Πολιτικός χάρτης για το Μάλι που προβλέπει εκλογές τον Απρίλιο

Πολιτικός χάρτης για το Μάλι που προβλέπει εκλογές τον Απρίλιο

Η Αφρικανική Ένωση (AU) ήρε χθες την αναστολή της συμμετοχής του Μαλί στην ένωση αυτή και ενέκρινε έναν πολιτικό οδικό χάρτη για το Μαλί

Πολιτικός χάρτης για το Μάλι που προβλέπει εκλογές τον Απρίλιο
Η Αφρικανική Ένωση (AU) ήρε την αναστολή της συμμετοχής του Μαλί στην ένωση αυτή και ενέκρινε έναν πολιτικό οδικό χάρτη για το Μαλί που προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο του 2013, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα αυτή μετά το πραξικόπημα του περασμένου Μαρτίου, ανακοίνωσε αξιωματούχος της AU.

Κλείσιμο
"Το Συμβούλιο (Ειρήνης και Ασφάλειας) αποφασίζει να άρει την αναστολή της συμμετοχής του Μαλί στις δραστηριότητες της Αφρικανικής Ένωσης. Το Μαλί προσκαλείται ως εκ τούτου να συμμετάσχει πλήρως", σημείωσε ο Ραμτάν Λαμάμρα, αξιωματούχος της Επιτροπής Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

"Ο οδικός χάρτης προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών 12 μήνες μετά την επάνοδο στην συνταγματική τάξη, δηλαδή τον Απρίλιο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πραξικοπηματίες παρέδωσαν τον περασμένο Απρίλιο την εξουσία σε μεταβατικές αρχές υπό τον πρόεδρο Ντιονκουντά Τραορέ.

Το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου κατά του τότε προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ είχε επιταχύνει την πτώση του βορείου Μαλί στα χέρια ενόπλων ισλαμιστικών ομάδων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi).

Η Αφρικανική Ένωση ενέκρινε επίσης χθες ένα σχέδιο για "την αποκατάσταση της κρατικής αρχής στο βόρειο τμήμα της χώρας".

Το σχέδιο αυτό δράσης, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητεί από τις αρχές του Μαλί "να δημιουργήσουν το ταχύτερο δυνατό μια εθνική δομή που θα διαπραγματευτεί με όσους από τις ένοπλες ομάδες του βορείου Μαλί είναι έτοιμοι να μετάσχουν σε έναν διάλογο για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση, η οποία θα στηρίζεται στον αυστηρό σεβασμό της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Μαλί", συνέχισε ο Λαμάμρα.

Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε επίσης "την γρήγορη ολοκλήρωση της κοινής προετοιμασίας μιας διεθνούς δύναμης, από την Αφρική, για να ανταποκριθεί στο αίτημα του Μαλί προκειμένου να ξαναπάρει τον έλεγχο των κατεχόμενων εδαφών στο βορρά".

Μια ένοπλη δύναμη περίπου 3.000 ανδρών από τις χώρες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) προετοιμάζεται, με την έγκριση του ΟΗΕ, για να βοηθήσει στην ανάκτηση του βορείου Μάλι που βρίσκεται στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε χθες ότι ο μισός πληθυσμός του βορείου Μαλί, ο οποίος ζει στις περιοχές που έχουν καταλάβει εδώ και περίπου 7 μήνες οι ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες, χρειάζεται βοήθεια πριν από το τέλος του έτους.

"Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ανησυχητική επειδή η πολιτική κρίση ήρθε να προστεθεί στην διατροφική κρίση έχοντας συνέπειες για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί και δεν έχουν πλέον πόρους. (...) Η σοβαρότητα της κρίσης αρχίζει να φαίνεται", δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ και ζήτησε την αποδέσμευση 20 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθηθούν τα θύματα της περίπλοκης αυτής κρίσης στο Μαλί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης