Τριάντα τρεις διαφορετικές δουλειές σε 33 εβδομάδες σε ξεχωριστές χώρες!

Τριάντα τρεις διαφορετικές δουλειές σε 33 εβδομάδες σε ξεχωριστές χώρες!

Ο Γιαν Λάχερ, αρχαιολόγος στην Ελλάδα, ατζέντης στην Κύπρο, μπάρμαν στην Ιρλανδία, ψαράς στη Μάλτα, μιλά στο protothema.gr

Τριάντα τρεις διαφορετικές δουλειές σε 33 εβδομάδες σε ξεχωριστές χώρες!
Τριάντα τρία διαφορετικά επαγγέλματα σε τριάντα τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσα σε τριάντα τρεις εβδομάδες! Δεν πρόκειται για κάποια αγγελία ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό αλλά το σχέδιο «Euro Jobs project», που εμπνεύστηκε και πραγματοποιεί ήδη ο 24χρονος γάλλο-γερμανός αεροναυπηγός Γιάν Λάχερ που ξεκίνησε πριν από εννέα εβδομάδες τον ιδιαίτερο αυτόν «επαγγελματικό» γύρο της Ευρώπης.

Τουριστικός πράκτορας στην Κύπρο, μπάρμαν στην Ιρλανδία, ψαράς στη Μάλτα, ζαχαροπλάστης στο Λιχτενστάιν, κατασκευαστής μουσικών οργάνων στην Ελβετία, μεσίτης στο Λουξεμβούργο, δάσκαλος φλαμένγκο στην Ισπανία…. Μερικά μόνο από τα επαγγέλματα με τα οποία καταπιάστηκε ο κύριος Λάχερ, λίγο πριν βρεθεί και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ερμιόνη Αργολίδος για την 9η εβδομάδα του «ταξιδιού» του. Το επάγγελμα που βρήκε στη χώρα μας ήταν αυτό του αρχαιολόγου!

«Σκοπός μου είναι να βρίσκω μια δουλειά που χαρακτηρίζει το ύφος της κάθε χώρας. Έτσι απευθύνθηκα στο ελληνικό υπουργείο Τουρισμού και μου επέτρεψαν να συμμετάσχω στην ανασκαφή» εξηγεί ο κ. Λάχερ μιλώντας στο protothema.gr τους λόγους για τους οποίους στη χώρα μας επέλεξε να πάρει στα χέρια του την αρχαιολογική σκαπάνη.

Γεννημένος στο Παρίσι από πατέρα Γερμανό και μητέρα Γαλλίδα ο Γιαν Λάχερ βρίσκεται σε ηλικία 12 ετών στη Φρανκφούρτη. Επιστρέφει στη γενέτειρά του για να σπουδάσει αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας. Μιλώντας άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά, Αγγλικά και ικανοποιητικά Ισπανικά και νιώθοντας αληθινός «Ευρωπαίος» όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο κ. Λάχερ σχεδιάζει να εισέλθει στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Παρά το γεγονός πως η ανεργία στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 10% ο Γιαν  συγκεντρώνει τα απαραίτητα χρήματα για τα πρώτα του έξοδα, δημιουργεί την ιστοσελίδα «eurojobsproject.com»και ξεκινά το γύρο της Ευρώπης. Πρώτος σταθμός η Μάλτα. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Ελλάδα. Ο βασικός σκοπός του 24χρονου γάλλο-γερμανού είναι να δει με τα ίδια του τα μάτια ποια πράγματα ενώνουν και ποια χωρίζουν τους Ευρωπαίους. Και για να το καταφέρει προσπαθεί να ζήσει την καθημερινότητα κάθε χώρας επιλέγοντας για τη διαμονή του αντί για κάποιο ξενοδοχείο τον…καναπέ κάποιου φιλόξενου ντόπιου.
Κλείσιμο




«Νιώθοντας περισσότερο Γάλλος παρά Γερμανός, μπορώ να πω πως η καθημερινότητα στην Ελλάδα δεν μου φαίνεται ξένη ή παράξενη» υποστηρίζει ο ίδιος στο protothema.gr και συνεχίζει «οι διαφορές ανάμεσα σε έναν Έλληνα, έναν Γάλλο και έναν Γερμανό δεν είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές ανάμεσα σε έναν Βερολινέζο και έναν Βαυαρό ή σε έναν Παριζιάνο και έναν Βρετόνο. Ακόμα και στο Λιχτενστάιν, το 6ο μικρότερο κράτος του κόσμου οι κάτοικοι του βορά έχουν τις διαφορές τους με τους κατοίκους του νότου. Στα δικά μου μάτια η Ευρώπη είναι ξεχωριστή σε κάθε μέρος της. Το μοναδικό που μας χωρίζει δυστυχώς αυτήν την περίοδο είναι η οικονομία».

Ως μισός Γερμανός αλλά πλέον… εργαζόμενος στην Ελλάδα ο κ. Λάχερ εμφανίζεται έκπληκτος με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εικόνα των «τεμπέληδων και διεφθαρμένων Ελλήνων», όπως μας παρουσίαζε μερίδα του γερμανικού Τύπου.

«Απορώ πώς βρίσκει κάποιος δουλειά στην Ελλάδα. Πρέπει να είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως και όλες οι συνθήκες της οικονομίας. Με τον κατώτατο μισθό να έχει πέσει σε αυτό το επίπεδο, με το «καλάθι της νοικοκυράς» να έχει γίνει τόσο ακριβό και τον Φ.Π.Α να είναι στα ύψη σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή Γερμανία. Αυτά που έγραψε μερίδα του γερμανικού Τύπου περί τεμπέληδων και διεφθαρμένων Ελλήνων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άνθρωποι τεμπέληδες και άνθρωποι εργατικοί υπάρχουν παντού. Και στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι ίσως όπως νομίζουν μερικοί… ναι το γερμανικό κράτος πάει καλά αλλά οι Γερμανοί δεν ευημερούν».  

Πέρα από την αξέχαστη εργασιακή του εμπειρία στην Ελλάδα, ο Γιάν Λάχερ είχε και την «τιμή» να γίνει μάρτυρας απεργιακής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην πρωτεύουσα. «Κόσμος στο δρόμο και παντού αστυνομικοί ντυμένοι με στολές εκστρατείας και τα μαγαζιά να πουλάνε σουβενίρ για τους τουρίστες. Ήταν φολκλορική η σκηνή» υποστηρίζει ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ».

Επόμενος σταθμός του Γιαν είναι η Βουλγαρία, ενώ μερικά από τα επαγγέλματα που θα ακολουθήσει τις επόμενες 29 εβδομάδες που του απομένουν για να ολοκληρώσει την ιδέα του, είναι αγρότης στη Ρουμανία, υπάλληλος ζωολογικού κήπου στην Εσθονία, δασοφύλακας στην Φινλανδία, ανθοπώλης στην Ολλανδία και υπάλληλος ζυθοποιείου στην Τσεχία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης