Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς δείχνουν τα exit poll

Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς δείχνουν τα exit poll

Αναμέτρηση ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα του Πλένκοβιτς και το σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου που διεκδίκησε και την πρωθυπουργία - Σε περίοδο αστάθειας μπαίνει η χώρα, εκτιμούν αναλυτές

plenkovic
Η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2016, παίρνει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα Τετάρτη στην Κροατία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

Ειδικότερα, η HDZ του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς φέρεται να καταλαμβάνει 58 από τις 151 έδρες στη νέα βουλή, έναντι 44 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς, 13 του ακροδεξιού Κινήματος για την Πατρίδα και 11 των Οικολόγων.

Στις εκλογές του 2020, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) είχε εξασφαλίσει 66 έδρες.

Στις πρώτες αναλύσεις, γίνεται λόγος για περίοδο πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η Κροατία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδιώκουν να συμμαχήσουν με δυνάμεις που έχουν διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα σκάνδαλα διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια ψαλίδισαν τα ποσοστά της HDZ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Μιάμιση ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής υπολογιζόταν σε 50,6% έναντι 34,4% την ίδια στιγμή στις εκλογές του 2020.

milanovic
Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς


Κλείσιμο
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν το HDZ να προηγείται του SDP του Μιλάνοβιτς, ο οποίος ένα μήνα πριν από τις εκλογές έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι θα επιδιώξει τη θέση του πρωθυπουργού ως επικεφαλής του SDP. Ως πρόεδρος, είχε υιοθετήσει δεξιές λαϊκιστικές θέσεις και είχε τοποθετηθεί υπέρ του Κρεμλίνου.

Οι Κροάτες επρόκειτο να πάνε στις κάλπες το φθινόπωρο. Εντούτοις παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Πλένκοβιτς, ήθελε με τις πρόωρες εκλογές για να ανακόψει ενδεχομένως μια μεγαλύτερη πτώση της δημοτικότητάς του.

Ο ίδιος έχει δεχθεί πρόσφατα σφοδρές επικρίσεις για τις πολιτικές του στα μέσα ενημέρωσης και τη Δικαιοσύνη, ενώ τον υποστηρίζει μόνο μια μικρή πλειοψηφία βουλευτών. Έκανε προεκλογική εκστρατεία κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι θέλει «να σπρώξει την Κροατία και τον κροατικό λαό στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το 2011 ως το 2016, είναι από το Φεβρουάριο 2022 επικριτής της ευρωπαϊκής θέσης εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εξηγώντας ότι θέλει να αποφύγει «να συρθεί η χώρα στον πόλεμο».

Η διαφθορά ήταν εξάλλου για καιρό η αχίλλειος πτέρνα του συντηρητικού κόμματος HDZ, υπουργοί του οποίου αναγκάστηκαν τα τελευταία χρόνια να παραιτηθούν. Ο Μιλάνοβιτς κατηγόρησε τον Πλένκοβιτς ότι είναι ένα «νονός» επικεφαλής «της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης στην ιστορία της Κροατίας». Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επιθέσεις κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, ότι περιφρονεί την πολιτική αρένα και ότι είναι ένας «δειλός».



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα - Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή

Σάλος με δρομείς από την Αφρική που άφησαν Κινέζο να κερδίσει τον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου - «Ήταν φίλος μας» - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης