Ισλανδία: «Η λάβα δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης» λέει ηφαιστειολόγος - Δείτε live την πορεία της

Ισλανδία: «Η λάβα δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης» λέει ηφαιστειολόγος - Δείτε live την πορεία της

Έχει εκκενωθεί το χωριό κοντά στο ηφαίστειο - Συνεχίζονται οι πτήσεις λόγω χαμηλού επιπέδου τέφρας - Δείτε εικόνες και βίντεο

28169627
H έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία χθες το πρωί δημιούργησε δύο ηφαιστειακές σχισμές κοντά στην Γκρίνταβικ -μιας πόλης περίπου 4.000 κατοίκων- με σπίτια χθες να τυλίγονται στις φλόγες, ενώ η λάβα συνεχίζει να κυλά γύρω από την περιοχής.

Η έκρηξη αποδείχθηκε «το χειρότερο σενάριο» σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, με όλο τον πληθυσμό της πόλης να έχει ωστόσο εκκενωθεί για να μην κινδυνέψουν ζωές. Τα αμυντικά έργα που κατασκευάστηκαν μετά από μια έκρηξη τον Δεκέμβριο περιόρισαν εν μέρει τη λάβα, αλλά ορισμένα έχουν καεί από την ορμή της. Ο κύριος δρόμος προς την πόλη έχει αποκοπεί από την λάβα που κατακαίει ό,τι βρίσκει στον διάβα της.
 

Κλείσιμο
Απευθυνόμενος στο έθνος σε ζωντανή μετάδοση το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντι Γιόχανεσον κάλεσε τον κόσμο να «σταθεί ενωμένος και να δείξει συμπόνια για όσους δεν μπορούν να βρίσκονται στα σπίτια τους». Ανέφερε επίσης ότι ελπίζει η κατάσταση να ηρεμήσει και σημείωσε πως «όλα μπορούν να συμβούν».

Στη ζωντανή εικόνα που προβάλει το Reuters, οι σκηνές μοιάζουν κινηματογραφικές. Η λάβα έχει κυλήσει ως το χωριό που βρίσκεται κοντά στον ηφαίστειο και οι μικρές εκρήξεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με το Reuters, η λάβα που εξακολουθοεί να ρέει στην επιφάνεια της Ισλανδίας, είναι σε μικρότερες ποσότητες και πιο μακριά από την πόλη.

Δείτε το live:


Η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΙΜΟ) δήλωσε ότι τα φράγματα είχαν παραβιαστεί σε ορισμένα σημεία, επιτρέποντας στη λάβα να φτάσει στην πόλη, η οποία στη συνέχεια έβαλε φωτιά σε σπίτια και κτίρια. Δεν υπήρξαν ενδείξεις διακοπής των εγχώριων ή διεθνών πτήσεων μετά την έκρηξη. Ο χρωματικός κώδικας αεροπορίας του ΙΜΟ για τη χερσόνησο Ρέικιανες ήταν πορτοκαλί το πρωί της Δευτέρας, υποδεικνύοντας μια συνεχιζόμενη έκρηξη με «μηδενική ή μικρή εκπομπή τέφρας». Οι πτήσεις από το κοντινό αεροδρόμιο του Κέφλαβικ εκτελούνταν κανονικά.
 

Οι άνθρωποι που είχαν επιστρέψει στο Γκρίνταβικ μετά την έκρηξη του Δεκεμβρίου, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, μετά την προηγούμενη έκρηξη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους. Ο ηφαιστειολόγος Robin Andrews δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έκρηξη αποτελεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιβλαβή κατάσταση» τώρα που η λάβα έχει φτάσει στην πόλη.
 

Μιλώντας στο BBC, επισήμανε ότι η εκροή λάβας από τις δύο τρέχουσες ρωγμές δεν δείχνει "κανένα σημάδι επιβράδυνσης". «Όσον αφορά τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των ζημιών είναι αδύνατο να χαρτογραφηθεί αυτή τη στιγμή», είπε. 

Η έκρηξη της Κυριακής είναι η πέμπτη που λαμβάνει χώρα κατά μήκος της χερσονήσου Reykjanes από το 2021. Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από τη λεγόμενη μεσοατλαντική ράχη, το όριο μεταξύ της ευρασιατικής και της βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας - δύο από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη. Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά συστήματα ηφαιστείων.

Η ισλανδική κυβέρνηση θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει σχετικά με τη στήριξη των κατοίκων του Γκρίνταβικ. «Πρέπει να καταβάλουμε πολλές επιπλέον προσπάθειες για να βρούμε περισσότερες κατοικίες, κατάλληλες κατοικίες», δήλωσε η πρωθυπουργός Κάτριν Γκάμπσντοτιρ.


Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανικές φρεγάτες και δωρεάν πακέτο εξοπλισμών στη συμφωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Πέθανε ο Γιώργος Ζαγκλιβέρης - O 30χρονος ποδοσφαιριστής έδινε μάχη με σπάνια μορφή καρκίνου

Βίντεο: Η Τζένιφερ Άνιστον μίλησε στα ελληνικά στο κόκκινο χαλί των Critics Choice Awards
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης