Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Intellexa

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Intellexa

Ποια πρόσωπα και εταιρείες περιλαμβάνονται στις κυρώσεις που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών - Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ

amerikaniko-ypoik-552
Κυρώσεις την Κοινοπραξία Intellexa και στα πρόσωπα που έχουν ηγετικό ρόλο σε αυτή επέβαλε ο Οργανισμός Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Reuters, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο άτομα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την Intellexa αναφορικά με την τεχνολογία κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε κατά Αμερικανών.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών κατέδειξε δύο φυσικά πρόσωπα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την κοινοπραξία Intellexa για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων και εμπειρογνωμόνων πολιτικής. Η διάδοση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού θέτει διακριτούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένους φορείς για να επιτρέψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα».

Διαβάστε την ανακοίνωση ΕΔΩ

Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται:

Ο Ταλ Τζόναθαν Ντιλιάν, «ιδρυτής της κοινοπραξίας Intellexa και ο αρχιτέκτονας πίσω από τα κατασκοπευτικά εργαλεία της. Η κοινοπραξία είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από τον Ντιλιάν, μεταξύ άλλων μέσω της Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου».

Η Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου, «ειδική σε θέματα εξωχώριων εταιρειών, που έχει παράσχει διαχειριστικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A. Η Χάμου κατέχει ηγετικό ρόλο στις εταιρείες Intellexa S.A., Intellexa Limited και Thalestris Limited».

Η Intellexa S.A., «εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα, που στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα. Η Intellexa S.A. προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

Η Intellexa Limited, «εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που δρα ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας. Η Intellexa Limited είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023».

Η Cytrox AD, «εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, που ενεργεί ως προγραμματιστής του λογισμικού κατασκοπείας Predator της κοινοπραξίας. Η Cytrox AD είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023».

Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT), εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Predator για τον όμιλο πριν μεταφερθεί η παραγωγή του στη Βόρεια Μακεδονία. Η Cytrox Holdings ZRT προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

Κλείσιμο
Η Thalestris Limited, «εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία εντός της κοινοπραξίας Intellexa που κατέχει δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία».

Σχόλιο ΠΑΣΟΚ για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Intellexa

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa -συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα- καθώς και στον ιδρυτή του, Tal Jonathan Dilian, εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Στην συνέχεια το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διερευνήσει τις σχέσεις της Intellexa με κυβερνητικούς παράγοντες που είχαν την έδρα τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο αξιοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator αλλά έδινε και άδειες εξαγωγής του σε αυταρχικά καθεστώτα τρίτων χωρών κατά παράβαση μάλιστα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο Πρωθυπουργός δεν εκδίωξε τον αρμόδιο τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή που υπέγραφε τις εν λόγω άδειες εξαγωγής,  αλλά τον επιβράβευσε διορίζοντάς τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ερχόμενου συνεδρίου της. Άραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη «συμπαιγνία» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης