Πώς κλιμακώθηκε η ένταση ανάμεσα σε Συρία-Τουρκία;

Πώς κλιμακώθηκε η ένταση ανάμεσα σε Συρία-Τουρκία;

Η χρονολογική σειρά που οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με τους Financial Times της Γερμανίας...

Στο “κόκκινο” για τα αστικά λύματα Ανατ. και Δ. Αττική
Πώς κλιμακώθηκε η ένταση ανάμεσα σε Συρία-Τουρκία;
Η σύγκρουση, που πυροδοτήθηκε από τους πρόσφυγες «σιγοβράζει» εδώ και 16 μήνες. Τον Ιούνιο, η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό πολεμικό που είχε εισβάλει εντός του εναέριου χώρου της. Σήμερα, η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Η χρονολογική σειρά που οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, σύμφωνα με τους Financial Times της Γερμανίας:

6 Ιουνίου 2011:
Κλείσιμο
Οι πρώτοι 100 Σύροι καταφθάνουν στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Άγκυρα υποσχέθηκε στους πρόσφυγες, ανοιχτά σύνορα. Δέκα ημέρες αργότερα, 9000 Σύροι μεταφέρονται σε τουρκικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

12 Νοεμβρίου: Υποστηρικτές του δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ επιτίθενται στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Δαμασκό.

16 Μαρτίου 2012: Η Τουρκία ζητά από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω της βίας. Στις 26 Μαρτίου η Άγκυρα κλείνει την πρεσβεία της στη Δαμασκό.

9 Απριλίου: Δυνάμεις της Συρίας βάζουν φωτιές κατά μήκος των συνόρων με το στρατόπεδο προσφύγων στο Κιλίς. Σκοτώνονται δύο Σύριοι και δύο Τούρκοι.  Η Άγκυρα ενισχύει τα στρατεύματα στα σύνορα και προειδοποιεί για περαιτέρω επιθέσεις. 24.700 Σύροι πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς στην τουρκική γη.

30 Μαΐου: Ως απάντηση στη σφαγή των αμάχων στη Συρία στην πόλη Χούλα η Τουρκία απολαύνει όλους τους Σύρους διπλωμάτες από τη χώρα.

23 Ιουνίου: Κοντά στην παραλιακή πόλη Λατάκια, η Συρία πυροβολεί ένα τουρκικό στρατιωτικό τζετ. Και οι δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους. Το αεροσκάφος είχε διεισδύσει, σύμφωνα με τη Συρία στον εναέριο χώρο της χώρας. Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ καταδικάζει το συμβάν.

28 Ιουνίου: Η Άγκυρα αναπτύσσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και παρατάσσει στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα. Λίγο αργότερα, τα τουρκικά στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη αυξάνονται κατά μήκος της Συρίας, ενώ τουρκικά ελικόπτερα πλησιάζουν τα σύνορα.

6 Αυγούστου: Μετά τις επιθέσεις Κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για «θρασύδειλη επίθεση», αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). Αυτό που φοβάται τώρα η Άγκυρα είναι ότι οι Κούρδοι μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό ισχύος που δημιουργήθηκε στη γειτονική Συρία -ένα φόβο που επιβεβαίωσε η κατάληψη πέντε συνοριακών πόλεων από Κούρδους σε συνεργασία με το συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης.

20 Αυγούστου:
Λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των προσφύγων της Συρίας στην Τουρκία, η Άγκυρα απευθύνει εκκλήσεις στη χώρα για προστασία των συνόρων. Τα τουρκικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών δε μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Ήδη 70.000 έχουν διαφύγει στην Τουρκία, ενώ χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες κατευθύνονται στα σύνορα με την Τουρκία.

18 Σεπτεμβρίου: Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με αντάρτες στην τουρκική συνοριακή πόλη Ακτσάκαλε. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς.

3 Οκτωβρίου:
Εκτοξεύονται από τη Συρία στην πόλη Ακτσάκαλε τουλάχιστον τρεις χειροβομβίδες. Μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της είναι τα θύματα της επίθεσης. Λίγες ώρες αργότερα, ο τουρκικός στρατός επιτίθεται για πρώτη φορά σε στόχους στη γειτονική χώρα. Το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την επίθεση στο τουρκικό χωριό απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης