Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του λόμπι των κατόχων όπλων στις ΗΠΑ

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του λόμπι των κατόχων όπλων στις ΗΠΑ

Πρόεδρος της οργάνωσης από το 1991, ο Γουέιν ΛαΠιέρ είναι αντιμέτωπος με δίκη που αφορά τα οικονομικά του πανίσχυρου λόμπι

wayne_lapierre
Ο Γουέιν ΛαΠιέρ, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού λόμπι υπέρ των όπλων NRA, υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία της πανίσχυρης ένωσης.

Ο 74χρονος ΛαΠιέρ ηγείτο της NRA για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η αποχώρησή του, όπως σημειώνει το BBC, έρχεται λίγες ημέρες πριν από αστική δίκη στη Νέα Υόρκη, στην οποία ο ίδιος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη κατηγορούνται για κατάχρηση κονδυλίων της NRA. Ο ίδιος επικαλέστηκε λόγους υγείας για την παραίτηση.

Στη δίκη που ξεκινά τη Δευτέρα κατηγορούνται ο ΛαΠιέρ και άλλα τρία νυν και πρώην στελέχη της NRA ότι παραβίασαν τους νόμους της πολιτείας περί μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. Κατηγορούνται επίσης για κατάχρηση εκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή προσωπικών εξόδων.

Κλείσιμο
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα κριθεί από εξαμελές σώμα ενόρκων. Η NRA θεωρεί την αγωγή «αβάσιμη και προμελετημένη επίθεση».

Σε δήλωσή του ο ΛαΠιέρ αναφέρει ότι παραμένει υπέρμαχος της NRA, στην οποία είναι μέλος «για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου». Έγινε πρόεδρος της οργάνωσης το 1991.

Τονίζει μάλιστα ότι «δεν θα σταματήσω ποτέ να υποστηρίζω την NRA και τον αγώνα της για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Δεύτερης Τροπολογίας». Πρόκειται για την διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την οπλοφορία και η οποία είναι στο κέντρο μιας πολιτικής και νομικής διαμάχης για την ερμηνεία της εδώ και δύο αιώνες.

Η NRA είναι μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ που πιέζει συνεχώς εναντίον κάθε μορφής ελέγχου της οπλοκατοχής ενώ χρηματοδοτεί πολιτικούς που υποστηρίζουν τους στόχους της.

Πάντως, τα μέλη της έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2018, η NRA δήλωσε ότι είχε έξι εκατομμύρια μέλη, αλλά το 2021 ο ΛαΠιέρ δήλωνε ότι τα μέλη της είχαν πέσει κάτω από τα 4,9 εκατομμύρια. Μειωμένα είναι και τα έσοδα, που, σύμφωνα με το CBS, έχουν συρρικνωθεί κατά 23% από το 2016 έως το 2020.



Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στην Ευρώπη: Κοκτέιλ ιώσεων γεμίζει τα ιταλικά νοσοκομεία - Η Ισπανία επαναφέρει τις μάσκες

Νέα διάψευση Διαματάρη: Στερείται σοβαρότητας ότι πρότεινα υπουργείο στον Κασσελάκη με δική μου πρωτοβουλία

Νέα Ζηλανδία: Ναυαγός εντοπίστηκε χάρη στην αντανάκλαση του ρολογιού του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης