Νέα κλιμάκωση της βίας στη Συρία

Νέα κλιμάκωση της βίας στη Συρία

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία την Τρίτη  και η νέα κλιμάκωση της βίας απειλεί να τερματίσει την αποστολή των παρατηρητών

Νέα κλιμάκωση της βίας στη Συρία
Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία την Τρίτη, υποστήριξαν ακτιβιστές και η νέα κλιμάκωση της βίας απειλεί να τερματίσει την αποστολή των παρατηρητών που έλαβαν εντολή να επιβλέπουν την εύθραυστη εκεχειρία στη χώρα στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν.

"Αυτός είναι ο υψηλότερος απολογισμός νεκρών αφότου η εκεχειρία της 12ης Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή. Οι περισσότερες απώλειες κατεγράφησαν στη νότια επαρχία Ντεράα, στην κεντρική επαρχία Χομς και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ", δήλωσε ο ακτιβιστής Όμαρ Χόμσι στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ακτιβιστές είπαν επίσης ότι αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί μια βόμβα εξερράγη στη βόρεια περιοχή Χαλέπι τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και προκαλώντας μεγάλες ζημιές.
Κλείσιμο

Η νέα κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε ενώ η Συρία εόρταζε την 66η επέτειο της ανεξαρτησίας της κι ενώ οι παρατηρητές του ΟΗΕ συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές για να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δίνει άδεια να φθάσουν στη χώρα άλλοι 25 παρατηρητές τις επόμενες 48 ώρες.

Ο Μαροκινός συνταγματάρχης 'Αχμεντ Χιμίς, επικεφαλής της πρώτης ομάδας του ΟΗΕ η οποία έφθασε στη Συρία την Κυριακή, είπε ότι χθες έγινε μια "εξαιρετική" επίσκεψη στη Ντεράα. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Συρία Χάλεντ αλ Μάσρι επιβεβαίωσε ότι η ομάδα επισκέφθηκε τη Ντεράα και συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Χάλεντ αλ Χάνους χθες.
Ακτιβιστές στην Ντεράα είπαν ότι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ενόσω η ομάδα των παρατηρητών βρισκόταν στην περιοχή για να καταγγείλουν την "αποτυχημένη αποστολή του ΟΗΕ στη Συρία".

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν είπε την Τρίτη ότι η αποστολή πρόκειται να ενισχυθεί αριθμητικά και να υποστηριχθεί από αεροσκάφη ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ισχύσει η εκεχειρία στη χώρα.
Ένας δυτικός διπλωμάτης στη Συρία δήλωσε ότι "υπάρχουν πολλά εμπόδια και η συριακή κυβέρνηση δεν βοηθά να ξεπεραστούν, κάτι που καθυστερεί το έργο της ομάδας για να προετοιμάσει την άφιξη των άλλων ομάδων παρατηρητών που θα φθάσουν στη Συρία" Ο συνταγματάρχης Χιμίς είχε πει νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Δαμασκό ότι η αποστολή "δεν είναι εύκολη και θα απαιτήσει συντονισμό με όλες τις πλευρές".

Νωρίτερα φέτος, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αποσύρει μια ομάδα παρατηρητών λόγω της κλιμάκωσης βίας.
Βάσει του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι 'Αναν, η Δαμασκός πρέπει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις και τα βαρέα όπλα από τις εξεγερμένες περιοχές της Συρίας και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση, να απελευθερώσει ανθρώπους που κρατούνται αυθαίρετα και να επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Τρίτη να ενισχυθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης