Συνεχίζεται η σινο - ιαπωνική ένταση για τα νησιά Ντιαογιού/Σενκάκου

Συνεχίζεται η σινο - ιαπωνική ένταση για τα νησιά Ντιαογιού/Σενκάκου

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση    

Ανιχνευτές σώματος στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ
Συνεχίζεται η σινο - ιαπωνική ένταση για τα νησιά Ντιαογιού/Σενκάκου
Την ώρα που η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα λήψης «επιπλέον μέτρων» στη διένεξή της με την Ιαπωνία όσον αφορά ένα μικρό αρχιπέλαγος στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, την κυριαρχία των οποίων δικεδικούν Ιαπωνία και Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, επανέλαβε σήμερα, Τρίτη, την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με την εδαφική διαφορά τους.

«Σεβόμενοι τις τρέχουσες αυτές εντάσεις, απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές και τις ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να επιλύσουν αυτή τη διαφορά τους δια της διπλωματίας και ειρηνικά», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του, Λιανγκ Γκουανγκλί, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν, δήλωσε μέσω διερμηνέως: «Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή και διατηρούμε το δικαίωμα λήψης επιπλέον μέτρων».

«Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης είναι αποκλειστικά ευθύνη των Ιαπώνων», πρόσθεσε ο Λιανγκ, ο οποίος τόνισε ότι η Κίνα «ελπίζει πάντα σε μια ειρηνική και διαπραγματεύσιμη λύση».

Ο Πανέτα έφθασε αργά βράδυ της Δευτέρας στην κινεζική πρωτεύουσα και έγινε δεκτός από τον Κινέζο ομόλογό του Λιάνγκ Γκουανγκλί.

«Ο στόχος μας είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα να επιτύχουν τη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία παγκοσμίως», είπε ο Πανέτα παρότι οι στρατιωτικές επαφές παραμένουν δύσκολες μεταξύ των δύο χωρών.
Κλείσιμο

Είχαν διακοπεί από το Πεκίνο όταν οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει στις αρχές του 2010 τη σύναψη ενός εξοπλιστικού συμβολαίου ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν. Επαναλήφθηκαν στα τέλη του έτους, λίγο πριν από μια επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2011 στο Πεκίνο του τότε επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η επίσκεψη του Πανέτα πραγματοποιείται μεσούσης της έντασης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, συμμάχου των ΗΠΑ, η οποία από την πλευρά της ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Τα νησιά Ντιαογιού -όπως ονομάζονται από την Κίνα- και Σενκάκου -όπως ονομάζονται από την Ιαπωνία υπό τον έλεγχο της οποίας τελούν-, βρίσκονται σε περιοχή πλούσια για την αλιεία, ενώ το υπέδαφος πιθανόν να κρύβει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν διατηρούν διεκδικήσεις επί των εδαφών αυτών.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ιαπωνία και η Κίνα να διατηρήσουν καλές σχέσεις και ένας τρόπος πρέπει να βρεθεί για να αποτραπεί μια κλιμάκωση των σχέσεων», είπε ο Πανέτα εκφράζοντας τη Δευτέρα στο Τόκιο την «ανησυχία» του για την εδαφική αυτή διαφορά.

Η επίσκεψη στο Πεκίνο του Λίον Πανέτα πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία περιόδευσε επί δέκα ημέρες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης