Washington Post: Πώς οι Ρώσοι ενισχύουν το Ιράν κατά του Ισραήλ - Το νέο επικίνδυνο κεφάλαιο με τα όπλα από τη Μόσχα

Washington Post: Πώς οι Ρώσοι ενισχύουν το Ιράν κατά του Ισραήλ - Το νέο επικίνδυνο κεφάλαιο με τα όπλα από τη Μόσχα

Το Ιράν έχει επιδιώξει να προμηθευτεί εδώ και καιρό τις κορυφαίες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Ρωσίας για να προστατεύσει τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του 

israel_missiles5
Με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα σε μια ενδεχόμενη νέα μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η εξίσωση αποκτά και νέους συντελεστές όπως και προβληματισμούς. Η αυξανόμενη συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα ενισχύει τον φόβο περί πιθανής ενίσχυσης του Ιράν με ρωσικά οπλικά συστήματα, κάτι που πιθανόν να εντείνει τις στρατιωτικές δυνατότητες κατά των Ισραηλινών, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Washington Post.

Τον περασμένο Μάρτιο, Ρώσος κατασκευαστής όπλων προσκάλεσε αντιπροσωπεία Ιρανών σε περιοδεία σε εργοστάσια όπλων.

Οι 17 επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει προϊόντα που επιθυμεί από καιρό η Τεχεράνη: προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας για την κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών.

Το εργοστάσιο, η NPP Start, στην πόλη Εκατερίνμπουργκ, βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις για την υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μεταξύ των εμπορευμάτων του είναι κινητοί εκτοξευτές και άλλα εξαρτήματα για αντιαεροπορικές συστοιχίες - συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών S-400, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών, είναι ικανά να εντοπίζουν και να καταστρέφουν μαχητικά αεροσκάφη stealth που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ένα ρωσικό έγγραφο που διέρρευσε, μέρος κλεμμένων ιρανικών μηνυμάτων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο από ομάδα χάκερ, περιέγραφε την περιοδεία ως βιτρίνα για τις «δυνατότητες παραγωγής» που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία στο Ιράν.

Είναι άγνωστο αν η επίσκεψη οδήγησε άμεσα σε αγορά. Αλλά το ταξίδι ερμηνεύεται από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών ως μια βαθύτερη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης στα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Ιράν άνοιξε ένα νέο επικίνδυνο κεφάλαιο στις σχέσεις του με τη Ρωσία, συμφωνώντας το 2022 να προμηθεύσει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Οι στενοί δεσμοί Μόσχας - Τεχεράνης βοήθησαν στο να παγιωθούν οι διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Ρωσίας να παράσχει στη σύμμαχό της προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογία αεράμυνας, εξοπλισμός που θα μπορούσε να βοηθήσει την Τεχεράνη να σκληρύνει την άμυνά της έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής αεροπορικής επιδρομής από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Κλείσιμο
Δεν είναι γνωστό πόσα από τα συστήματα έχουν παρασχεθεί και αναπτυχθεί, αλλά η ρωσική τεχνολογία θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιράν σε ισχυρό αντίπαλο, με βελτιωμένη ικανότητα να καταρρίπτει αεροπλάνα και πυραύλους, δήλωσαν ειδικοί.

Οι συμφωνίες όπλων, ορισμένες λεπτομέρειες των οποίων δεν είχαν γίνει γνωστές, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνει τη συμπαραγωγή στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός της Ρωσίας, την κοινή χρήση τεχνολογίας κατά της εμπλοκής και εκτιμήσεις σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο μάχης. Από τη συνεργασία αποκομίζουν ουσιαστικά οφέλη και οι δύο χώρες, ενώ αναβαθμίζεται το αμυντικό καθεστώς του Ιράν, αναφέρει η Washington Post στο άρθρο της.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να παράσχει τεχνική βοήθεια με κατασκοπευτικούς δορυφόρους καθώς και βοήθεια για την κατασκευή πυραύλων.

Το Ιράν έχει επιδιώξει να προμηθευτεί εδώ και καιρό τις κορυφαίες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Ρωσίας για να προστατεύσει τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του από ένα ενδεχόμενο χτύπημα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ.

Το 2007, η Τεχεράνη συνήψε συμφωνία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, αλλά η Μόσχα καθυστέρησε να προμηθεύσει τα όπλα εν μέσω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η απαγόρευση έληξε το 2016 και τα ιρανικά S-300 τέθηκαν σε λειτουργία το 2019.

Πιο πρόσφατα, η Μόσχα και η Τεχεράνη άρχισαν να συνεργάζονται για νέα είδη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ή UAV, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και έγγραφα που διέρρευσαν. 

Η κοινή παραγωγή drones προσφέρει σημαντικά οφέλη για το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας αξιολόγησης στα πεδία μάχης της Ουκρανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε λίγες μέρες θα είναι καλά και θα σας τα πει ο ίδιος, είπε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα

Τη δική της «Παναγία των Παρισίων» έζησε η Δανία - Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς


Ανάλυση BBC: Γιατί Ισραήλ και Ιράν είναι εχθροί - Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης, τα πυρηνικά και η Χαμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης