Βρετανικό Μουσείο: Kλεμμένες αρχαιότητες πουλήθηκαν σε 45 αγοραστές στο eBay

Βρετανικό Μουσείο: Kλεμμένες αρχαιότητες πουλήθηκαν σε 45 αγοραστές στο eBay

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε το «άνοιγμα» αρχείων από τις πλατφόρμες eBay και PayPal, και του λογαριασμού του υπόπτου και πρώην επιμελητή Δρ. Πίτερ Χίγκς στο e-Bay

vretaniko-mouseio
Το Βρετανικό Μουσείο κίνησε διαδικασία κατά ενός πρώην υπαλλήλου του, που εκτιμάται ότι ευθύνεται για την κλοπή και καταστροφή τουλάχιστον 1.800 εκθεμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε το «άνοιγμα» αρχείων από τις πλατφόρμες eBay και PayPal, και του λογαριασμού του υπόπτου και πρώην επιμελητή Δρ. Πίτερ Χίγκς στο e-Bay. Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, τα αρχεία αυτά περιέχουν στοιχεία για την πώληση αντικειμένων στο διαδίκτυο.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Δρ. Χιγκς προτίθεται να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του μουσείου. Ο ίδιος ήταν πολύ άρρωστος για να παραστεί στη διαδικασία, σύμφωνα με το BBC, αλλά το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο ύποπτος έλαβε γνώση για την ακρόαση.

Το μουσείο υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έχει πλέον αποδείξεις ότι ο Δρ Χιγκς πουλούσε αντικείμενα από τη συλλογή για πάνω από 10 χρόνια, με αντικείμενα να καταλήγουν σε τουλάχιστον 45 αγοραστές από όλο τον κόσμο. Ο ίδιος κάλυπτε τα ίχνη του «χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, δημιουργώντας πλαστά έγγραφα και παραποιώντας αρχεία».

Το δικαστήριο διέταξε τον Δρ. Χιγκς να μοιραστεί κάθε πληροφορία που έχει σχετικά με το τι πουλήθηκε από τη συλλογή και πού βρίσκονται τα αντικείμενα.

Το μουσείο τόνισε ότι πολλά από τα εξαφανισμένα και κλεμμένα αντικείμενα ανήκουν σε συλλογές που φυλάσσονταν σε αποθήκες και οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί σε καταλόγους. Οι νομικοί εκπρόσωποι του μουσείου ανέφεραν στο δικαστήριο πώς έλεγχος σε αποθηκευτικό χώρο το 1993 έδειξε ότι υπήρχαν 1.449 μη καταγεγραμμένα αντικείμενα, ωστόσο κατά τη διάρκεια ελέγχου στον ίδιο χώρο το 2023, διαπιστώθηκε πως 1.161 εξ αυτών – λίγο πάνω από το 80% – απουσίαζαν.

Ο Δρ Χιγκς, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα ελληνικών αρχαιοτήτων του μουσείου από το 1999 έως το καλοκαίρι του 2023 αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος της εικοσαετίας με εκρηκτικό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης - Στους 32 °C η θερμοκρασία στην Κρήτη

Μύκονος - εκκλησάκι: Χτισμένο νόμιμα και σε ιδιωτικό χώρο, λένε οι ιδιοκτήτες

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης