Ρωσία: Ευρωπαϊκή καταδίκη για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στο Νταγκεστάν

Ρωσία: Ευρωπαϊκή καταδίκη για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στο Νταγκεστάν

Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για μη αποτελεσματική έρευνα γύρω απο τις συνθήκες δολοφονίας των δημοσιογράφων το 2011 και το 2013

russia_police
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για μη αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τις περιστάσεις του θανάτου δύο δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στο Νταγκεστάν, μια περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Αχμεντνάμπι Αχμεντναμπίγεφ δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στις 9 Ιουλίου 2013 στο χωριό Σεμέντερ και ο Χατζιμουράντ Καμάλοφ δολοφονήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011 στη Μαχατσκάλα, κοντά στο σημείο όπου εργαζόταν. Οι δύο άνδρες ήταν στόχος απειλών θανάτου σε φυλλάδια που διανεμήθηκαν το 2009 και ο Αχμεντναμπίγεφ είχε επιβιώσει μιας πρώτης απόπειρας δολοφονίας.

Η έρευνα για τη δολοφονία του Αχμεντναμπίγεφ, που ανεστάλη και επαναλήφθηκε πέντε φορές, εξακολουθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το ΕΔΔΑ, να είναι σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Καμάλοφ, τέσσερις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι τον Ιούλιο του 2022 για παραγγελία και εκτέλεση της δολοφονίας του.

Οι δύο ενάγοντες είναι Ρώσοι υπήκοοι. Πρόκειται για τον πατέρα του Αχμεντναμπίγεφ και τον ανιψιό του Καμάλοφ, που είχαν προσφύγει στο ΕΔΔΑ υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τη ζωή των συγγενικών τους προσώπων και να διεξαγάγουν αποτελεσματική έρευνα για τις περιστάσεις του θανάτου τους.

Κλείσιμο
Το δικαστήριο έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε σχέση με την έρευνα, και στις δύο περιπτώσεις.

Το δικαστήριο έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 για το δικαίωμα στη ζωή στην περίπτωση του Αχμεντναμπίγεφ και μη παραβίαση αυτού του άρθρου στη δεύτερη περίπτωση, εκτιμώντας πως δεν υπήρξε «πραγματικός και άμεσος κίνδυνος» για τη ζωή του Καμάλοφ πριν από τη δολοφονία του.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε τη Ρωσία να καταβάλει 26.000 στον πρώτο ενάγοντα και 20.000 ευρώ στον δεύτερο για ηθική βλάβη.

Το δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργο, είναι ο δικαστικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν 46 κράτη που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα που είναι εγγεγραμμένα στην Σύμβαση

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αποκλείστηκε από το Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου 2022, και δεν είναι πλέον μέλος της Σύμβασης από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο το ΕΔΔΑ μπορεί πάντα να εξετάζει την ευθύνη της Μόσχας σε ενδεχόμενες προσβολές των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχουν διαπραχθεί πριν από εκείνη την ημερομηνία.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα «στρατόπεδα» της Ιεραρχίας για τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών

Αναζητούν 45χρονο από το Ουζμπεκιστάν για τη δολοφονία Σκαφτούρου - Νέο ένταλμα σύλληψης


Η αγωγή του Παναγιώτη Κουρουμπλή σε στενό του φίλο - Τα €47.800 δανεικά και αγύριστα που τους έφτασαν στην Δικαιοσύνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης