Βαρόνος Τζέικομπ Ρότσιλντ: Μια ζωή στις τράπεζες - Οι σχέσεις του με την Ελλάδα και τις τέχνες

Βαρόνος Τζέικομπ Ρότσιλντ: Μια ζωή στις τράπεζες - Οι σχέσεις του με την Ελλάδα και τις τέχνες

Ποιος ήταν ο γόνος της γνωστής οικογένειας, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών - Από τις τράπεζες λόγω οικογενειακής παράδοσης στις τέχνες λόγω ενδιαφέροντος, ο Τζέικομπ Ρότσιλντ υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα

jacob_r_arthrou
Γόνος μιας οικογένειας που είναι εδώ και γενιές συνώνυμο των τραπεζών, αλλά και πρόσωπο που ήρθε σε σύγκρουση με συγγενείς του, ήταν ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ που πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1936, το μόνο παιδί του τρίτου βαρόνου Ρότσιλντ, ζωολόγου και επικεφαλής της αντικατασκοπείας στον πόλεμο, και της Μπάρμπαρα Χάτσινσον.

Είχε ρίζες σε μια οικογένεια από τον 18ο αιώνα που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και μπήκε στον τραπεζικό τομέα. Ήταν από τους πρώτους «σορτάκηδες», αυτούς που αγοράζουν φτηνά περιμένοντας να ανέβει η αξία των χαρτιών. Έτσι το 1815 αγόρασαν βρετανικά ομόλογα με την προσδοκία ότι ο Ναπολέοντας θα χάσει τη μάχη στο Βατερλώ. Αυτό ακριβώς συνέβη και έτσι θησαύρισαν.

Παθιασμένος υποστηρικτής του Ισραήλ και της εβραϊκής κουλτούρας και ο ίδιος, όπως αναφέρει το BBC, διατηρούσε και επαφές με την Ελλάδα διαμέσου του τρίτου γάμου της μητέρας του με τον σπουδαίο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο–Γκίκα.

Κλείσιμο
Ο Ρότσιλντ, τέταρτος βαρόνος Ρότσιλντ, είχε σπίτι στην Κέρκυρα, συνέλεγε αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με τον Λόρδο Βύρωνα (που πέθανε στο Μεσολόγγι) ενώ έδειξε ενδιαφέρον για τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη του Βουθρωτού στη νότια Αλβανία.

rothchild1


Μια ζωή στις τράπεζες

Ο πατέρας του Ρότσιλντ ήταν μάλλον απόμακρος μαζί του, γράφει ο Telegraph, πιθανόν από ένα είδος εκδίκησης προς τη σύζυγό του για τον αποτυχημένο γάμο τους. Αργότερα έλεγε ότι ο γιος του σκέφτεται υπερβολικά το χρήμα, τόσο που απορούσε αν είναι και δικό του παιδί.

Πέρα από αυτά τα επικριτικά σχόλια, η πορεία του Τζέικομπ, από την αρχή κιόλας της ζωής του, δεν θα μπορούσε να διαφέρει πολύ από αυτή που θα περίμενε κανένας για το γόνο μιας τέτοιας οικογένειας. Από το κολλέγιο της αριστοκρατίας, το Ήτον, στην Οξφόρδη και, στα 27, στην οικογενειακή τράπεζα NM Rothschild & Sons, έπειτα από εργασία σε εταιρείες στον χρηματοπιστωτικό τομέα .

Στην τράπεζα εργάστηκε για την επέκτασή της, ανοίγοντας μεταξύ άλλων παράρτημα στην Ελβετία. Ρίσκαρε συχνά, αν και όχι πάντα με επιτυχία, αλλά η πορεία του επενδυτικού ταμείου της τράπεζας ήταν πολύ καλή.

Το 1980 αποχώρησε από την τράπεζα έπειτα από διαφωνία του με τον εξάδελφό του σε Έβελιν ντε Ρότσιλντ, ο οποίος λέγεται ότι ήταν σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ για οικονομικά θέματα. Είχαν έλθει σε σύγκρουση για θέματα της τράπεζας και από καιρό είχε φανεί ότι ήταν δύο έντονες προσωπικότητες που δεν θα μπορούσαν να «χωρέσουν» στην ίδια τράπεζα.

Το επόμενο βήμα του, μετά την αποχώρηση, ήταν να χτίσει τη δική του οικονομική αυτοκρατορία στο Λονδίνο. Πήρε υπό τον πλήρη έλεγχό του το επενδυτικό ταμείο RIT Capital, που αποσχίστηκε από την τράπεζα, και έμεινε πρόεδρος ως το 2019. Προχώρησε σε μια σειρά εντυπωσιακές επενδύσεις τη δεκαετία του '80 -κάποιες φιλόδοξες, άλλες αποτυχημένες- στο πνεύμα εκείνης της δεκαετίας.

Σταδιακά, όμως, άφηνε στην άκρη την επιχειρηματική δραστηριότητα για να επικεντρωθεί στις τέχνες.

Μαικήνας των τεχνών, για ένα διάστημα ο Ρόσιλντ είχε ενεργή ανάμειξη στην Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας.

Μετά την αποχώρησή του από την Πινακοθήκη έγινε πρόεδρος σε ένα ταμείο που προσπαθούσε να κρατήσει υπό τον έλεγχο του κράτους ιστορικά κειμήλια. Κάποιες αποφάσεις συνάντησαν αντιδράσεις, όπως τα 12,5 εκατ. λίρες με τα οποία το ταμείο αγόρασε το αρχείο του Ουίνστον Τσώρτσιλ, μια τιμή που κατά τον Ρότσιλντ ήταν εύλογη με δεδομένο το βάρος του Τσώρτσιλ στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Με τη σύζυγό του Σερένα Νταν -αριστοκρατικής καταγωγής και η ίδια- ήταν μαζί 50 χρόνια ως τον θάνατό της το 2019 και είχαν τέσσερα παιδιά. Η περιουσία της οικογένειας ανέρχεται στα 825 εκατ. λίρες, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Sunday Times που έγινε το 2023.


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός στις 28 Φεβρουαρίου - 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ

Απογευματινά χειρουργεία: Πυρετός διεργασιών για την έναρξή τους – Δείτε τις αμοιβές χειρουργών και αναισθησιολόγων

Ο οίκος της Σαβοΐας στην Ιταλία: Η σκοτεινή ζωή και το τέλος ενός διαδόχου χωρίς στέμμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης