Δίκη του Τραμπ: Επιλέχθηκαν οι πρώτοι 7 ένορκοι μετά από δύο ημέρες δοκιμών

Δίκη του Τραμπ: Επιλέχθηκαν οι πρώτοι 7 ένορκοι μετά από δύο ημέρες δοκιμών

Το δικαστήριο θα συνεχίσει την Πέμπτη με την επιλογή ενόρκων έως ότου συσταθεί η δωδεκαμελής επιτροπή με έξι ακόμα αναπληρωματικούς

trump_trial2
Επτά ένορκοι επιλέχθηκαν για να υπηρετήσουν στην ποινική δίκη του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας έναν γρήγορο ρυθμό για τις διαδικασίες μέχρι στιγμής. Η δεύτερη ημέρα της ιστορικής δίκης ολοκληρώθηκε την Τρίτη (16/4) με περισσότερα παζάρια για την επιλογή των ενόρκων, αλλά παρά τις πρώτες ενδείξεις ότι η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες, η ημέρα ολοκληρώθηκε με περισσότερο από το ένα τρίτο των ενόρκων προτού το δικαστήριο μπορέσει να ακούσει τα εισαγωγικά επιχειρήματα στην υπόθεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν για δεύτερη ημέρα προκειμένου να συμμετέχει στην επιλογή των ενόρκων στην πρώτη ποινική δίκη εναντίον του. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, που ένας Αμερικανός πρόεδρος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε μια ποινική δίκη, καθώς σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ασκήθηκε δίωξη για 34 κακουργήματα που αφορούν την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων για τον φερόμενο ρόλο του σε ένα σχέδιο εξαπάτησης πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πρώην σταρ πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος.

Η δίκη για την εξαγορά της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς ξεκίνησε τη Δευτέρα (15/4) με εξέταση πιθανών ενόρκων, τουλάχιστον 50 από τους οποίους παραιτήθηκαν αφού είπαν ότι δεν μπορούσαν να είναι δίκαιοι ή αμερόληπτοι.

Οι ένορκοι πέρασαν τη φάση του ερωτηματολογίου και την Τρίτη κατά την οποία ανακρίθηκαν από το γραφείο του εισαγγελέα και τους δικηγόρους του Τραμπ. Καθώς μιλούσαν οι ένορκοι, ο Τραμπ εθεάθη συχνά να ξεφυλλίζει το ερωτηματολόγιο της κριτικής επιτροπής.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, αμφισβήτησε πολλούς υποψήφιους ενόρκους, ζητώντας ορισμένους να απολυθούν για λόγους λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την πλευρά του ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κατηγόρησε τον Τραμπ για εκφοβισμό ενόρκου που κλήθηκε να διευκρινίσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης για υποτιθέμενες «αντι-Τραμπ» αναρτήσεις στο Facebook. «Δεν θα το ανεχτώ. Δεν θα έχω κανέναν ένορκο να τρομοκρατηθεί σε αυτή την αίθουσα. Θα είμαι πεντακάθαρος», είπε ο δικαστής.

Τελικά το δικαστήριο προχώρησε στην επιλογή επτά ατόμων. Το δικαστήριο δεν θα συνεδριάσει την Τετάρτη και η επιλογή των ενόρκων θα συνεχιστεί την Πέμπτη έως ότου συσταθεί η δωδεκαμελής επιτροπή με έξι ακόμα αναπληρωματικούς.

Οι 7 ένορκοι

Ο πρώτος ενόρκος, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, είναι ένας άνδρας με καταγωγή από την Ιρλανδία. Εργάζεται στις πωλήσεις και έχει κάποια κολεγιακή εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος αλλά δεν έχει παιδιά.

Ο δεύτερος ένορκος είναι νοσοκόμα σε ογκολογική μονάδα που ζει με τον αρραβωνιαστικό της.

Ο τρίτος ένορκος είναι εταιρικός δικηγόρος. Κατάγεται από το Όρεγκον. Δεν έχει παντρευτεί ποτέ και δεν έχει παιδιά.

Κλείσιμο
Ο τέταρτος ένορκος έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, είναι παντρεμένος με ενήλικα παιδιά και δύο εγγόνια. Έχει μια επιχείρηση πληροφορικής για εκπαίδευση και συμβουλευτική. Είπε στο δικαστήριο ότι βρίσκει τον Τραμπ συναρπαστικό και μυστηριώδες.

Ο πέμπτος ένορκος είναι μια νεαρή μαύρη γυναίκα που διδάσκει αγγλική γλώσσα σε ένα δημόσιο σύστημα σχολείων. Έχει μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση, δεν είναι παντρεμένη και δεν έχει παιδιά. Η ένορκος είπε ότι ως έγχρωμη έχει φίλους που έχουν ισχυρές απόψεις για τον Τραμπ, αλλά η ίδια δεν ασχολείται με την πολιτική. Ήταν επίσης η μόνη ένορκος, η οποία είπε ότι δεν γνώριζε ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες σε άλλες ποινικές υποθέσεις.

Ο έκτος ένορκος είναι μηχανικός λογισμικού σε μια μεγάλη εταιρεία. Δεν εξέφρασε έντονα συναισθήματα για τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε: «Θα είμαι δίκαιος και αμερόληπτος». Επί του παρόντος ζει με τρεις συγκάτοικους στο Τσέλσι.

Ο έβδομος ένορκος είναι ένας πολιτικός δικαστής που είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και ζει στο Upper East Side στο Μανχάταν. Είπε ότι έχει «πολιτικές απόψεις για την προεδρία Τραμπ» και ότι πιστεύει ότι υπήρχαν πιθανές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ με τις οποίες διαφωνούσε.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια εάν καταδικαστεί.

Επειδή πρόκειται για ποινική δίκη, ο πρώην πρόεδρος πρέπει να εμφανίζεται στο δικαστήριο κάθε μέρα που συνεδριάζει.



Ειδήσεις σήμερα:

Ντουμπάι: Πλημμύρες από τις σφοδρές νεροποντές - Το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε λίμνη, δείτε βίντεο

Καιρός - Κολυδάς: Έρχεται διπλή διαταραχή - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Δανία - Βίντεο: Εργάτες σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τη φωτιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης