Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στην Αλβανία

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στην Αλβανία

Δολοφονία ενός 52χρονου έξω απο εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς
- Επεισόδια και παρατυπίες αμαύρωσαν την εκλογική διαδικασία
-Νίκη στις βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στην Αλβανία
Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από νωρίς στα εκλογικά κέντρα στην Αλβανία, όπου οι πολίτες ψήφισαν για να ανανεώσουν το κοινοβούλιό τους.

Παρά τα ισχυρά μέτρα της αστυνομίας, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρείς τραυματίστηκαν, δυο εκ των οποίων  σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς.

Όλα ξεκίνησαν από μια λογομαχία με πολιτικά κίνητρα, η οποία κατέληξε στη δολοφονία ένός 52χρονου μέλους επιτροπής εκλογικού κέντρου, που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης.

Τα αίματα άναψαν νωρίς το πρωί της Κυριακής έξω από το εκλογικό τμήμα όταν ένας εκ των ψηφοφόρων του δεξιού κόμματος του Μπερίσια έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εναντίον του 52χρονου από το σοσιαλιστικό κίνημα σκοτώνοντας τον και τραυματίζοντας άλλους δυο ψηφοφόρους.
Κλείσιμο



Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ δεξιών και αριστερών σε άλλο εκλογικό κέντρο έξω από τα Τίρανα

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Τίρανα Ετορε Σεκουι καταδίκασε τη δολοφονία και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την ειρηνική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», δήλωσε και ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η αστυνομία αναζητεί τους δράστες, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για εκλογικές παρατυπίες.

Την ίδια ώρα, δεκάδες μικροεπεισόδια σηημειώθηκαν σε πολλά άλλα εκλογικά κεντρα, ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι τις εκλογές παρακολούθησαν από κοντά πάνω από 9000 παρατηρητές απο τους οποίους περίπου 1000 ξένοι, ενώ μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

O ρόλος των Κοσοβάρων στην εκλογική διαδικασία
Πάντως, η αντιπολίτευση και μερίδα των μέρων ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας, καθώς όπως καταγγέλλουν, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα έχει φέρει από το Κόσοβο εκατοντάδες Κοσοβάρους με αλβανική υπηκοότητα για να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.

Ο διάσημος αναλυτής και εκδότης Μέρο Μπάζε εξέφρασε την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των Αλβανών και τον Κοσοβάρων που θα ενέτεινε το μίσος μεταξύ τους.

Προέτρεψε μέσα από ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα "Τέμα" να "παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συμμετέχουν σε μια μάχη που δεν είναι δική τους".

Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη συμμετοχή των Κοσοβάρων στην εκλογική διαδικασία στην Αλβανία.

Αλβανία: Νίκη στις βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα
Τη νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ανακοίνωσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας, ο δεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του σοσιαλιστή Έντι Ράμα.Πρώτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι η «αναγέννηση νίκησε απέναντι στην καταστροφή».

Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Μελίντα Μπρέγκου ανακοίνωσε την νίκη του κόμματος υπογραμμίζοντας πως «ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Διαβάστε περισσότερα εδώ






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης