ΗΠΑ: Στην Αϊόβα η πρώτη μάχη του Τραμπ για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο - Τι φοβούνται οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Στην Αϊόβα η πρώτη μάχη του Τραμπ για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο - Τι φοβούνται οι Ρεπουμπλικάνοι

Αστάθμητος παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα η κακοκαιρία που επικρατεί στην Αϊόβα

trump-iowa
Με πολικές θερμοκρασίες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες της Αϊόβα οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι για να επιλέξουν τον εκλεκτό τους που θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κάνει... περίπατο στην σημερινή ψηφοφορία της χιονισμένης πολιτείας, που ανοίγει την αυλαία των προκριματικών εκλογών καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, έχει προβάδισμα 28 μονάδες από την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλει, (20%) η οποία παγιώνεται στην δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση φαίνεται να βρίσκεται ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις συγκεντρώνοντας ποσοστό 16%.

Iowa caucus: Republican rivals make last-ditch bids to cut Trump's lead | BBC News


Κλείσιμο
Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στην παγωμένη Αϊόβα ηχηρά ονόματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής από το στρατόπεδο του Τραμπ εξέφρασαν φόβους ότι, σε περίπτωση που επιστρέψει ο σύζυγος της Μελάνια στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό με «δικτατορικούς τρόπους» .

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC ηχηρά ονόματα των Ρεπουμπλικανών όπως o πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Κρίστοφερ Μίλερ, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κρούουν των κώδωνα με αφορμή τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του.

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως, εάν αναλάβει εκ νέου την εξουσία στις ΗΠΑ, θα κάνει χρήση μιας νομικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ελεύθερος να κάνει σχεδόν οτιδήποτε θέλει και μάλιστα χωρίς επιπτώσεις -συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών των πολιτικών του αντιπάλων- εφόσον το Κογκρέσο δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις ψήφους για να τον παραπέμψει και να τον απομακρύνει.

Τώρα, με το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ένα δίκτυο ομάδων δημοσίου συμφέροντος και νομοθέτες απεργάζονται μυστικά σχέδια σε μία προσπάθεια να ματαιώσει κάθε προσπάθεια επέκτασης της προεδρικής εξουσίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πίεση του στρατού για να καλύψει τις πολιτικές του ανάγκες, σχολιάζει το δίκτυο «NBC»

Growing number of states look to kick Trump off primary ballots


«Έχουμε ήδη αρχίσει την συγκρότηση μια ομάδας για να σκεφτούμε τα χειρότερα που μπορεί να κάνει ο Τραμπ, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε αγωγές αν χρειαστεί», δήλωσε η Μέρι Μακόρντ, εκτελεστική διευθύντρια από το Ίδρυμα Συνταγματικής Προστασίας του Νόμου στο Τζόρτζταουν.

«Προετοιμαζόμαστε για αντιδικίες και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που παρέχει η δημοκρατία μας για να δώσουμε στον αμερικανικό λαό την ικανότητα να αντεπιτεθεί», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ινστιτούτου «Democracy Forward», Σκάι Πένερμαν. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια υπαρξιακή στιγμή για την αμερικανική δημοκρατία και εναπόκειται στον καθένα να αναλάβει τον ρόλο του» πρόσθεσε η ίδια.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ενδιαφέρον έχει ότι τις τελευταίες ημέρες η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλςϊ, κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά με τον πάμπλουτο κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις. Όπως αναφέρει το Politico δημοσκόπηση δείχνει ότι το 48% των Ρεπουμπλικανών επιλέγουν τον Τραμπ ως την πρώτη τους επιλογή για πρόεδρο ενώ τον Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51%.

Καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση (με ποσοστό 20%), η Νίκι Χάλει μπορεί να επαίρεται καθώς είναι η καλύτερή της επίδοση στην Αιόβα - σημείωσε αύξηση κατά 4 μονάδες στα ποσοστά της σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις ο οποίος έχει απωλέσει τρεις μονάδες μέσα σ΄ένα μήνα ολισθαίνοντας στην τρίτη θέση, με ποσοστό 16%.

Τις τελευταίες ώρες, ο ΝτεΣάντις κούνησε το... δάκτυλο στο μεγάλο φαβορί των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε ενεργοί στην προεκλογική κούρσα της Αϊόβα. Ο Τραμπ είναι άφαντος και στα ζεστά, πιθανότατα θα είναι στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, εκεί όπου ο υδράργυρος φθάνει τους 23 βαθμούς Κελσίου», είπε στους υποστηρικτές του, σε μία από τις ομιλίες του σε περιοχή της πολιτείας που τις τελευταίες ώρες πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

O παράγων κακοκαιρία

Με το θερμόμετρο να δείχνει σε πολλές περιοχές -14 Βαθμούς Κελσίου, οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι οι πολικές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα καθορίζοντας και το ποσοστό συμμετοχής. Οι εκλογικές συνελεύσεις, τα λεγόμενα «caucuses», θα λάβουν χώρα σε όλη την πολιτεία της Αιόβα , αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την προσέλευση των μελών του κόμματος.

«Το όλο νόημα των εκλογικών συνελεύσεων είναι πως τα μέλη του κόμματος συγκεντρώνονται στις 7 το βράδυ. Αν ο καιρός είναι πολύ άσχημος, τότε πιθανότατα δεν θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Φυσικά είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος υποψήφιος θα χάσει περισσότερο σε αυτό το ενδεχόμεν γιατί δεν γνωρίζουμε ποιοι ψηφοφόροι δεν θα πάνε στις συνελεύσεις.Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που θα παίξουν ρόλο», επισημαίνει ο Τιμ Χάγκλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Drone video shows extreme winter weather in Iowa


«Οι εκλογικές συνελεύσεις της Αϊόβα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την προεδρική εκλογή των Ρεπουμπλικανών φέτος. Είναι η πρώτη μάχη από όλες όσες θα ακολουθήσουν. Και θα δώσει τον "τόνο" για τις επόμενες προκριματικές εκλογές. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αρκεί απλά να νικήσει, αλλά πρέπει να επικρατήσει με διαφορά για να διατηρήσει τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Άλαν Λίχτμαντ, Καθηγητής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον.

Με βάση την παράδοση, μετά τις εκλογές στην Αϊόβα υπάρχουν τρία εισιτήρια για τους υποψηφίους. Αλλά φέτος, ακόμη και μια οριακή πλειοψηφική νίκη του Τραμπ θα ασκούσε πίεση στον τρίτο υποφήψιο να παραιτηθεί για να επιτραπεί σε όσους είναι κατά του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου να συσπειρωθούν γύρω από μια ενιαία εναλλακτική στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ στις 23 Ιανουαρίου - η Χάλεϊ υπολείπεται του Τραμπ κατά 14 μονάδες στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της πολιτείας αυτής με βάση στοιχεία του ινστιτούτου έρευνας «RealClearPolitics».

Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανικές φρεγάτες και δωρεάν πακέτο εξοπλισμών στη συμφωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Πέθανε ο Γιώργος Ζαγκλιβέρης - O 30χρονος ποδοσφαιριστής έδινε μάχη με σπάνια μορφή καρκίνου

Βίντεο: Η Τζένιφερ Άνιστον μίλησε στα ελληνικά στο κόκκινο χαλί των Critics Choice Awards
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης