Τα Φόκλαντς ξανά στην ατζέντα Αργεντινής - Βρετανίας

Τα Φόκλαντς ξανά στην ατζέντα Αργεντινής - Βρετανίας

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας της στο Κογκρέσο, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες...

Τα Φόκλαντς ξανά στην ατζέντα Αργεντινής - Βρετανίας
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας της στο Κογκρέσο, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, έφερε ξανά στο προσκήνιο τα νησιά Φώκλαντς.

«Εμάς δεν πρόκειται να μας δουν ποτέ σε καμία εισβολή. Είμαστε φιλειρηνικός λαός και η μόνη φορά που πιάσαμε όπλα ήταν εναντίον των Ισπανών για την ανεξαρτησία μας. Το μόνο που επιθυμούμε είναι να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε η πρόεδρος, ανοίγοντας τις εργασίες της κοινοβουλευτικής περιόδου, την πρώτη Μαρτίου.

Υιοθετώντας ουσιαστικά συμφιλιωτική γραμμή απέναντι στην Βρετανία για το θέμα των νησιών Φώκλαντς, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των πτήσεων. Συγκεκριμένα τόνισε πως αντί να αναχωρούν δύο φορές την εβδομάδα από τη Χιλή με την ιδιωτική εταιρεία Lan, θα αναχωρούν τρεις φορές την εβδομάδα από το Μπουένος Αϊρες με την κρατική, Aerolineas Argentinas.
Κλείσιμο

Το τελευταίο διάστημα και ενώ πλησιάζει η επέτειος των 30 χρόνων από την εισβολή που πραγματοποίησε στα Φώκλαντας (Μαλβίνας) η Χούντα της Αργεντινής (2 Μαρτίου 1982), οι τόνοι στην αντιπαράθεση Βρετανίας-Αργεντινής είχαν ανέβει. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση όλων των χωρών της Νοτίου Αμερικής να κλείσουν τα λιμάνια τους στις εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων των Φώκλαντς, εφόσον τα πλοία έφεραν τη σημαία των Νήσων. Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε αποικιοκρατική την πολιτική του Μπουένος Αίρες.

Επίσης έκανε δηλώσεις και για το άλλο θέμα που απασχολεί τη χώρα και την έφερε σε αντιπαράθεση με την Ισπανία, τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Repsol.

Η πρόεδρος Φερνάντες προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, σχολιάζοντας για το θέμα πως «θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε καύσιμα στους πολίτες μας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας δίνει το Σύνταγμα για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας» 

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία, η οποία κόστισε τη ζωή σε 50 επιβάτες, επαναλαμβάνοντας ότι με την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης