Η διάσκεψη της Γενεύης εναντίον του ρατσισμού

Η διάσκεψη της Γενεύης εναντίον του ρατσισμού

Επεισοδιακά ξεκίνησαν οι εργασίες της διάσκεψης κατά του ρατσισμού στη Γενεύη με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Είχε προηγηθεί έντονο διάβημα του Ισραήλ που ανακάλεσε τον πρέσβη του για διαβουλεύσεις  μετά τη συνάντηση του Αχμαντινετζάντ με τον Πρόεδρο της Ελβετίας Χανς-Ρούντο

Η διάσκεψη της Γενεύης εναντίον του ρατσισμού

Επεισοδιακά ξεκίνησαν οι εργασίες της διάσκεψης κατά του ρατσισμού στη Γενεύη με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Είχε προηγηθεί έντονο διάβημα του Ισραήλ που ανακάλεσε τον πρέσβη του για διαβουλεύσεις  μετά τη συνάντηση του Αχμαντινετζάντ με τον Πρόεδρο της Ελβετίας Χανς-Ρούντολφ Μερτς.

Μόλις ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανέβηκε στο βήμα δημιουργήθηκε ένταση από τρεις «κλόουν» που φορούσαν πολύχρωμες περούκες και διέκοπταν την ομιλία του κραυγάζοντας τη λέξη «ρατσιστή» εναντίον του Ιρανού Προέδρου.

Τα διεθνή ενημερωτικά πρακτορεία αναφέρθηκαν σε αποδοκιμασίες «διαδηλωτών» κατά του Αχμαντινετζάντ, όμως έγινε γνωστό ότι οι τρεις νεαροί ήσαν Γάλλο-Εβραίοι σπουδαστές της L’ Union des Etudiants Juifs de France (UFJ).

Πρόκειται για τους Ραφαέλ Χαντάντ, Τζόναθαν Χαγιούν και Τζέρεμι Κοέν που είχαν καταλάβει στρατηγικές θέσεις στο ακροατήριο και μόλις εμφανίστηκε ο Αχμαντινετζάντ φόρεσαν τις περούκες και άρχισαν να φωνάζουν.

Αργότερα οι τρεις νεαροί που είχαν εξασφαλίσει είσοδο με κάρτες μελών μη-κυβερνητικών οργανώσεων, δήλωσαν ότι παρουσιάστηκαν ως «κλόουν» για να καταδείξουν ότι η ομιλία του Ιρανού αλλά και όλη η διάσκεψη ήταν ένα «τσίρκο».

Κλείσιμο

Εκτός από τους «κλόουν» επεισόδια με κραυγές δημιούργησαν και άλλοι Εβραίοι σπουδαστές όπως ο επικεφαλής της Ισραηλινής Σπουδαστικής Οργάνωσης, Μποάζ Τοπορόβσκι, και οι δύο νεαρές συνοδοί του που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Η ομάδα κατόρθωσε να εισχωρήσει στο χώρο της διάσκεψης από πόρτες του μπαλκονιού μετά την άρνηση της εισόδου τους από την κύρια είσοδο του κτιρίου.

Η ομιλία του Αχμαντινετζάντ

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη διάσκεψη εναντίον του ρατσισμού που διεξέγεται στη Γενεύη, κατά διάρκεια της οποίας αρκετοί διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα:

«Οι νικήτριες δυνάμεις των παγκοσμίων πολέμων αυτοαποκαλούνται «κατακτητές του κόσμου» και αγνοούν ή υποβαθμίζουν τα δικαιώματα άλλων εθνών με την επιβολή καταπιεστικών νόμων και διεθνών ρυθμίσεων...

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατάφεραν να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο έθνος αστέγων με το πρόσχημα της ταλαιπωρίας των Εβραίων. Εστάλησαν μετανάστες από Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου για να εγκατασταθεί μια εντελώς ρατσιστική κυβέρνηση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Ως αποζημίωση για τις τρομερές συνέπειες του ρατσισμού στην Ευρώπη βοήθησαν να έλθει στην εξουσία το πιο σκληρό και καταπιεστικό ρατσιστικό καθεστώς στην Παλαιστίνη...

Είναι ακόμη πιο λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την υπεράσπιση κατά του ρατσισμού και της γενοκτονίας, ενώ οι αφυπνισμένες συνειδήσεις και το ελεύθερο πνεύμα των ανθρώπων του κόσμου καταδικάζουν την επιθετικότητα,  τη βιαιότητα και τον βομβαρδισμό των αμάχων της Γάζας...

Οι συγκρούσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν ήταν ένα σαφές παράδειγμα του εγωκεντρισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων και της παραβίασης της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας των εθνών...

Σήμερα η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα είδος ρατσισμού που έχει αμαυρώσει την εικόνα της ανθρωπότητας. Στην αρχή της τρίτης χιλιετίας η λέξη σιωνισμός εκφράζει το ρατσισμό και το μίσος κρύβεται πίσω από ψευδή διλήματα για τη θρησκεία και την εκμετάλλευση των θρησκευτικών  αισθημάτων...

Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να τεθεί τέλος στην κατάχρηση των σιωνιστών και των υποστηρικτών τους σε πολιτικές και σε διεθνείς αναφορές. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν στον αγώνα που έχει στόχο την εξάλειψη του βάρβαρου  ρατσισμού και την πορεία προς τη μεταρρύθμιση των σημερινών διεθνών μηχανισμών...

-Όλοι γνωρίζετε τη συνωμοσία ορισμένων δυνάμεων και των σιωνιστικών κύκλων εναντίον των στόχων και των σκοπών αυτής της διάσκεψης. Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το μποϋκοτάρισμα μιας τέτοιας συνόδου είναι μια πραγματική ένδειξη υποστήριξης προς το πιο κραυγαλέο παράδειγμα του ρατσισμού...»

Πολιτικές αντιδράσεις

«Δεν μπορώ να σκεφθώ άλλη λέξη εκτός από τη λέξη «ντροπή», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης ΗΠΑ Αλεχάντρο Γουόλφ, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Ιρανού Προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμαντ, Ρόμπερτ Γουντ, είπε ότι «τα σχόλια του Αχμαντινετζάντ τροφοδοτούν φυλετικό μίσος  και αν το Ιράν επιθυμεί διαφορετικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του και αυτή τη φρικτή ρητορική».

Ο Βρετανός πρέσβης Πίτερ Γκούντερχαμ χαρακτήρισε την ομιλία του Αχμαντινετζάντ «εξωφρενική» και «αντισιμιτική», ο Γάλλος πρέσβης Ζαν Μπαπτίστ Ματέϊ δήλωσε ότι «ο Ιρανός Πρόεδρος  προσπάθησε να θέσει σε ομηρία τη διάσκεψη με σχόλια περισσότερο καυστικά απ’ ότι αναμενόταν» και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε είπε ότι «τα λόγια του Αχμαντινετζάντ έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα αξιοπρέπειας της διάσκεψης».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ που ετοιμάζεται να σηματοδοτήσει σήμερα την ετήσια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος επιτέθηκε κατά του ΟΗΕ που παραχώρησε διεθνές  βήμα στον Αχμαντινετζάντ.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποκάλεσε τον Πρόεδρο του Ιράν «ρατσιστή και αρνητή του Ολοκαυτώματος που δεν κρύβει την πρόθεσή του να εξαφανίσει το Ισραήλ από προσώπου γης».

Σχετικό άρθρο: Ρατσισμός και αντισιμιτισμός

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης