Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας οδήγησαν στην πρόταση Λαβρόφ

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας οδήγησαν στην πρόταση Λαβρόφ

Σε αναμονή τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ για τη Συρία – Ολοι... χαρούμενοι με την πρόταση για παράδοση του χημικού οπλοστασίου από τον Ασαντ – Σήμερα διάγγελμα Ομπάμα, δεν θέλει πόλεμο η Μισέλ

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας οδήγησαν στην πρόταση Λαβρόφ
Κερδίζοντας χρόνο προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στο Κογκρέσο για μία επίθεση στη Συρία, o Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι βλέπει με "καλό μάτι" την ρωσική πρόταση που ζητά από τον Μπασάρ Αλ Ασαντ να θέσει το χημικό του οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, την ίδια ώρα όμως εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ο πρόεδρος της Συρίας θα πράξει ό,τι του ζητηθεί.

Πάντως, εάν ο Ασαντ παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο, τότε η Ουάσινγκτον θα βάλει σε αναμονή τα πολεμικά της σχέδια, διαμηνύει ο Αμερικανός πρόεδρος την ώρα που οι πολίτες των ΗΠΑ περιμένουν με κομμένη την ανάσα το σημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του (τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Κλείσιμο
Με την κοινή γνώμη των ΗΠΑ να αντιτίθεται σθεναρά στα πολεμικά σχέδια κατά της Δαμασκού - ακόμα και η "πρώτη κυρία" των ΗΠΑ λέει "όχι" στον πόλεμο - ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από το Λευκό Οίκο, θα προσπαθήσει να δείξει στους Αμερικανούς ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην πατήσει τη σκανδάλη ρίχνοντας το... μπαλάκι στον ηγέτη της Συρίας. Με λίγα λόγια ο Ομπάμα, όπως επισημαίνουν οι "Λος Αντζελες Τάιμς", θα βάλει τα δυνατά του για να πείσει τον αμερικανικό λαό ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο αλλά τον αναγκάζει η στάση του καθεστώτος της Δαμασκού.

Αν και ο Ομπάμα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην "σφαγή της Δαμασκού" και την χρήση χημικών από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, τώρα εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει σε αναμονή τα πολεμικά σχέδια της Ουάσινγκτον για τη Συρία. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η ρωσική πρόταση ανακοινώνεται λίγα 24ωρα μετά τις απειλές του Άσαντ ότι, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, τα αντίποινα θα περιλαμβάνουν χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Γερουσία αναβάλει επ΄αόριστον την πρώτη ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για αύριο στην Ολομέλεια, καθώς όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, ο Ομπάμα θα έχανε. Η ολομέλεια δεν θα ενέκρινε το ψήφισμα για πόλεμο αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ρωσική πρόταση δεν ήρθε... εξ ουρανού αλλά προέκυψε από τις μυστικές συνομιλίες σε Μόσχα και Ουάσινγκτον Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, πληροφορία που είχε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες πηγή του Λευκού Οίκου.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι η πρόταση της Μόσχας δεν είναι αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ετοιμάζει ένα  «αποτελεσματικό και συγκεκριμένο» σχέδιο για να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο.

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Με τη ρωσική πρόταση, πάντως, όλοι έχουν λόγο να είναι χαρούμενοι. Ο Ομπάμα γιατί θέλει να αποφύγει την ρετσινιά του πολεμοχαρούς ηγέτη, ο Ασαντ γιατί θέλει να παραμείνει στην εξουσία και ο Πούτιν γιατί θέλει να επαίρεται ότι ηγήθηκε μιας πολιτικής λύσης για το συριακό.

Μέχρι σήμερα, από τα 433 μέλη στο αμερικανό Κογκρέσο, οι 230 γυρίζουν την πλάτη τους στο ψήφισμα της κυβέρνησης για πόλεμο στη Συρία γι΄ αυτό και, παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι ο Ομπάμα θα προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας με ή χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αγωνιστεί μέχρι τέλους για να προχωρήσει στον πόλεμο λαμβάνονται το ναί και από τα δύο σώματα: Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία, ο μοναδικός σύμμαχος στην Ευρώπη των ΗΠΑ για πόλεμο στη Συρία, προσπαθεί να καρπωθεί τα οφέλη από την πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο μη αγαπητός στην πατρίδα του Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ακολουθώντας κατά γράμμα την στρατηγική του Αμερικανού ομολόγου του, επισημαίνει ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNN.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης