Πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της
Λωρίδας της Γάζας, που έχει ισοπεδωθεί έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο πολέμου, συμπεριλαμβανομένων άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία χρόνια, σύμφωνα με εκτίμηση του
ΟΗΕ.
«
Οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας εκτιμώνται σε 53,142 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το ποσό αυτό, η χρηματοδότηση που απαιτείται βραχυπρόθεσμα, για τα πρώτα τρία χρόνια, υπολογίζεται σε περίπου 20,568 δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες σε έκθεση που υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο ζητούσε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, η Γενική Συνέλευση ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παράσχει εντός δύο μηνών μια αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών της Λωρίδας της Γάζας.
«
Αν και δεν κατέστη εφικτό στο τρέχον πλαίσιο η πλήρης αξιολόγηση ολόκληρου του φάσματος αναγκών που θα απαιτηθούν στη Λωρίδα της Γάζας, η ταχεία ενδιάμεση αξιολόγηση παρέχει μια αρχική ένδειξη της σημαντικής κλίμακας των αναγκών ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης στην περιοχή», σημειώνει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Με «περισσότερο από το 60% των σπιτιών» να έχει καταστραφεί από τον Οκτώβριο του 2023, το 30% των αναγκών ανοικοδόμησης (15,2 δισεκατομμύρια) θα χρειαστεί να διανεμηθεί στον τομέα στέγασης, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΗΕ.
Ακολουθούν το εμπόριο και η βιομηχανία (6,9 δισεκ.), η υγεία (6,9 δισεκ.), η γεωργία (4,2 δισεκ.), η κοινωνική προστασία (4,2 δισεκ.), οι μεταφορές (2,9 δισεκ.), η ύδρευση και η αποχέτευση (2,7 δισεκ.) και η εκπαίδευση (2,6 δισεκ.).
Ειδήσεις σήμερα:
Νέα στοιχεία για τον 45χρονο που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα - Βρέθηκαν και ναρκωτικά στον οργανισμό του
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου απαντά στην Καρυστιανού: «Η διαφωνία δεν μπορεί να εκφράζεται με λοιδορία, απειλητικές εκφράσεις, υποτίμηση, προσβολή και καθύβριση των θεσμών»
Έγινε αυτό που δεν έπρεπε να γίνει, χωρίσαμε όταν ο γιος μας ήταν πολύ μικρός, είπε ο Αθανασίου για τη Σολωμού