Ιράν: Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τα επεισόδια με τους 52 νεκρούς

Ιράν: Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τα επεισόδια με τους 52 νεκρούς

«Τα πάντα υποδεικνύουν ότι η ιρακινή κυβέρνηση σκοπεύει να επιτεθεί και να διαπράξει μια νέα σφαγή», καταγγέλλουν οι Μουτζαχεντίν του Λαού


Ιράν: Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τα επεισόδια με τους 52 νεκρούς
Ιράν: Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τα επεισόδια με τους 52 νεκρούς
Την ώρα που οι εξόριστοι Ιρανοί της αντιπολιτευόμενης την Τεχεράνη οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ) φοβούνται ενδεχόμενες νέες επιθέσεις εναντίον τους, ο ΟΗΕ ζητά να διεξαχθεί έρευνα μετά τα βίαια επεισόδια της Κυριακής που προκάλεσαν τον θάνατο 52 ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο Ασράφ κοντά στη Βαγδάτη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της, η ΜΕΚ καταγγέλλει τα εξής: «Τα πάντα υποδεικνύουν ότι η ιρακινή κυβέρνηση σκοπεύει να επιτεθεί και να διαπράξει μια νέα σφαγή. Σήμερα το πρωί, οι ιρακινές αρχές διείσδυσαν (εκ νέου) στο οικιστικό τετράγωνο των κατοίκων του Ασράφ σπάζοντας την κλειδαριά της εισόδου». 

Παράλληλα,  η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ ζήτησε σήμερα από την ιρακινή κυβέρνηση να διεξάγει μια «αμερόληπτη» και «χωρίς καθυστέρηση» έρευνα για τα βίαια επεισόδια της Κυριακής.
Ο ΟΗΕ έστειλε τη Δευτέρα επιθεωρητές στο στρατόπεδο Ασράφ, οι οποίοι καταμέτρησαν 52 σορούς. «Όλοι οι νεκροί φαινόταν να έχουν σημάδια από τραυματισμούς από σφαίρες, η πλειονότητα στο κεφάλι και ψηλά στο σώμα, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Οι επιζώντες, περίπου 40 σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατήγγειλαν επίσης ότι επτά από τους συντρόφους τους έχουν εξαφανιστεί. Η ιρακινή αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι βρήκε σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών στο στρατόπεδο. Κάποιοι από τους παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν παραμείνει στο στρατόπεδο, ενώ ο οργανισμός ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των επιζώντων που αναμένουν τη μεταφορά τους σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία.

Κλείσιμο
Οι ΜΕΚ, μια οργάνωση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αφαίρεσαν από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το 2009 και το 2012 αντίστοιχα, επιθυμεί την ανατροπή των θρησκευτικών ηγετών του Ιράν και πολέμησε στο πλευρό του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν εναντίον της Τεχεράνης στον πόλεμο του 1980-1988. Η ΕΕ αναζητά εδώ και πολλά χρόνια νέες χώρες υποδοχής για τους ιρανούς πρόσφυγες. Τον Ιούνιο, 71 εξ αυτών έγιναν δεκτοί στην Αλβανία.

Η οργάνωση δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη στο Ιράκ, καθώς στην κυβέρνηση του Μάλικι υπερισχύουν οι σιίτες. Η πλειονότητα των κατοίκων του στρατοπέδου είχε μετακινηθεί πέρυσι σε μια πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στη δυτική Βαγδάτη. Εκεί ζουν πλέον 3.000 άνθρωποι εν αναμονή της μεταφοράς τους στις ΗΠΑ ή σε χώρες της ΕΕ.

Επιθέσεις με όλμους εναντίον του Ασράφ σημειώθηκαν επίσης τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο φέτος. Τότε οι Μουτζαχεντίν του Λαού είχαν κατηγορήσει τις ιρανικές ειδικές δυνάμεις Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης