El Pais: Ανάμεσα στη φυλακή και τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - Κίνδυνος για τη Δημοκρατία η επανεκλογή

El Pais: Ανάμεσα στη φυλακή και τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - Κίνδυνος για τη Δημοκρατία η επανεκλογή

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνολικά 91 αδικήματα, όμως είναι φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

trump_maketa
Ντόναλντ Τραμπ και αμερικανικές εκλογές 2024... μία ιστορία πονεμένη για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι. Ανάμεσα στις αναλύσεις για τον μέλλον όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και του πλανήτη, κι εκείνη της ισπανικής El Pais που ρίχνει μία διεισδυτική ματιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει γεμάτη ατζέντα, με πολλές προεκλογικές και δικαστικές εμφανίσεις που θα πυροδοτήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όμως ακροβατεί - όπως αναφέρεται - ανάμεσα στη φυλακή και τον Λευκό Οίκο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής όχι μόνο του 2024, αλλά και του 2025. Η υποθετική επιστροφή του στην προεδρία εκλαμβάνεται ως κίνδυνος για την αμερικανική δημοκρατία, αναφέρει η El Pais στην ανάλυσή της για το 2024.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ -που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου- θα αποτελέσουν το μεγάλο «φινάλε» μετά από ένα έτος γεμάτο εκλογές σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπάιντεν διεκδικεί άλλα τέσσερα χρόνια, αλλά η δημοτικότητά του είναι πολύ χαμηλή λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, του αυξανόμενου πληθωρισμού και άλλων παραγόντων εσωτερικής πολιτικής, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας και το μεταναστευτικό. Έχει, επίσης, δεχθεί πλήγμα για την εξωτερική του πολιτική, όσον αφορά στη θέση του για τους πολέμους που διεξάγονται.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν θα έχανε πιθανότατα για επανεκλογή αν αντιμετώπιζε έναν αντίπαλο με λιγότερο πολιτικό φορτίο, όπως γράφει η «El Pais», η βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος λατρεύει τον Τραμπ.

Ταυτόχρονα, η αποστροφή που προκαλεί στους μετριοπαθείς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους έχει θετικό πρόσημο για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο πρώην πρόεδρος είναι το φαβορί για να κατακτήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. 

Εκτός όμως από τις αστικές αγωγές, είναι κατηγορούμενος για τέσσερις ποινικές υποθέσεις (Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, Φλόριντα και Τζόρτζια), αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συνολικά 91 αδικήματα.

Έτσι, ο Τραμπ επιστρέφει στις κάλπες χωρίς να έχει λογοδοτήσει για τις ενέργειές του όσον αφορά στην υπονόμευση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Κλείσιμο
Ο Τραμπ έχει άλλη μια δίκη προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, η οποία αφορά πληρωμές χρημάτων που φέρεται να έκανε για να αποκρύψει σκάνδαλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την προεδρική του εκστρατεία το 2016. Το πιο προβεβλημένο σκάνδαλο ήταν η φερόμενη εξωσυζυγική του σχέση με τη Στόρμι Ντάνιελς.

Στη συνέχεια έρχεται η ποινική υπόθεση για εγκλήματα κατά παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας, καθώς και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, για παράνομη διατήρηση διαβαθμισμένου υλικού στην κατοχή του μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. 

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ανοιχτά να διώξει τους πολιτικούς του αντιπάλους αν επιστρέψει στην εξουσία, ως εκδίκηση για όλες τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του. 

Η βίαιη και αυταρχική ρητορική του έχει σχολιαστεί… Έχει κάνει λόγο για «παράσιτα που πρέπει να εξοντωθούν» για μετανάστες χωρίς χαρτιά που «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας». Αυτές οι εκφράσεις θυμίζουν εποχές από τη ναζιστική Γερμανία, γράφει η El Pais. 

Πριν από μερικούς μήνες, προέτρεψε δε να πυροβολούνται οι κλέφτες καταστημάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Σεισμός στην Ιαπωνία: 4 νεκροί, μάχη για τους εγκλωβισμένους και χιλιάδες άστεγοι - Βίντεο και φωτογραφίες

Τραγωδία στην Κύπρο: Συγκλονιστικό βίντεο από τη μοιραία σύγκρουση με τους 4 νεκρούς

Άντζελα Δημητρίου: Για 27 χρόνια ο γιος μου θεωρούσε ότι είμαστε ξαδέρφια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης