Ψυχρός πόλεμος για τη Συρία στη G20

Ψυχρός πόλεμος για τη Συρία στη G20

Το κακό κλίμα μέσα στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε με ένα tweet του ιταλού πρωθυπουργού

Ψυχρός πόλεμος για τη Συρία στη G20
Μία φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, όπως αυτή μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ κατά τη Σύνοδο της Ομάδας του G20 στην Αγία Πετρούπολη, όπου διακρίνονται τα σφιγμένα χαμόγελα και η επιχειρηματικού τύπου, καθόλου θερμή, χειραψία.

Οι σχέσεις Ομπάμα-Πούτιν διαταράχθηκαν μετά τη χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, απόφαση που οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου. Νέο πεδίο έντασης αποτελεί το τελευταίο διάστημα η υπόθεση της Συρίας με τον Ομπάμα να τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης αφού δηλώνει σίγουρος για τη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ και τον Πούτιν να διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος «έστησε» για μισή ώρα τους υπόλοιπους 19 ηγέτες στο επίσημο δείπνο στο μέγαρο Πέτερχοφ και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο ζήτημα της Συρίας απάντησε ότι προς το παρόν συζητήθηκαν μόνον οικονομικά θέματα μεταξύ των ηγετών της Συνόδου.

Κλείσιμο
Στη συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στη Στοκχόλμη είχε δηλώσει ότι «πέφτουμε πάνω σε τοίχο» όταν ρωτήθηκε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Το δείπνο εργασίας των ηγετών της ομάδας των G-20, το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο μέγαρο Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη, επιβεβαίωσε τη διαίρεση που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία, ανέφερε, χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός τη Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λέτα «το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».

Ψυχροπολεμικός αέρας περασμένων εποχών φυσά από τη Μόσχα στην Ουάσινγκτον, όπως σημειώνουν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με το Reuters να υπενθυμίζει το σχόλιο του Πούτιν για τον Ομπάμα στη Σύνοδο των G8 τον περασμένο Ιούνιο στη Βόρεια Ιρλανδία «ότι μοιάζει με πιτσιρικά που βαριέται στα πίσω θρανία της τάξης».

Το κλίμα οξύνθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με ανταλλαγές προσβολών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία για «ηθελημένη κωλυσιεργία», και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε αποκαλώντας τον Κέρι «ψεύτη».

Η «απάντηση» του Ομπάμα στα χτυπήματα του Κρεμλίνου δίνεται σήμερα, Παρασκευή με τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με εκπροσώπους οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία όπου θα εξετασθεί, κυρίως, το ζήτημα των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης