Λευκορωσία: Νέο στρατιωτικό δόγμα που προβλέπει χρήση πυρηνικών όπλων

Λευκορωσία: Νέο στρατιωτικό δόγμα που προβλέπει χρήση πυρηνικών όπλων

Το δόγμα θα παρουσιαστεί προς έγκριση στη Λαϊκή Συνέλευση της χώρας - Πέρυσι η Μόσχα έστειλε τακτικά πυρηνικά όπλα στο Μινσκ

nuclear_belarus
Ένα νέο στρατιωτικό δόγμα που για πρώτη φορά προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων θα προωθήσει η Λευκορωσία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press.

«Κοινοποιούμε ξεκάθαρα τις απόψεις της Λευκορωσίας σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στο έδαφός μας», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, Βίκτορ Κρένιν, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας. «Αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο, όπου ορίζουμε ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις μας προς τους συμμάχους μας», πρόσθεσε.

Το δόγμα πρόκειται να παρουσιαστεί προς έγκριση στην Πανελλαρωσική Λαϊκή Συνέλευση, ένα αντιπροσωπευτικό όργανο που λειτουργεί στη Λευκορωσία παράλληλα με το κοινοβούλιο, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Η Λευκορωσία, χώρα - φερέφωνο της Ρωσίας, είχε τακτικά αλλά και πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά τα μετέφερε στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Μόσχας έστειλε τακτικά πυρηνικά όπλα στο Μινσκ, αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον αριθμό τους.

Κλείσιμο
Το Κρεμλίνο πάντως έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των όπλων, τα οποία προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και έχουν μικρή εμβέλεια και συγκριτικά χαμηλές αποδόσεις. Δεν είναι ωστόσο σαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο δόγμα στα ρωσικά όπλα.

Η κυβέρνηση του Πούτιν χρησιμοποίησε το έδαφος της χώρας του Λουκασένκο ως εφαλτήριο για να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 με την έναρξη του πολέμου κι έχει διατηρήσει εκεί τις στρατιωτικές της βάσεις και τα όπλα της, αν και τα λευκορωσικά στρατεύματα δεν έχουν λάβει μέρος στις εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλεξάντερ Βόλφοβιτς, δήλωσε ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έχει σκοπό να αποτρέψει την επιθετικότητα της Πολωνίας, χώρα του ΝΑΤΟ.

«Δυστυχώς, οι δηλώσεις των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Πολωνίας… μας ανάγκασαν να ενισχύσουμε το στρατιωτικό δόγμα», τόνισε ο Λευκορώσος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζει ο καιρός στα βόρεια από το Σάββατο - Χιονόπτωση και στη Θεσσαλονίκη προβλέπει ο Μαρουσάκης

Κασσελάκης: «Δεν κατέβασα την αφίσα του Τσίπρα, θα βάλω περισσότερες» - Η ανάρτησή του κατά Κούλογλου


Η πρώτη αντίδραση του Αντώνη Ρέμου στις δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης