«Κρύο πιάτο» Ομπάμα - Πούτιν στους G20

«Κρύο πιάτο» Ομπάμα - Πούτιν στους G20


Το «καμάκι» είχε στόχο το…πορτοφόλι!
«Κρύο πιάτο» Ομπάμα - Πούτιν στους G20
Εποχές ψυχρού πολέμου θυμίζει το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ-Ρωσίας, στη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Μετά, λοιπόν, τις πληροφορίες που ήθελαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητά να βρίσκεται «όσο πιο μακριά γίνεται» από τον Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνόδου - στοιχείο που αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό κατά την απαθανάτιση των ηγετών γύρω από το στρογγυλό τραπέζι της συνόδου - ο αμερικανός πρόεδρος «έστησε» για μισή ώρα τους υπόλοιπους 19 ηγέτες στο επίσημο δείπνο στο μέγαρο Πέτερχοφ.

Κλείσιμο
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήγε μόνος του στο μέγαρο και αφού είχαν αφιχθεί οι υπόλοιποι ηγέτες συνοδευόμενοι από τον οικοδεσπότη τους, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ομπάμα εμφανίστηκε γύρω στις 20:50 (ώρα Ελλάδας) ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει στο μέγαρο η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία, επίσης, τράβηξε πάνω της τα φλας των φωτογράφων λόγω της καθυστέρησής της.

Πάντως ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε οι εκπρόσωποι της Ρούσεφ σχολίασαν το γεγονός.



Κατά τη διάρκεια του περιπάτου των υπόλοιπων 18 ηγέτών, ο Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε πιάσει κουβέντα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Οι σχέσεις Ομπάμα-Πούτιν διαταράχθηκαν μετά τη χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, απόφαση που οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου. Νέο πεδίο έντασης αποτελεί το τελευταίο δίαστημα η υπόθεση της Συρίας με τον Ομπάμα να τάσσεται υπερ της στρατιωτικής επέμβασης αφού δηλώνει σίγουρος για τη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ και τον Πούτιν να διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

Όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά το NBC επικαλούμενο ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς, ο Ομπάμα αντιμετώπισε τον Πούτιν σαν να ήταν ο πορτιέρης ξενοδοχείου.

Ξεχώρισε η δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Βρετανία διαθέτει νέες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων.

«Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ρωσία χρειάζονται "επαναδιατύπωση"»
Το στίγμα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών έδωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοβ, ο οποίος δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ χρειάζονται «επαναδιατύπωση»

«Θέλουμε στοιχεία και θέλουμε να διατηρήσουμε καλή επαφή με τις ΗΠΑ. Oι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ χρειάζονται "επαναδιατύπωση". Σε αυτό που δε συμφωνούμε είναι ότι ο καθένας στον κόσμο μπορεί να επιβάλει τη θέση του σε κάποια άλλη χώρα», είπε ο Πέσκοβ με αφορμή τη διάσταση απόψεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της Συρίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι αδύνατο να πει κανείς ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών.

«Αμφιβάλλω αν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι η πλειονότητα του λαού δεν υποστηρίζει τον Ασαντ. Δεν έχουμε στοιχεία σχετικά. Είναι αδύνατο να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) εξέφρασαν ανησυχία ότι μία στρατιωτική επέμβαση μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης