Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι «συντονίζει μια κοινή απάντηση» με αφορμή την απειλή του
Ντόναλντ Τραμπ για την
επιβολή δασμών 10%+15% σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αποστείλει στη Γροιλανδία στρατιωτικούς.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την
υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ και Mercosur και την ανακοίνωση του Τραμπ, ο Κόστα δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πάντα πολύ αποφασιστική στην υπεράσπιση σε κάθε τόπο του διεθνούς δικαίου, το οποίο φυσικά αρχίζει στο έδαφος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Προς το παρόν,
συντονίζω μια κοινή απάντηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Στην ανάρτησή τους ο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνουν ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία είναι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ευρώπη και για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.
» Έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει το κοινό μας διατλαντικό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Αρκτική, μεταξύ άλλων μέσω του ΝΑΤΟ.
» Η προ-συντονισμένη άσκηση της Δανίας, που διεξήχθη με τους συμμάχους, ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στην Αρκτική και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.
» Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τη Δανία και τον λαό της Γροιλανδίας. Ο διάλογος παραμένει ουσιαστικής σημασίας· δεσμευόμαστε να «χτίσουμε» πάνω στη διαδικασία που ξεκίνησε ήδη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Βασιλείου της Δανίας και των ΗΠΑ.
» Οι δασμοί θα υπονομεύσουν τις διατλαντικές σχέσεις και ενέχουν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης καθοδικής σπειροειδούς πορείας. Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, συντονισμένη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η
δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου θίγεται από το μέτρο.
«Καμία εκφοβιστική τακτική ή απειλή δεν μπορεί να μας επηρεάσει, ούτε στην Ουκρανία, ούτε στη Γροιλανδία, ούτε αλλού στον κόσμο», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι δασμοί από την 1η Φεβρουαρίου σε ύψος 10% αφορούν
τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.