Famagusta: Ξύπνησε μνήμες «Αττίλα», συγκίνησε και καθήλωσε το κοινό - Η υψηλή τηλεθέαση και η συγκλονιστική Μπεμπεδέλη

Famagusta: Ξύπνησε μνήμες «Αττίλα», συγκίνησε και καθήλωσε το κοινό - Η υψηλή τηλεθέαση και η συγκλονιστική Μπεμπεδέλη

Η νέα σειρά του Mega συζητήθηκε και έκανε αίσθηση με πολλούς τρόπους, πετυχαίνοντας την υψηλότερη επίδοση για πρεμιέρα ελληνικής σειράς φέτος μεταξύ όλων των τηλεοπτικών σταθμών

mpempedeli-mak
Η ιστορία ξεκίνησε από το 1974. Η εικόνα σπαρακτική με ανθρώπους όλων των ηλικιών να προσπαθούν τρέχοντας και ουρλιάζοντας να σωθούν από τον βομβαρδισμό και τα όπλα των Τούρκων. Η Αμμόχωστος εάλω. Γυναίκες με μωρά στα χέρια, ηλικιωμένοι σφιχταγκαλιασμένοι να κλαίνε γοερά, σπίτια να καταρρέουν, σκόνη και καπνοί να καλύπτουν τα πάντα. Εικόνα πολέμου και καταστροφής.

Εικόνα απόγνωσης και θανάτου. Η Τουρκία με τη δεύτερη επιχείρηση, «Αττίλας ΙΙ», καταλαμβάνει το 36,2% του νησιού και εκτοπίζει 120.000 Κύπριους - ακόμη 20.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι. Για πρώτη φορά στη ιστορία της μυθοπλασίας η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974 αποτυπώνεται πενήντα χρόνια μετά.
Famagusta | ΠΡΕΜΙΕΡΑ | Κυριακή 21/1 στις 21:00 (trailer)
Η «Famagusta», η νέα σειρά του Ανδρέα Γεωργίου, της Βάνας Δημητρίου και του Κούλλη Νικολάου ήταν μία έκπληξη. Ενα δύσκολο θέμα, μία ιστορική μνήμη με πληγές ανοιχτές αποτυπώνεται στη μικρή οθόνη ισορροπημένα, αποφεύγοντας να διεισδύσει σε βάθος, καθώς πρόκειται για μυθοπλασία και όχι για ιστορικό ντοκιμαντέρ. Σέβεται την ιστορία όμως, γι' αυτό και όλες οι σκηνικές λεπτομέρειες είναι προσεγμένες από την αρχή ως το τέλος. Τα ρούχα, τα καταστήματα, η οικοσκευή, η αισθητική της εικόνας, αποπνέουν τη δεκαετία του '70 με ακρίβεια.

Η ρημαγμένη και λεηλατημένη Αμμόχωστος εμφανίζεται στην οθόνη μέσα από τις περιπλανήσεις των ηρώων της σειράς οι οποίοι επισκέπτονται τον τόπο τους μετά τον ξεριζωμό και ψάχνοντας τα συντρίμμια.

Στο σκηνικό του πολέμου, στις γδαρμένες μνήμες, καθήλωσε η ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, ως Χαρίτα Μάντολες, γυναίκα σύμβολο της Κύπρου. Έγινε μάρτυρας της εν ψυχρώ εκτέλεσης έξι μελών της οικογένειάς της από Τούρκους στρατιώτες. Ο χρόνος «πάγωσε» για την Χαρίτα Μάντολες το καλοκαίρι του ’74. Έκτοτε, δεν έπαψε ποτέ να αναζητά τους νεκρούς της και να μιλά για τα τραγικά γεγονότα του πολέμου. Με την συγκλονιστική ιστορία της ξεκινάει το ντοκιμαντέρ του Μάικλ για λογαριασμό αγγλικού καναλιού σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Κάπως έτσι ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ιστορίας και οι σοκαριστικές μαρτυρίες όσων έζησαν την εισβολή. «Πόσων χρονών είστε;» είναι η πρώτη ερώτηση που δέχεται. Εκείνη απαντά:«Είμαι 27 χρονών, είμαι ακριβώς όσο ήμουν εκείνη την ημέρα, από τότε σταμάτησα να μεγαλώνω, γιατί περιμένω τη μέρα που θα γυρίσω πάλι πίσω, στο σπίτι μου, ελεύθερη. Θα ανέβω εκεί στον τόπο που χάθηκαν τόσοι άνθρωποι και θα ανάψω ένα καντήλι για τις ψυχές τους. Άμα γυρίσω πίσω στο σπίτι μου τότε θα αρχίσω να ζω και να μεγαλώνω πάλι». Σπουδαία ηθοποιός η Μπεμπεδέλη σήμανε την ερμηνευτική κορύφωση του πρώτου επεισοδίου της σειράς. Πλάι της ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το ζευγάρι Γιάνης Μπέζος και Κοραλία Καράντη, ο Χρήστος Λούλης, ο Ανδρέας Γεωργίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cyke80j2xoap)

Η σειρά είχε αρετές. Από αυτές που ευνοούν την απήχηση και την εξέλιξη της ιστορίας. Γρήγορος ρυθμός, πολλές εναλλαγές, ταυτόχρονη αφήγηση από το 1974 στο 2024, παράλληλες ιστορίες σε εξέλιξη, μεγάλο καστ, εντυπωσιακή εικόνα και φωτογραφία. Από την αρχή ως το τέλος όλα εξηγούνται και παρουσιάζονται ή υπαινίσσονται. Η «Famagusta» δεν είναι ντοκιμαντέρ, είναι σίριαλ και γι αυτό απαιτείται πλοκή.

Κλείσιμο
Η αποκάλυψη του χαμένου το 1974 αγοριού, η επιστροφή στην Κύπρο, η συνάντηση με την οικογένεια εν αγνοία όλων των πλευρών και ένας φόνος, ο οποίος θα περιπλέξει πρόσωπα και καταστάσεις είναι τα κλειδιά της πλοκής. Παράλληλα, σχέσεις που αναπτύσσονται, απρόοπτα που ανατρέπουν και διαταράσσουν τις ισορροπίες, πρόσωπα που εισβάλλουν και δημιουργούν νέα δεδομένα. Μία σύγχρονη πλήρης σειρά.

Η γλώσσα των αριθμών

Η μεγάλη παραγωγή με την υπογραφή της τριάδας των επιτυχιών – Αντρέα Γεωργίου, Βάνας Δημητρίου, Κούλλη Νικολάου – συγκίνησε το τηλεοπτικό κοινό και εκτοξεύτηκε στην κορυφή με ποσοστό 31,5%. Είναι η υψηλότερη επίδοση για πρεμιέρα ελληνικής σειράς φέτος μεταξύ όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Η σειρά προηγήθηκε του ανταγωνισμού το βράδυ της Κυριακής με τουλάχιστον 16,3 μονάδες. Στο δυναμικό κοινό 18-54 η πρεμιέρα κατέγραψε ποσοστό 24,5%, διατηρώντας και εδώ διψήφιο προβάδισμα, 12 μονάδων. Σε επιμέρους κοινό, η σειρά «Famagusta» άγγιξε το εντυπωσιακό ποσοστό 46,6%. Η κάλυψη της σειράς εκτοξεύτηκε στους 2.708.000 τηλεθεατές.

Διθυραμβικά και μαζικά ήταν παράλληλα τα σχόλια των χρηστών του X (Twitter) που ανέδειξαν το hashtag, #Famagusta, σε πρώτο trend πριν ακόμη ξεκινήσει η μεγάλη πρεμιέρα, κατά τη διάρκεια, αλλά και αρκετές ώρες μετά το τέλος της σειράς με περισσότερα από 8.000 posts. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των χρηστών είναι πως η απήχηση της σειράς στα social media του MEGA ξεπέρασε τους 3,5 εκατ. μοναδικούς χρήστες.
famagusta_deutero_trailer_andreas_xrisanthoy_tzortzia_koybaraki
Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του MEGA, «Famagusta», θα προβληθεί σε επανάληψη αυτή την Πέμπτη 25/1 στις 22:50. Η συνέχεια του νοσταλγικού δράματος είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 21:00.


Ειδήσεις σήμερα

Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ

Η ζωή του Γιώργου Λαμπάτου άλλαξε μέσα σε πέντε μέρες - Του παραχώρησε σπίτι η οικογένεια του Γιώργου Βασιλείου

Κάτι συνέβη πριν 15 χρόνια, λέει ο δικηγόρος της 38χρονης στη Χαλκίδα - Είχε σχεδιάσει τη δολοφονία, απαντά η πλευρά του θύματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης