ΗΠΑ: Σε συναγερμό οι Αρχές μετά το fake μήνυμα Μπάιντεν μέσω AI

ΗΠΑ: Σε συναγερμό οι Αρχές μετά το fake μήνυμα Μπάιντεν μέσω AI

Στο τηλεφωνικό μήνυμα, μια φωνή που είχε υποστεί επεξεργασία ώστε να ακούγεται σαν τον Μπάιντεν, προέτρεπε τους ψηφοφόρους στο Νιου Χάμσαϊρ να μην ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών

Joe_Biden
Κανένα άλλο πολιτικό deepfake δεν έχει θορυβήσει τους ειδικούς που ασχολούνται με την παραπληροφόρηση σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο, όσο το παραποιημένο ηχητικό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που άρχισε να κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο.

Στο τηλεφωνικό μήνυμα, μια φωνή που είχε υποστεί επεξεργασία ώστε να ακούγεται σαν τον Μπάιντεν, προέτρεπε τους ψηφοφόρους στο Νιου Χάμσαϊρ να μην ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, σήμερα Τρίτη (23/01). «Κρατήστε την ψήφο σας για τις εκλογές του Νοεμβρίου» έλεγε το τηλεφωνικό μήνυμα.

Σύμφωνα με το Time, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς δημιουργήθηκε το μήνυμα του Μπάιντεν, ενώ την ίδια στιγμή, ο γενικός εισαγγελέας του Νιου Χάμσαϊρ διερευνά το περιστατικό. Ωστόσο, ο εντοπισμός της πηγής του ψεύτικου ήχου θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος επειδή διαδόθηκε μέσω τηλεφώνου σε αντίθεση με το διαδίκτυο, σύμφωνα με την Τζόαν Ντόνοβαν, επίκουρη καθηγήτρια δημοσιογραφίας και σπουδών αναδυόμενων μέσων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Τα ηχητικά μηνύματα που παραδίδονται μέσω τηλεφώνου δεν συνοδεύονται από τα ίδια ψηφιακά ίχνη. «Είναι μια ένδειξη της επόμενης γενιάς βρώμικων κόλπων» δήλωσε η Ντόνοβαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Time, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το ψεύτικο κλιπ του Μπάιντεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους ερευνούν περιστατικά παραπληροφόρησης αλλά και τους εκλογικούς αξιωματούχους. Επιβεβαίωσε τον μεγαλύτερο φόβο τους: κακόβουλοι παράγοντες χρησιμοποιούν τα deepfakes όχι μόνο για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, αλλά και για να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

«Ακόμα και αν μια τέτοια παραπληροφόρηση εισάγει σύγχυση που επηρεάζει μόνο μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ψήφους, θα μπορούσε να έχει σημασία όσον αφορά τα επιμέρους αλλά και το τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Nick Diakopoulos, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Ο κρεοπώλης αιφνιδίασε το θύμα του - Ψάχνουν ακόμα το κινητό του Μπάμπη

Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Οχι» στην δια της πλαγίας επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο Δημήτρης Δανίκας για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ: Έπεσα έξω - Σε πόσα βραβεία μπορεί να ελπίζει ο Λάνθιμος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης