Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπολύουν νέα πλήγματα κατά των Χούτι στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπολύουν νέα πλήγματα κατά των Χούτι στην Υεμένη

Εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ από πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να εξουδετερώσουν τους χώρους αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων των ανταρτών

houthi_usa
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ σε BBC και CBS News.

Όπως ανέφεραν χρησιμοποίησαν πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία και υποβρύχια, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη για να εξουδετερώσουν τους χώρους αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων των Χούτι, σημειώνοντας ότι χτυπήθηκαν οκτώ «στόχοι».

Επλήγησαν ιδίως «υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης», «θέσεις πυραύλων» και εγκατάσταση «επιτήρησης του εναέριου χώρου» των Χούτι, διευκρίνισαν Ουάσιγκτον και Λονδίνο σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν. Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία παρείχαν υποστήριξη στη νέα στρατιωτική επιχείρηση, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.

«Αυτά τα πλήγματα ακριβείας έχουν σκοπό (...) να μειωθεί η δυνατότητα των Χούτι να απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και τις ζωές αθώων ναυτικών», κατά την ανακοίνωση.

Κλείσιμο


Αυτό είναι το όγδοο χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη. Είναι η δεύτερη κοινή επιχείρηση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις επιδρομές αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ.




Το ελεγχόμενο από τους Χούτι πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης SABA μετέδωσε πως «οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα και αρκετές άλλες επαρχίες» της χώρας.



Νωρίτερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε διαψεύσει τον ισχυρισμό των ανταρτών Χούτι περί περί πυραυλικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν. «Η αναφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν τρομοκρατών Χούτι περί δήθεν επιτυχούς επίθεσης εναντίον του πλοίου Ocean Jazz είναι απολύτως ψευδής. H NAVCENT διατήρησε επικοινωνία με το Ocean Jazz καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλούς διέλευσής του», υπογραμμίζει το διοικητήριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Naval Forces Central Command ή NAVCENT).

Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στοχεύουν πλοία που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ και ταξιδεύουν μέσω της σημαντικής εμπορικής οδού της Ερυθράς Θάλασσας, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν δηλώσει ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τη διαδρομή.

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες επιδρομές των ΗΠΑ είχαν ως στόχο μεμονωμένους πυραύλους που πιστεύεται ότι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι Χούτι, είπαν αξιωματούχοι στο CBS.

Πριν τη νέα κοινή επίθεση στους υεμενίτες αντάρτες είχε προηγηθεί επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν και ο Σουνάκ «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα».

Επανέλαβαν «τη δέσμευσή τους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και την υπεράσπιση των ναυτικών από παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις», ανέφερε ο Λευκός Οίκος και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν τη σημασία της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της πολιτικής προστασίας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς».

Οι Χούτι άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι απαντούσαν στη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Από τότε, οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις σε εμπορικά δεξαμενόπλοια που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον δεκάδων στόχων των Χούτι στις 11 Ιανουαρίου.

Οι επιδρομές - με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, της Ολλανδίας και του Καναδά - ξεκίνησαν αφού οι δυνάμεις των Χούτι αγνόησαν τελεσίγραφο για παύση των επιθέσεων στην περιοχή.



Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Με κυνηγετικό όπλο πυροβόλησαν τον Μπάμπη - Η σορός φέρει τραύματα στην πλάτη και στα πόδια

Καμπανάκι για τη διάσημη παραλία της Ζακύνθου: Μαζί με το ναυάγιο θα χαθεί και η παραλία

Famagusta: Ξύπνησε μνήμες «Αττίλα», συγκίνησε και καθήλωσε το κοινό - Η υψηλή τηλεθέαση και η συγκλονιστική Μπεμπεδέλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης