Το ΔΠΔ ζητά ισόβια κάθειρξη για τον στρατηγό Τόλιμιρ

Το ΔΠΔ ζητά ισόβια κάθειρξη για τον στρατηγό Τόλιμιρ

Δικάζεται με την κατηγορία της γενοκτονίας για το ρόλο που έπαιξε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Το ΔΠΔ ζητά ισόβια κάθειρξη για τον στρατηγό  Τόλιμιρ
Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε σήμερα να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Σερβοβόσνιο πρώην στρατηγό Ζντράβκο Τόλιμιρ, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία της γενοκτονίας για το ρόλο που έπαιξε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

"Ο στρατηγός Τόλιμιρ είναι η ενσάρκωση (...) της γενοκτονίας που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα: η μοναδική δυνατή ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη", είπε ο Πίτερ Μακλόσκι, ο εκπρόσωπος του γραφείο του εισαγγελέα.

Ο 63χρονος πρώην στρατηγός, το δεξί χέρι του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Φέρεται να συνεμμετίχε, μαζί με τον Μλάντιτς, στο σχεδιασμό της σφαγής περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

"Επιλέγοντας τον Μλάντιτς αντί για το νόμο, ο Τόλιμιρ έχασε ό,τι ανθρώπινο είχε", πρόσθεσε ο Κλόσκι. Ο πρώην στρατηγός συνελήφθη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 31 Μαΐου 2007. Δηλώνει αθώος και υπερασπίζεται μόνος τον εαυτό του. Η δίκη του, μετά από πολλές αναβολές λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2010.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης