Μέτοχοι οι οπαδοί για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Λίβερπουλ

Μέτοχοι οι οπαδοί για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες των βρετανικών νησιών. Με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς «πιστούς» στη Βρετανία. Είναι επίσης μια από τις πάμπολλες -εσχάτως- ομάδες ποδοσφαίρου της Γηραιάς Αλβιώνας που έχει περάσει στην ιδιοκτησία Αμερικανών (!) επιχειρηματιών. Με τη διαφορά πως, αντίθετα με τη μοίρα των άλλων «ξενοκρατούμενων» ομάδων της χώρας, οι «κόκκινοι» είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια ελαφρώς… μπατίρηδων εκατομμυριο

Μέτοχοι οι οπαδοί για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες των βρετανικών νησιών. Με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς «πιστούς» στη Βρετανία. Είναι επίσης μια από τις πάμπολλες -εσχάτως- ομάδες ποδοσφαίρου της Γηραιάς Αλβιώνας που έχει περάσει στην ιδιοκτησία Αμερικανών (!) επιχειρηματιών. Με τη διαφορά πως, αντίθετα με τη μοίρα των άλλων «ξενοκρατούμενων» ομάδων της χώρας, οι «κόκκινοι» είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια ελαφρώς… μπατίρηδων εκατομμυριούχων!

Επισήμως οι κύριοι George Gillett και Tom Hicks δηλώνουν… Κροίσοι! Υπό αυτή την ιδιότητα πέτυχαν και την εξαγορά της θρυλικής ομάδας μόλις πέρυσι. Αλλά μέσα σε έναν χρόνο απεδείχθησαν αν όχι… απένταροι, τουλάχιστον απρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία ενός κλαμπ τέτοιου μεγέθους (και κόστους…), σε σημείο τέτοιο ώστε να εξωθηθούν τελικά σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη δανείων με αγγλικές και αμερικανικές τράπεζες. Προ δύο εβδομάδων μάλιστα πέτυχαν να αποσπάσουν χρηματοδοτήσεις ύψους 350 εκατομμυρίων λιρών στερλινών. Και φυσικά να χρεώσουν με το ανάλογο ποσό -από τα υψηλότερα που χρωστάει σήμερα ποδοσφαιρική ομάδα στον πλανήτη- τα ταμεία του ιστορικού συλλόγου.

Ο σύλλογος μάλιστα βολοδέρνει εσχάτως στο πρωτάθλημα και βρέθηκε μάλιστα να εισπράττει και δύο γκολ (ασχέτως εάν τελικά νίκησε) από μια άσημη παρέα ερασιτεχνών της έβδομης (!) εθνικής κατηγορίας σε ματς Κυπέλλου!

Ολα αυτά μοιάζουν πολύ «βαριά» για να τα χωνέψουν οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας. Οι οποίοι όμως, αντί να προχωρήσουν σε λαϊκά δικαστήρια, αποχή από τα ματς ή βανδαλισμούς, διάλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης! Προχωρούν στη σύσταση ενός επενδυτικού fund, με σκοπό να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα 350 εκατομμύρια λίρες και να απαιτήσουν από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες να τους πουλήσουν την αγαπημένη τους ομάδα…

Εμπνευστής του σχεδίου είναι ο κ. Rogan Taylor. Οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και φανατικός οπαδός της Λίβερπουλ. Ο περί ου ο λόγος κύριος ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία «Share Liverpool FC Group», ένα αντίστοιχο site στο ίντερνετ (http://www.shareliverpoolfc.co.uk/) και προσδοκά να ηγηθεί της προσπάθειας των φιλάθλων της ομάδας να εκδιώξουν τους μισητούς Αμερικανούς «δυνάστες».

Αρωγός της προσπάθειάς του στάθηκε ο -ομοίως φανατικός «κόκκινος»- Kevin Jaquiss. Δικηγόρος, εξειδικευμένος στο εταιρικό δίκαιο. Οι δυο τους προτείνουν ένα κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο οι περίπου 100.000 εγγεγραμμένοι οπαδοί των «Reds» θα συνεισφέρουν ποσά για τη δημιουργία ενός «ταμείου», το οποίο και θα δραστηριοποιηθεί επενδυτικά (στις χρηματαγορές και αλλαχού) έως ότου είτε πετύχει τις απαιτούμενες υπεραξίες, είτε «πειστούν» οι νυν ιδιοκτήτες της ομάδας να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λεπτομέρεια: Κανείς δεν υποχρεούται στην καταβολή οιουδήποτε ποσού έως ότου το εγχείρημα λάβει νομική υπόσταση, υπογραφεί σχετικό καταστατικό και η εταιρεία λάβει την απαιτούμενη έγκριση λειτουργίας από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και την Ενωση Τραπεζών!

Με βάση τον σχεδιασμό, κάθε οπαδός που θα ενδιαφερθεί να γίνει και μέτοχος, θα συνεισφέρει όποιο ποσό μπορεί, με μίνιμουμ πλαφόν τις 500 λίρες και μάξιμουμ τις 5.000! Ανάλογο θα είναι και το ποσοστό συμμετοχής του στο άτυπο αυτό επενδυτικό κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, κι εφόσον οι Αμερικανοί δεν πουλήσουν το κεφάλαιο αυτό, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται υπό τους όρους της εγχώριας αγοράς Αμοιβαίων και Επενδυτικών Κεφαλαίων. Κι επειδή οι ωραίες ιδέες «γεννούν» συνήθως χρήματα, ήδη δύο τράπεζες, οι Royal Bank of Scotland και Wachovia έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να «στεγάσουν» το fund και να παράσχουν υπηρεσίες διαχείρισής του. Αλλη μια λεπτομέρεια: Οι συγκεκριμένες τράπεζες είναι αυτές που έχουν εκδώσει το δάνειο των 350 εκατομμυρίων λιρών στους τωρινούς ιδιοκτήτες της ομάδας.

Η πρώτη αντίδραση από μέρους των Αμερικανών ήταν η αναμενόμενη: δεν θέλησαν να σχολιάσουν τίποτε.

Κλείσιμο

Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους των οπαδών ήταν καταιγιστική: μέσα σε μισή ώρα από τη στιγμή που «ανέβηκε» στο ίντερνετ το site, πάνω από 2.000 οπαδοί θέλησαν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση για συμμετοχή και ρωτούσαν λεπτομέρειες για το πού μπορούν να καταθέσουν τη χρηματική συνδρομή τους.

Η πρώτη αντίδραση από τις βρετανικές Αρχές ήρθε από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Βρετανίας, τον κ. Andy Burnham, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει και φανατικός οπαδός της αιώνιας αντιπάλου της Λίβερπουλ, της Εβερτον. Ο υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και τη χαρακτήρισε «πραγματική επανάσταση στον επαγγελματικό αθλητισμό».

Με τούτα και με κείνα επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το θρυλικό τραγούδι των οπαδών της ομάδας στις εξέδρες του Ανφιλντ: «You ’ll never walk alone»!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης