Συρία: Ισραηλινή επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό

Συρία: Ισραηλινή επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό

Συνολικά έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ισοπεδώθηκε παράρτημα του ιρανικού προξενείου - Ο Ιρανός πρεσβευτής και η οικογένειά του δεν τραυματίστηκαν από την επιδρομή

damascus_3
Το προξενείο του Ιράν και την κατοικία του Ιρανού πρεσβευτή στη Δαμασκό, έβαλε στόχο το Ισραήλ το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ιρανός πρεσβευτής δεν τραυματίστηκε από τη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή.



Την ίδια στιγμή, πηγές ανέφεραν στο Reuters, πως από την επιδρομή «χτυπήθηκε» ένα κτίριο - παράρτημα δίπλα στην ιρανική πρεσβεία, με συνέπεια να σκοτωθούν ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σε Συρία και Λίβανο, Mohammad-Reza Zahedi και άλλα πέντε άτομα.



Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ, το οποίο έχει εντείνει τα πλήγματα κατά οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα που μαίνεται κατά της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ανταποκριτές του AFP που βρίσκονταν στο σημείο, επιβεβαίωσαν ότι το κτίριο δίπλα στην πρεσβεία είχε ισοπεδωθεί, σε μια αριστοκρατική συνοικία της Δαμασκού.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν από την πλευρά τους, πως «ο Χοσεΐν Ακμπάρι, πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό, και η οικογένειά του δεν έπαθαν τίποτα από την ισραηλινή επίθεση».

Κλείσιμο


Η ομάδα του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία δήλωσε ότι «ισραηλινοί πύραυλοι... κατέστρεψαν το κτίριο ενός παραρτήματος της ιρανικής πρεσβείας... στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους»

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο της Συρίας ανέφερε πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στα περίχωρα της Δαμασκού.



Ακόμη, το SANA έκανε λόγο για μια «έκρηξη» που ακούστηκε κοντά στη Δαμασκό.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου το Παρατηρητήριο ανέφερε ισραηλινά πλήγματα από τα οποία σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι στη Συρία, μεταξύ των οποίων 38 στρατιώτες και επτά μέλη της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η απάντηση του Ιράν

Η Τεχεράνη κατέστησε το Ισραήλ υπεύθυνο για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Τα μέσα επικαλούνταν δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.

Το πλήγμα στο προξενείο του Ιράν συνιστά «παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ζητώντας να υπάρξει μια «σοβαρή απάντηση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η Τεχεράνη θεωρεί την επίθεση «παραβίαση όλων των υποχρεώσεων και των διεθνών συνθηκών, κατέστησε υπεύθυνο το σιωνιστικό καθεστώς για τις συνέπειες και υπογράμμισε την ανάγκη μιας σοβαρής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, είπε από την πλευρά του σε δημοσιογράφους ότι το κτίριο που ισοπεδώθηκε χτυπήθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους».


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βέροια: ΙΧ έπεσε σε στάση λεωφορείου, νεκρές μια 68χρονη και μια 21χρονη

Με drones και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 2χρονου Εμίλ στη Γαλλία


Κανένα ελαφρυντικό για Μίχο, μητέρα 12χρονης και «Μιχάλη» - Η απόφαση του δικαστηρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης