Ουγγαρία: Πολιτικές αναταράξεις - Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό

Ουγγαρία: Πολιτικές αναταράξεις - Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό

Πρόκειται για παλιό στενό συνεργάτη της ουγγρικής κυβέρνησης

ouggaria
Οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Πέτερ Μάγκιαρ, λόγω υποψιών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό των εκστρατειών του, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικριτικές για την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός εκ μέρους του Μάγκιαρ, ενός 43χρονου δικηγόρου, κατά το παρελθόν στενά συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση, ο οποίος ίδρυσε ένα κίνημα τον Φεβρουάριο που κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και έχει οργανώσει μαζικές πορείες διαμαρτυρίας κατά του Όρμπαν.

Η έρευνα κατά του Μάγκιαρ ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής νέας Αρχής Προστασίας της Κυριαρχίας, ενός θεσμού που δημιούργησε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο για να παρακολουθεί τις ενδείξεις όπως τις αποκαλεί, των ξένων επιρροών στους Ούγγρους πολιτικούς.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την Αρχή και τον νόμο που την καθιερώνει, δηλώνοντας ότι τόσο η Αρχή όσο και ο νόμος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστείλουν τη διαφωνία. Όποιος υποψήφιος κριθεί ένοχος ότι λαμβάνει απαγορευμένη ξένη χρηματοδότηση μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως τρία έτη.

Κλείσιμο
«Με βάση τις υποψίες για απόπειρες χρηματοδότησης από το εξωτερικό, η Αρχή Προστασίας της Κυριαρχίας άρχισε μια έρευνα» δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Τάμας Λάντζι, στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Nemzet.

Ο Λάντζι δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της Magyar Nemzet που ανέφερε ότι το κόμμα του Μάγκιαρ έχει σχέσεις με εταιρείες που έχουν επαφές με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γκόρντον Μπάζναϊ, ο οποίος ζει εκτός Ουγγαρίας.

Ο Μάγκιαρ διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook και είπε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Μπάζναϊ.

Ο Μάγκιαρ ίδρυσε το κίνημα του κατηγορώντας δημόσια την κυβέρνηση για εκτεταμένη διαφθορά που διαχειρίζεται τον κεντρικό μηχανισμό προπαγάνδας. Οι σύμβουλοι του Όρμπαν απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του.

Στα τέλη Μαρτίου, δημοσίευσε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία με την Ζουντίτ Βάγκρα τότε σύζυγο του και υπουργό δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, στην οποία μιλάει με λεπτομέρειες σε μια προσπάθεια συμβούλων του Όρμπαν να αναμειχθούν σε μια υπόθεση χρηματισμού.

Η συνομιλία η οποία ερευνάται από τους εισαγγελείς, οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις και έριξε σκιά στην κυβέρνηση του Όρμπαν που είχε ήδη ταλανισθεί από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που οδήγηση στην παραίτηση του προέδρου.

Ο Μάγκιαρ, ο οποίος ανέλαβε ένα ανενεργό κόμμα που ονομάζεται Tisza (Tisztelet és Szabadság - Σεβασμός και Ελευθερία), περιοδεύει στην ύπαιθρο προσπαθώντας να αποκτήσει υποστήριξη για την προεκλογική του εκστρατεία.

Το κόμμα του Μάγκιαρ συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, και θα είναι το πρώτο τεστ για το πρώην κυβερνητικό στέλεχος να αμφισβητήσει τον εθνικιστή ηγέτη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μάγκιαρ μπορεί να συγκεντρώσει περίπου το 13% των ψήφων, ενώ η υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz παραμένει ως επί το πλείστον αμετάβλητη πάνω από το 45%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νίσυρος: Έδειχνε στο παιδί πορνό, λέει η μητέρα του 10χρονου για τον αρχαιοφύλακα που κατηγορείται για ασέλγεια

Μέση Ανατολή: Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ - Αναλυτές εξηγούν

Times: Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια κρίσης -Ευοίωνες οι προοπτικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης