Ψήφισμα στον ΟΗΕ για τη Συρία θα υποβάλει η Γαλλία

Ψήφισμα στον ΟΗΕ για τη Συρία θα υποβάλει η Γαλλία

Ο Πούτιν προσφέρει στον εαυτό του μια "θύρα εξόδου", λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Ψήφισμα στον ΟΗΕ για τη Συρία θα υποβάλει η Γαλλία
Με ενδιαφέρον αλλά και με  επιφυλακτικότητα δήλωσε ότι υποδέχεται η γαλλική κυβέρνηση τη πρόταση της Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του θα καταθέσει εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα καταδικάζει την σφαγή της Δαμασκού την 21η Αυγούστου από την συριακή κυβέρνηση και θα προβλέπει τον "έλεγχο και την καταστροφή" των συριακών χημικών όπλων.

Κλείσιμο
"Η Γαλλία θα προτείνει σήμερα στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης βάσει του κεφαλαίου 7" το οποίο επιτρέπει την προσφυγή στη βία σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, ανέφερε ο υπουργός και  διευκρίνισε ότι "η Γαλλία έχει στόχο να ζητήσει να ριχτεί φως στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων ώστε η Δαμασκός να δεχθεί να το θέσει υπό διεθνή έλεγχο και το πρόγραμμα αυτό να διαλυθεί, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων".

Νωρίτερα την Τρίτη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Ερόπ 1, ο κ. Φαμπιούς είπε πως η Ρωσία προσφέρει στον εαυτό της "μια θύρα εξόδου" με την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, προσθέτοντας πως η "αποφασιστικότητα" των Δυτικών απέδωσε.

"Πιστεύω ότι ο κ. Πούτιν προσφέρει ίσως στον εαυτό του μια θύρα εξόδου επειδή το να μείνει προσκολλημένος σαν βράχος στον κ. Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι πολύ βαρύ", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς και έκανε λόγο για μια "μεταστροφή" των Ρώσων η οποία προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον, αλλά επίσης επιφυλακτικότητα.

“Ενδιαφέρον, επειδή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το άνοιγμα και αυτό μπορεί ίσως να επιτρέψει την εξεύρεση μιας λύσης. Επιφυλακτικότητα, επειδή πρόκειται όπως και να έχει για μια μεταστροφή της Ρωσίας και επίσης επειδή πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί", εξήγησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Ο Φαμπιούς. απέδωσε αυτή τη "μεταστροφή" στην αποφασιστικότητα των Δυτικών και στη βούληση της Μόσχας να αποστασιοποιηθεί έναντι της Δαμασκού.

"Η αποφασιστικότητά μας απέδωσε και αντιλαμβάνονται πως οι αποδείξεις της χημικής σφαγής είναι ολοένα και πιο συντριπτικές και συνεπώς θέλουν να μπορέσουν να αποστασιοποιηθούν λίγο από τον εναγκαλισμό της Συρίας", είπε.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορείται από τις δυτικές χώρες ότι διέπραξε, στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, μια σφαγή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων με χημικά όπλα, κάτι που η Ουάσινγκτον και το Παρίσι έχουν την πρόθεση να τιμωρήσουν προχωρώντας σε στρατιωτικά πλήγματα. Ο Φαμπιούς δεν απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο των πληγμάτων μετά τη χθεσινή ρωσική πρόταση: "Αν το συριακό καθεστώς δεν αποδεχθεί την αποτροπή, να καταργήσουμε την άδειά του να σκοτώνει, θα χρειαστεί ασφαλώς μια αντίδραση", δήλωσε ο Φαμπιούς.

Πάντως, ο Λοράν Φαμπιούς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας παγίδας.

"Είναι ένας μοχλός, πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε, όμως αν είναι παγίδα, δεν πρέπει να πέσουμε μέσα σε αυτή", είπε.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης