων, ενώ το «μπλακ άουτ» θα επεκταθεί πέραν των υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, των υπουργείων Υγείας και Άμυνας, σε μνημεία, μουσεία, εθνικά πάρκα, και εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες.
Βέβαια, παρά το «λουκέτο» τα μέλη του Κογκρέσου και ο ίδιος ο πρόεδρος θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς αμείβονται μέσω ειδικού κονδυλίου.

Κλείσιμο
Μάλιστα, όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα μέλη της Βουλής Αντιπροσώπων και της Γερουσίας λαμβάνουν 174.000 δολάρια ετησίως, ενώ οι επικεφαλής των ομάδων του Κογκρέσου αμείβονται περισσότερο. 

Όσο για τον επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπένερ, λαμβάνει μισθό ύψους 223.500 δολαρίων ετησίως, λίγο λιγότερο λαμβάνει ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με μισθό ύψους 230.700 δολάρια, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει 400.000 δολάρια ετησίως.



Παρότι αρκετά είναι τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν δηλώσει ότι θα προσφέρουν τον μισθό τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή θα τον αρνηθούν, δεν έχει γίνει γνωστό τι θα πράξει ο Ομπάμα.

Προς το παρόν, δεν είναι λίγοι οι γερουσιαστές που υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να «θέσει τον λαό πάνω από την πολιτική».
Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Αμί Μπέρα: «Αν το Κογκρέσο δε μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να θέτει τον αμερικανικό λαό πρώτα από όλα, τότε σίγουρα δε θα έπρεπε να πληρώνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης που το ίδιο προκαλεί. Πρέπει να ξεκινήσουμε να συμπεριφερόμαστε ως ενήλικες και να θέσουμε ξανά σε λειτουργία την Ουάσιγκτον για τον κόσμο της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σερόντ Μπράουν του Δημοκρατικού κόμματος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως θα δωρίσει τον μισθό του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως άλλωστε είχε κάνει και κατά τη διάρκεια του shutdown το 1995.

Ύστατη προσπάθεια Ομπάμα να δοθεί λύση 

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό κατάρρευση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάνει μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Ομπάμα προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία με την ελπίδα να δοθεί τέλος στην κρίση.
 
«Δεν υπάρχει φως στο τούνελ», υποστηρίζουν τα αμερικανικά δημοσιεύματα

«Αν δεν είστε αρκετά ανήσυχοι σχετικά με το λουκέτο της κυβέρνησης και πώς θα επιλυθεί η κρίση, υπάρχει κάτι που θα σας εντείνει την αγωνία: οι νομοθέτες δεν έχουν ιδέα πώς θα τελειώσει το βιντεογκέιμ», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Huffington Post.
Μπορεί κάποιοι να έχουν κάποιες σκέψεις για το τέλος της κρίσης, ωστόσο δεν γνωρίζουν πως ακριβώς να φτάσουν εκεί. 

Ο υποψήφιος Ρεπουμπλικανός στις εκλογές του 2008, Τζον Μακκέιν, δήλωσε άγνοια σχετικά με τον τρόπο επίλυσης της κρίσης.
Ανάλογη απάντηση έδωσε και ο Νταν Κόατς, λέγοντας: «Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος, αλλά δε νομίζω να τον βρούμε σύντομα», ενώ ο Οριν Χατς δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ιδανική επιλογή για το τέλος του αδιεξόδου, απάντησε απλώς: «Δεν ξέρω»!

Τεντ Κρουζ: Το επόμενο «αστέρι» των συντηρητικών;

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός Τύπος παρουσιάζει ως τον επικεφαλής της «ιδεολογικής σταυροφορίας», όπως είπε για τους Ρεπουμπλικανούς στο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα, τον Τεξανό Τεντ Κρουζ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιμονή του να εμποδίσει το περίφημο Obamacare, κίνηση που χαρακτηρίστηκε «καμικάζι», μπορεί τελικά να τον αναδείξει νικητή στις εκλογές του 2016.
Όπως αναφέρει σε κείμενό του ο Ντέιβιντ Φραμ, ο Κρουζ «δεν είναι Σάρα Πέιλιν, ούτε Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος, αφοσιωμένος πολιτικός παίκτης, με ξεκάθαρη ματιά στην πολιτική πραγματικότητα και κατατρόπωσε τον πιο ισχυρό Ρεπουμπλικανό στο Τέξας». 

Κατά τη διάρκεια της μάχης ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς έδειξε τα δόντια του, με μοναδικό του στόχο να αναδειχθεί ως ο επόμενος πολιτικός ηγέτης των συντηρητικών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης