Αμείωτη συνεχίζεται η σφαγή στη Συρία

Αμείωτη συνεχίζεται η σφαγή στη Συρία

Τουλάχιστον 200 άμαχοι σφαγιάστηκαν την Πέμπτη - Η πιο αιματηρή επίθεση από το ξεκίνημα των ταραχών στη χώρα - Παρατηρητές του ΟΗΕ επιθεώρησαν περιοχή κοντά στο σημείο της σφαγής στη Συρία

Κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες
Αμείωτη συνεχίζεται η σφαγή στη Συρία
«Σοκαρισμένος και τρομαγμένος» δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν, από τη σφαγή στο χωριό Ταραμσέχ κοντά στη Χάμα, μιλώντας για «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικό, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων».

Τουλάχιστον 200 άτομα σφαγιάστηκαν την Πέμπτη από τις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις σε χωριό της επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης επικαλούμενοι μάρτυρες και κατοίκους.Αν επιβεβαιωθούν τα δραματικά νούμερα, θα είναι η πιο αιματηρή επίθεση στο πλαίσιο των ταραχών στη χώρα.

Κλείσιμο
Το χωριό Ταραμσέχ αρχικά περικυκλώθηκε από τα συριακά στρατεύματα και αργότερα εισέβαλαν μέλη της πολιτοφυλακής Σαμπίχα.

Σύμφωνα με την επαναστατική ηγεσία του Συμβουλίου της Χάμα, το χωριό δέχθηκε επίθεση από επιθετικά ελικόπτερα και άρματα μάχης, ενώ άνδρες της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής εισέβαλαν σε αυτό και εκτέλεσαν αρκετούς πολίτες.

Πολλοί από τους άμαχους σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό ή εκτελέστηκαν αφού πυροβολήθηκαν στο κεφάλι ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι επιβεβαιώθηκαν οι δραματικές επιθέσεις και ότι περιλάμβαναν τη χρήση τανκς, ελικοπτέρων και βαρέως εξοπλισμού.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ισχυρίστηκαν ότι τις σφαγές αμάχων πραγματοποίησαν «ομάδες τρομοκρατών» αλλά οι ακτιβιστές επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση και αναφέρουν ότι 200 άνθρωποι θανατώθηκαν.

Η συριακή αντιπολίτευση, από την πλευρά της καταδίκασε την αιματηρή επίθεση και ζήτησε ήδη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια δεσμευτική απόφαση για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για "ωμότητες" στο Ταραμσέχ από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που αποδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία Ρόμπερτ Μουντ δήλωσε ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Ταραμσεχ, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.


Παρατηρητές του ΟΗΕ επιθεώρησαν περιοχή κοντά στο σημείο της σφαγής στη Συρία

Ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ μετέβη και επιθεώρησε περιοχή σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το χωριό Τρέμσεχ κοντά στη Χάμα, όπου την Πέμπτη σκοτώθηκαν περίπου 200 άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας.

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν οχήματα του ΟΗΕ σε μια περιοχή κοντά στο χωριό. Πολίτες έχουν περικυκλώσει ένα αυτοκίνητο και δείχνουν στους παρατηρητές αιματοβαμμένα ρούχα και θραύσματα από οβίδες. Σε ένα βίντεο ακούγεται ένας θυμωμένος άνδρας να φωνάζει ότι «τα όπλα είναι ρώσικα».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και δύο αντάρτες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και βομβαρδισμούς στην Χομς.Μετά από την πολύνεκρη σφαγή από τις συριακές δυνάμεις στο συριακό χωριό, επανέρχονται στη διεθνή κοινότητα οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος συμμόρφωσης της Συρίας με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να κάνει -έστω και στοιχειώδη- βήματα για να τερματιστεί η εμφύλια βία στη χώρα.


ΥΠΕΞ: Η βία στη Συρία πρέπει επιτέλους να τερματισθεί

Τον αποτροπιασμό και την έντονη καταδίκη της Αθήνας για τις συνεχείς παραβιάσεις του σχεδίου εκεχειρίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Συρία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας αναφερόμενος στις πληροφορίες για χρήση βαρέων όπλων και μεγάλο αριθμό θυμάτων στο χωριό Ταραμσέχ.

«Η βία στη Συρία πρέπει επιτέλους να τερματισθεί και οι ένοχοι για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί να τιμωρηθούν», υποστήριξε ο εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι προσβλέπουμε στην ταχύτερη δυνατή διερεύνηση των ανησυχητικών πληροφοριών για τις συγκρούσεις στο χωριό Τρεμζέ από τους Παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών ώστε να καταλογισθούν οι ευθύνες για τα γεγονότα.

Παράλληλα, ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή προς το συμφέρον του συριακού λαού και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία πολιτικής μετάβασης, βάσει των προτάσεων του Ειδικού Απεσταλμένου Κόφι Ανάν και του Ανακοινωθέντος της Ομάδας Δράσης, που υιοθετήθηκε στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης