Βρετανία: Η Νιγηριανής καταγωγής Κέμι Μπάντενοχ πιθανή διάδοχος του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία των Συντηρητικών

Βρετανία: Η Νιγηριανής καταγωγής Κέμι Μπάντενοχ πιθανή διάδοχος του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία των Συντηρητικών

Tο 38% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιλογής της 44χρονης υπουργού Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Πολιτικής - Π

26154211
Την ώρα που το Συντηρητικό Κόμμα βαδίζει σε μία εκλογική συντριβή από τους Εργατικούς ανάλογη με εκείνη που είχε υποστεί το 1997, έχοντας τότε στην ηγεσία τον Τζον Μέιτζορ έχει ξεκινήσει ήδη η κουβέντα για το πρόσωπο που θα μπορούσε να βγει μπροστά την επόμενη μέρα παίρνοντας τη θέση του Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα του ConservativeHome το 38% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιλογής της 44χρονης υπουργού Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Πολιτικής Κέμι Μπάντενοχ. Το 23% τάσσεται υπέρ της Πένι Μόρντοντ και μόλις το 15% υπέρ της Σουέλα Μπράβερμαν.

Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα της New Statesman τον Οκτώβριο του 2023 όταν και διεξήχθη το συνέδριο των Συντηρητικών ήταν σχεδόν αδύνατο κάποιος να κάνει εικασίες γύρω από το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ρίσι Σούνακ, χωρίς να αναφερθεί στην νιγηριανής καταγωγής υπουργό Επιχειρήσεων και τον πρώην πρωθυπουργό Μπρόρις Τζόνσον, όπως επίσης και τον Νάιτζελ Φάρατζ. Παράληλλα η κυρία Μπάντενοχ είναι φαβορί και για τις στοιχηματικές εταιρείες.

Προς ώρας ο Ρίσι Σούνακ μπορεί να παραμένει τυπικά στην ηγεσία των Τόρις και κάτοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ όμως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σκιώδης διαγωνισμός για την επόμενη μέρα. Από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί θα υποστούν εκλογική συντριβή η Μπάντενοχ είναι η de facto διάδοχος του κ. Σούνακ. Μάλιστα πολλοί θέλοντας να ενισχύσουν αυτό το σενάριο αναφέρουν ότι έχει αποφύγει να συγκρουστεί με τον Ρίσι Σούνακ αλλά και να στιγματιστεί από τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του.

Ο βίος της Κέμι Μπάντενοχ

Η Κέμι Μπάντενοχ γεννήθηκε στο Γουίμπλεντον από γονείς νιγηριακής καταγωγής. Ωστόσο επειδή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ηλικίας της στο Λάγος της Νιγηρίας και στις ΗΠΑ, η βουλευτής του Σάφρον Γουόλντεν έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «κατά βάση μετανάστη πρώτης γενιάς».

Εργάστηκε σε συμβουλευτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ενώ ως ψηφιακή διευθύντρια του περιοδικού Spectator, εκπροσώπησε για πρώτη φορά τους Συντηρητικούς στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λονδίνου. Παράλληλα ήταν μία από τους λίγους νέους βουλευτές των Συντηρητικών που εξελέγησαν το 2017.

27817704

Κλείσιμο
Φανατική υπέρμαχος του Brexit και πιστή στα πιο συντηρητικά αισθήματα και αντανακλαστικά του κόμματος πολύ γρήγορα κατάφερε να αποκτήσει την φήμη της ευθύτητας και της ειλικρίνειας των λεγομένων της. Μάλιστα είχε προταθεί για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019 όταν η Τερέζα Μέι υπέβαλε την παραίτησή της.

Ωστόσο τότε ο νικητής της εσωκομματικής μάχης ήταν ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος την τοποθέτησε στη θέση της υφυπουργού για τα παιδιά και τις οικογένειες. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μετά τον διορισμό του Ρίσι Σουνάκ τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Τζόνσον της ανέθεσε επίσης την υψηλού προφίλ αρμοδιότητα ισότητας - έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τον Ιούλιο του 2022, όταν μαζί με περισσότερους από 50 υπουργούς παραιτήθηκε για να επιβάλει την αποχώρησή του.

«Πυρετός της Κέμι»

Όταν ο Τζόνσον παραιτήθηκε η Μπάντενοχ αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία αν και ποτέ στην πορεία της δεν είχε αναλάβει κορυφαίο υπουργικό αξίωμα. Έτσι λοιπόν προκάλεσε τον «πυρετό της Κέμι». Μάλιστα προτού αποκλειστεί στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας, οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι σε μία κατά μέτωπο ψηφοφορία των μελών των Συντηρητικών τότε θα κέρδιζει και τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σούνακ αλλά και την Πένι Μόρτοντ.
badenoch - truss - sunak
Όπως σημειώνει η New Statesman το πολιτικό τοπίο σήμερα έχει αλλάξει αρκετά και αυτό έχει τη σημασία του. Πλέον δεν εμφανίζεται ως αουτσάιντερ ή νεοφώτιστος πολιτικός. Πρόκειται για μια αξιωματούχο που έχει δοκιμαστεί σε υπουργικούς θώκους.

Το Συντηρητικό Κόμμα έχει επίσης αλλάξει. Ο Σούνακ πλέον καταγγέλλεται ως κεντρώος και προδότης του Brexit. Το υπουργικό του συμβούλιο αποτελείται ως επί το πλείστον από μετριοπαθείς. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η δεξιά πτέρυγα του Κόμματος είναι κατακερματισμένη και το πλεονέκτημα της Μπάντενοχ είναι να απευθύνεται καθολικά στα δεξιά των Συντηρητικών χωρίς όμως να αποξενώνει εντελώς τους κεντρώους. Παράλληλα βρίσκεται κοντά στον Τομ Τούγκενταντ, τον υπουργό Ασφάλειας (πρόκειται για ένα πρόσωπο του οποίου η υποστήριξη στην επόμενη αναμέτρηση για την ηγεσία θα ήταν πολύτιμη).

Σημειώνεται ότι η Μπάντενοχ στους διαδρόμους του Ουέστμινστερ έχει τη φήμη της ακροδεξιάς φωνής. Αυτό μπορεί να την βοηθήσει να λάβει υποστήριξη ακόμα και από την πιο ακραία πτέρυγα των Συντηρητικών. Παρόλα αυτά όσοι την γνωρίζουν λένε το ακριβώς αντίθετο. 
«Την παρουσιάζουν ως ''υπερδεξιά'', αλλά στην πραγματικότητα είναι απίστευτα διαφοροποιημένη», δήλωσε ένας συντηρητικός βουλευτής, ο οποίος αμφισβήτησε όσους την αντιμετωπίζουν μονοδιάστατα.

Ο ίδιος βουλευτής την περιέγραψε ως «πραγματικά μοναδική» και ιδιαίτερα κατάλληλη για να αναλάβει ένα ηττημένο κόμμα. Ακόμη υποστήριξε ότι είναι μία πολιτικός που επενδύει στη «δημιουργία μιας εκδοχής του Συντηρητισμού που λειτουργεί πέρα από τις παρατάξεις».

Πρώην σύμβουλος είπε ότι είναι «απαιτητική» αλλά «όχι αυστηρά ιδεολογική» ενώ θυμήθηκε ότι εντυπωσιάστηκε από την προσέγγιση της κατά την διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου. Ενθάρρυνε τη συζήτηση και ήταν ανοιχτή στην αμφισβήτηση και - κυρίως - στην αλλαγή των απόψεών της όταν τα στοιχεία άλλαζαν. 

Βέβαια για τους επικριτές της η Μπάντενοχ είναι εύθραυστη και αλαζονική. Στα σχόλια που κυκλοφορούν τονίζεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο εύρος των τομέων πολιτικής που καλύπτει ο ρόλος της μετά τη συγχώνευση των τμημάτων επιχειρήσεων και διεθνούς εμπορίου.
25969968

Πάντως υπάρχουν και φήμες που αναφέρουν ότι πρόκειται για μία «βιτρίνα». Με βάση τις ίδιες φήμες δεν διαβάζει έγγραφα, αφήνοντας τους υφισταμένους της να κάνουν τη δουλειά και ότι ενδιαφέρεται μόνο επιφανειακά για τις λιγότερο λαμπερές πτυχές του ρόλου της.

Η αμεσότητά της, όμως, η λογική του «λέω τα πράγματα με το όνομά τους» είναι μέρος αυτού που την κάνει να φαίνεται δύναμη αναζωογόνησης στους υποστηρικτές της, οι οποίοι επαινούν τη «διαύγεια της σκέψης» της.

Η προθυμία της να αναμετρηθεί με τους «πολιτιστικούς πολέμους» έχει εντυπωσιάσει τους Συντηρητικούς στο Γουεστμινστερ και όχι μόνο. 'Ενας βουλευτής υποστήριξε ότι, ως μαύρη γυναίκα, η Μπάντενοχ μπορεί να μιλήσει κατά της «ατζέντας των woke» με μεγαλύτερο κύρος από τους συναδέλφους της. Οι δεξιοί του κόμματος σημείωσαν τη δήλωσή της στο κοινοβούλιο μετά τον επαναδιορισμό της ως υπουργού Ισότητας τον Οκτώβριο του 2022: «Ο νόμος περί ισότητας είναι ασπίδα, όχι σπαθί».

Αν οι Συντηρητικοί χάσουν τις γενικές εκλογές, όπως αναμένεται, και η Μπάντενοχ μπει στην τελική δυάδα του διαγωνισμού για την αντικατάσταση του Σούνακ, βουλευτές από όλο το φάσμα των Συντηρητικών συμφωνούν γενικά ότι είναι δεδομένη η νίκη της. Είναι απίστευτα δημοφιλής στα μέλη των Τόρις , η ψήφος των οποίων - σύμφωνα με τους ισχύοντες εκλογικούς κανόνες - θα ήταν σε αυτό το στάδιο καθοριστική. Το να φτάσει σε αυτό το σημείο, ωστόσο, θα χρειαστεί δουλειά.

Η Μπάντενοχ προχωράει με τον αέρα της δημοσκόπησης στους Τόρηδες, παραμονές πρωτοχρονιάς που την ανέδειξε πρώτη στην βάση του κόμματος, για επόμενη αρχηγό, καταλήγει το δημοσίευμα της New Statesman.



Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Στην Αστυνομία για νέα κατάθεση ο κρεοπώλης για την εξαφάνιση του Μπάμπη μετά το δεύτερο στίγμα κινητού

Κέιτ Μίντλετον: Μυστήριο γύρω από την υγεία της, άφαντη εδώ και 23 ημέρες - Το πρόβλημα υγείας του Καρόλου

Κωνσταντινούπολη: Μυστήριο με την Ελληνίδα που βρέθηκε δίπλα στον νεκρό Νορβηγό - Πιθανή αιτία οι αναθυμιάσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης