Υεμένη: Οι Χούτι κάνουν πόλεμο και στα social media - Μυστικό τους όπλο ένας 19χρονος influencer του TikTok και του Instagram

Υεμένη: Οι Χούτι κάνουν πόλεμο και στα social media - Μυστικό τους όπλο ένας 19χρονος influencer του TikTok και του Instagram

Δίπλα στην κλασική προπαγάνδα, οι αντάρτες από την Υεμένη επιστρατεύουν ένα φωτογενή νεαρό, που ήδη συγκεντρώνει χιλιάδες like, εγκωμιάζοντας την τρομοκρατική δράση τους

rashid-al-haddad-m
Μπορεί να δίνουν την εντύπωση ορεσίβιων ανταρτών και σε μεγάλο βαθμό να είναι, αλλά οι Χούτι δεν είναι εντελώς αποκομμένοι από τις διαδικτυακές μεθόδους επιρροής και «χτισίματος» μιας θετικής εικόνας.

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία έχουν στο «οπλοστάσιό» τους μια έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, σε πλατφόρμες μηνυμάτων και στο YouTube. Το κοινό τους είναι εκατομμύρια άνθρωποι στη Μέση Ανατολή που μπορεί να βρεθούν κοντά στις ιδέες τους και περισσότερο τώρα, μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας influencer από αυτό το «πακέτο» επιρροής.

Κλείσιμο


Ο 19χρονος Ρασέντ αλ-Χαντάντ, με έντονη παρουσία στο TikTok και το Instagram, μπορεί να μην είναι μέλος τους, όπως ισχυρίζεται, αλλά μεταδίδει ζωντανά επιθέσεις κατά δυτικών πλοίων, μιλά μέσα από τα βίντεο για τους αντάρτες με θετικό τρόπο και γενικά φροντίζει για την εικόνα τους.

Όπως φαίνεται, οι Χούτι διαβάζουν καλά τους κανόνες του διαδικτυακού μάρκετινγκ δίνονταν τον ρόλο σε ένα νεαρό που μοιάζει με τον χολυγουντιανό σταρ Τιμοτέ Σαλαμέ. Αν πιστέψουμε όσα λέει ο Ρασέντ, έχει «πολλές προτάσεις συμμετοχής σε επιδείξεις μόδας και διαφημίσεις», αλλά δεν χάνει από τα μάτια του τον στόχο που δεν είναι άλλος από το να εκμεταλλευτεί αυτή τη φήμη υπέρ των Παλαιστινίων.



Το υλικό του Ρασέντ είναι προσεκτικά φτιαγμένο και αρκούντως εντυπωσιακό για να κάνει εντύπωση στο κοινό: επικές μουσικές, η σημαία της Υεμένης, αλλά και φυσεκλίκια και ένα στιλέτο στη ζώνη του Ρασέντ, που αυτοαποκαλείται «Βασιλιάς Πειρατής».

Αλλά και αρκετά πολεμόχαρο για να αποκλειστεί από το TikTok, το Instagram και το Facebook «για παραβίαση των κανόνων περί ρητορικής μίσους». Ο Ρασέντ δεν το βάζει κάτω: «Τρεις λογαριασμοί μου στο TikTok αποκλείστηκαν, αλλά έχω δημιουργήσει νέους και ευτυχώς ο αριθμός των ακολούθων αυξάνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.



Ο διαδικτυακός «πόλεμος» των Χούτι

Πίσω από τη «βιτρίνα» που ακούει στο όνομα Ρασέντ αλ-Χαντάντ, υπάρχει από το 2014, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στη χώρα και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, μια αποτελεσματική παρουσία των Χούτι στα κοινωνικά δίκτυα.

Από τη μία πλευρά είναι η προσπάθεια να περάσουν το μήνυμά τους στο κοινό της Μέσης Ανατολής, που και τεράστιο είναι και ευεπίφορο σε τέτοιου είδους προπαγάνδα, αλλά και να σταματήσουν τους αντιφρονούντες και τους επικριτές, ακόμη και μέσα από κλειστά γκρουπ.

Η παραγωγή των Χούτι στα μέσα ενημέρωσης δεν περιορίζεται στη προπαγάνδα, αλλά περιλαμβάνει από ραδιοφωνικά θεατρικά μέχρι μουσικά βίντεο και από προγράμματα για γυναίκες, μέχρι και ποίηση, στην οποία η Υεμένη έχει μεγάλη παράδοση. Λίγο-πολύ ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα.




Τα βίντεο του Ρεσέντ, όσο ελκυστικά και αν φαίνονται, ίσως είναι σταγόνα στον ωκεανό του εξτρεμισμού σε πλατφόρμες όπως το TikTok.

Μέσα σε τρεις μήνες, από την εισβολή της Χαμάς, το TikTok έχει αφαιρέσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. βίντεο και έχει «παγώσει» πάνω από 46.000 βίντεο live streaming από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη για παραβίαση των κανόνων και υπέρ της Χαμάς, της τρομοκρατία ή υλικό παραπληροφόρησης. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις και μπλοκαριστεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο βίας.

Όσοι τα διακινούν ενδεχομένως πιστεύουν ότι έτσι κερδίζουν την υποστήριξη των θεατών των βίντεο υπέρ της Χαμάς ή των Χούτι. Ο τρόπος του Ρασέντ είναι όμως υπόγειος και ίσως πιο αποτελεσματικός.



Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Σκηνοθέτις η ξανθιά συνεργάτιδα που έπαιζε τζόγο μαζί του - Οι πρώτες δηλώσεις της

Κολωνός: Ζευγάρι παλεύει σώμα με σώμα με διαρρήκτες που μπήκαν στην πολυκατοικία χρησιμοποιώντας ένα τραπουλόχαρτο - Βίντεο

Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο ένας εκ των δύο ομογενών που κατηγορούνται για τρομοκρατία - Τα όπλα-φαντάσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης