Συνάντηση Ολάντ -Μπαρόζο για τις εξελίξεις στο Μάλι

Συνάντηση Ολάντ -Μπαρόζο για τις εξελίξεις στο Μάλι

Νίγηρας και Μπουρκίνα Φάσο αποστέλλουν από 500 άνδρες      

Συνάντηση Ολάντ -Μπαρόζο για τις εξελίξεις στο Μάλι
Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ ευχαρίστησε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι και έκανε μαζί του έναν ακριβή απολογισμό των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Τραορέ τηλεφώνησε το πρωί του Σαββάτου στον πρόεδρο Ολάντ για να τον ευχαριστήσει και οι δύο ηγέτες έκαναν έναν ακριβή απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μάλι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Μαλί ανέβαλε την επίσκεψή του στο Παρίσι, η οποία προβλεπόταν αρχικά για την Τετάρτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συγκάλεσε ένα περιορισμένο αμυντικό συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος), "ενημερωνόταν όλη τη νύχτα" για τις εξελίξεις στο Μάλι, σύμφωνα με την προεδρία.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα κάνει σύντομες δηλώσεις μετά την σύνοδο αυτή του αμυντικού συμβουλίου για την κρίση στο Μαλί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Κατά την συνάντηση με τον Μπαρόζο, η οποία προβλέπεται να γίνει γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή θέση για την επέμβαση στο Μάλι,.
Κλείσιμο

Ο Ολάντ είχε επίσης σήμερα το πρωί νέα τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τα μέσα της ECOWAS θα κινητοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό για να επέμβουν στο Μάλι. Ο Ουαταρά ευχαρίστησε και αυτός τον Γάλλο πρόεδρο για την στρατιωτική δέσμευση της Γαλλίας στο Μάλι.

Τέλος, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου τηλεφώνησε επίσης στον Ολάντ για να επιβεβαιώσει την προσεχή δέσμευση στρατευμάτων του στο Μάλι,.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα δήλωσε εξάλλου σήμερα στο Ρόιτερς ότι η χώρα του θα αποστείλει 500 στρατιώτες για να συμβάλουν στις προσπάθειες της διεθνούς στρατιωτικής εκστρατείας στο Μάλι,της οποίας ηγείται η ECOWAS που έχει στόχο να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας στο νότο.

"Αποστέλλουμε ένα τάγμα περίπου 500 ατόμων βάσει του σχεδίου της ECOWAS", δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πότε θα φτάσουν οι στρατιώτες αυτοί στο Μάλι.

Παράλληλα η Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε σήμερα και αυτή επισήμως την αποστολή ενός τάγματος 500 στρατιωτών στο Μάλι, στους κόλπους της Διεθνούς Αποστολής Υποστήριξης (MISMA), μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός του Μαλί με την υποστήριξη της Γαλλίας κατά των ισλαμιστών.

Ο πρόεδρος της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ, μεσολαβητής της ECOWAS στην κρίση στο Μαλί, έδωσε οδηγίες "για να προετοιμαστεί η συμμετοχή της Μπουρκίνα Φάσο στην δύναμη της MISMA", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζιμπρίλ Μπασολέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης