Ευρωεκλογές 2024 - Guardian: Ποιοι αριστεροί και δεξιοί; - Αυτές είναι οι πέντε φυλές ψηφοφόρων

Ευρωεκλογές 2024 - Guardian: Ποιοι αριστεροί και δεξιοί; - Αυτές είναι οι πέντε φυλές ψηφοφόρων

Ακρίβεια, πόλεμος στην Ουκρανία, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή και κορωνοϊός θα διαμορφώσουν, όπως δείχνει έρευνα, το εκλογικό ευρωπαϊκό τοπίο

euroekloges
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύσει ο Guardian γράφει για μία κατάσταση γενικευμένης κρίσης που έχει διχάσει τους Ευρωπαίους, δημιουργώντας πέντε «φυλές» ψηφοφόρων. 

Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δεν χωρίζονται πλέον σε παραδοσιακά «στρατόπεδα» - τους Αριστερούς και τους Δεξιούς - ούτε σε αυτούς που τάσσονται υπέρ ή κατά της ΕΕ, αλλά σε πέντε διαφορετικές «φυλές».

Οι εξής παράγοντες θα καθορίσουν λίγο έως πολύ το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου: το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση, η παγκόσμια οικονομική αστάθεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστήριξαν ότι οι πέντε αυτές κρίσιμες καταστάσεις άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ευρώπη, με διαφορετική ένταση ανά χώρα, ενώ επηρέασαν δραματικά τις κυβερνητικές πολιτικές.

Ο Mαρλ Λέοναρντ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, σημείωσε: «Οι κρίσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική αστάθεια: Το 2019, ο βασικός αγώνας διεξήχθη μεταξύ των λαϊκιστών που ήθελαν να γυρίσουν την πλάτη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και των παραδοσιακών κομμάτων, που ήθελαν να διασώσουν το ευρωπαϊκό όραμα από το Brexit και τον Τραμπ».

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Κραστέβ από το Κέντρο Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια της Βουλγαρίας, διατείνεται ότι η μελέτη έδειξε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες, όσον αφορά το πώς βλέπουν την ΕΕ, «αποστασιοποιούνται από την δεξιά και αριστερή δεοντολογία».

Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση απασχολούν κυρίως τους Ευρωπαίους

Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Μια δική μας κρίση: η τραυματική πολιτική σε χρονιά εκλογών στην Ευρώπη», υποδηλώνει ότι τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα ενδέχεται να δυσκολευτούν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, οι ψηφοφόροι τοποθέτησαν το αντιμεταναστευτικό «Κόμμα Ελευθερίας» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς στην κορυφή των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων, με τη φιλοπεριβαλλοντική συμμαχία Πράσινων-Εργατικών, υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν επίσης πως οι ακτιβιστές του κλίματος φοβούνται για μία επιδέινωση της κατάστασης με την υπερθέρμανση ενώ όσοι διαδηλώνουν κατά των αθρόων μεταναστευτικών ροών εκφράζουν ανησυχίες για την αλλοίωση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. 

Κλείσιμο
Οι ψηφοφόροι που θεωρούν τη μετανάστευση ως τη μεγαλύτερη κρίση υποστηρίζουν ως επί το πλείστον ακροδεξιά κόμματα, όπως τον «Εθνικό Συναγερμό» στη Γαλλία ή την ξενοφοβική « Εναλλακτική για τη Γερμανία »(AfD) και όσοι δίνουν προτεραιότητα στο κλίμα, τείνουν να υποστηρίζουν πράσινα ή αριστερά κόμματα, όπως τους Σοσιαλιστές της Ισπανίας ή την Αριστερά της Πολωνίας.

Για τους υποστηρικτές των ακροδεξιών κομμάτων σε χώρες όπου δεν βρίσκονται στην εξουσία, η μετανάστευση ήταν το ζήτημα που άλλαξε περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το μέλλον τους, για παράδειγμα το κίνημα «Reconquête» (76%) στη Γαλλία, το AfD στη Γερμανία (66%) και το «Reform» στη Μεγάλη Βρετανία (63%).

Αντιθέτως, σε χώρες όπου η ακροδεξιά βρίσκεται στην κυβέρνηση, όπως η Ιταλία, μόλις το 10% των ερωτηθέντων κατέγραψε τη μετανάστευση ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους, συμπεριλαμβανομένου μόνο του 17% των ψηφοφόρων που συντάσσονται με το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Εκτός από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, οι ψηφοφόροι σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Κροατία, η Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσέρχονται φέτος στις κάλπες για βουλευτικές αλλά και προεδρικές εκλογές.

Η έρευνα που διεξήχθη σε κράτη-μέλη της ΕΕ έδειξε ότι 73,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότερη κρίση που επηρεάζει το μέλλον τους.

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό (72,8 εκατομμύρια) θεώρησαν ότι ο κορωνοϊός, που επιβάρυνε τα εθνικά συστήματα υγείας, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες, ήταν το βασικότερο πρόβλημα, ενώ 69,3 εκατομμύρια δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια ήταν η πρωταρχική ανησυχία τους. Την ίδια στιγμή, 58,2 εκατομμύρια «έδειξαν» τη μετανάστευση ως βασικό αγκάθι, 49 εκατομμύρια τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και 46,4 εκατομμύρια δεν επέλεξαν καμία από τις πέντε.

Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, θεώρησαν ότι η μετανάστευση ήταν η πιο σοβαρή κρίση (31%), ενώ στη Γαλλία η κλιματική αλλαγή (27%).

Στην Ιταλία και την Πορτογαλία, οι οποίες γονάτισαν από την χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 και την επακόλουθη κρίση της Ευρωζώνης, μια μεγάλη μερίδα κόσμου (34%) δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομική αναταραχή και η αύξηση του κόστους ζωής ήταν πρωταρχικές ανάμεσα στις ανησυχίες τους.

Οι φόβοι για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία ήταν μεγαλύτεροι στις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στις εχθροπραξίες: οι ερωτηθέντες στην Εσθονία (40%), την Πολωνία (31%) και τη Δανία (29%) την είδαν ως την πιο σημαντική κρίση, έναντι 7% στη Γαλλία και την Ιταλία και 6% στην Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Με βάση την ηλικία, η κλιματική κρίση είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα μεταξύ των νέων, με το 24% αυτών, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να τη θεωρεί ως το πιο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον τους. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θεώρησε επίσης τη μετανάστευση ως το λιγότερο σημαντικό ζήτημα που την απασχολεί (9%).

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτεροι ανησυχούν περισσότερο για τη μετανάστευση, με το 13% εκείνων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 69 ετών και το 16% των ερωτηθέντων, ηλικίας 70 ετών και άνω να την κατατάσσουν ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους.

Μεταξύ των ψηφοφόρων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, η κλιματική κρίση ήταν η πρωταρχική τους ανησυχία (22%).

Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα μαστροπείας: Στο φως οι ροζ αγγελίες μέσω των οποίων ο 34χρονος εξέδιδε τις ανήλικες - Φωτογραφίες ντοκουμέντα

Εξαφάνιση στο Μεσολόγγι: Μήνυση κατά αγνώστων από τη μητέρα και τις αδερφές του Μπάμπη

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από ληστεία σε κατάστημα - Απείλησε την υπάλληλο με μαχαίρι και άρπαξε €500 σε λιγότερο από ένα λεπτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης