Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Ο Ούγγρος πρόεδρος δήλωσε πως μένει μακριά «από αυτήν την κακή απόφαση» - Τι ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ μετά από πολύωρες συζητήσεις

michel-zelensky-arth
Σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που οδηγήθηκαν στην απόφαση μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας. 

Μετά από πολύωρες συνομιλίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ «αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία».


Για ιστορική στιγμή μίλησε ο Μισέλ

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και δείχνει την αξιοπιστία και την δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Κλείσιμο
Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης,

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και η έκθεση θα εκδοθεί τον Μάρτιο» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο κ. Μισέλ μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση, και γι' αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση απόψε».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε απόψε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία συνιστά «μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης» και παρέχει «προοπτική» στη χώρα αυτήν.

«Μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επίσης με τη Μολδαβία. Είναι σαφές ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Μετσόλα: Γράψαμε ιστορία

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε ότι «αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για την Ευρώπη. Για την Ουκρανία. Για τη Μολδαβία. Για όλους όσους αγωνίζονται για τις αξίες μας. Για όλους όσοι βλέπουν την Ευρώπη ως φάρο ελπίδας».
«Κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας. Γράψαμε ιστορία. Τώρα θα γράψουμε το μέλλον μαζί», καταλήγει η κυρία Μετσόλα.

Σε καθεστώς υποψήφιας χώρας η Γεωργία

Παράλληλα, η Γεωργία πλέον μπαίνει σε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης στα κριτήρια ένταξης και κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση αποτελεί «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας». 


Κάμφθηκε η σθεναρή αντίδραση του Βίκτορ Ορμπάν

Η ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ σημαίνει ότι η ΕΕ κατάφερε να κάμψει με κάποιο τρόπο τη σθεναρή στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που ήταν αντίθετος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και απειλούσε με μπλόκο. 

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται τρεις διπλωμάτες των Βρυξελλών, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψήφισαν για το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εγκατέλειψε την αίθουσα της συνεδρίασης. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες από την Ουγγαρία, ότι ο Βίκτορ Όρμπαν απουσίαζε από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν ελήφθη η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο. 

Νίκη για την Ουκρανία

Θριαμβευτικά υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγραψε στο X: «Είναι μία νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που δίνει κίνητρα, εμπνέει και δυναμώνει». Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποίησε το απόγευμα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Φρανκφούρτη, συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι το Κίεβο έχει επκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Έχουμε περάσει τους βασικούς νόμους. Όλοι, και το τονίζω, όλοι, γνωρίζετε καλά ότι έχουμε εκπληρώσει κάθε υποχρέωση» τόνισε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δείχνοντας» προς τον Βικτόρ Ορμπάν. 

«Δεν έχω ακούσει κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ορμπάν: Η Ουγγαρία μένει μακριά από αυτήν την απόφαση

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook τα τελευταία λεπτά, και παρά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

«Η Ουγγαρία δεν αλλάζει τη θέση της», είπε, προσθέτοντας ότι τα άλλα 26 κράτη μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και ως εκ τούτου η Ουγγαρία έλαβε απόφαση ότι οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ενώ η Ουγγαρία μένει μακριά από την απόφαση, αιτιολογώντας γιατί την ώρα της ψηφοφορίας, ο ίδιος αποχώρησε από την αίθουσα. 

Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni!

Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván részt venni!

Posted by Orbán Viktor on Thursday, December 14, 2023


Θεσμική «κωλοτούμπα» από Όρμπαν

Πάντως ο Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε να κάνει μία θεσμική «κωλοτούμπα»  δεχόμενος την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, παρά τις διαφωνίες που εξέφραζε μέχρι πριν από λίγες μόλις ώρες. Προσπαθώντας να ξεπαγώσει περίπου 30 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα του, λόγω της κατάστασης τους κράτους δικαίου, ο Βίκτορ Όρμπαν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί με ολόκληρη την ΕΕ και έτσι επέλεξε αυτό που, θεσμικά, ονομάζεται «εποικοδομητική αποχή»  κάτι το οποίο προβλέπεται ρητώς από το άρθρο 31 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.

Με λίγια λόγια, όταν ένα κράτος - μέλος της ΕΕ δεν συμφωνεί με μια συλλογική δράση, επιλέγει να απέχει αντί να θέσει βέτο. Στη συνέχεια η δράση εγκρίνεται και το κράτος μέλος, ακολουθώντας ένα «πνεύμα αμοιβαίας αλληλεγγύης», δεσμεύεται να μην παρέμβει αρνητικά στην κοινή απόφαση της ΕΕ.

Το... ξεπάγωμα των κονδυλίων

Ήδη από χθες και παρά τις δημόσιες διακηρύξεις, πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν την αλλαγή στάσης του Ορμπάν, μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεπαγώσει δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή ύψους 10,2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία.

Τα κονδύλια είχαν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Ωστόσο χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και μεγάλη ανταλλαγή απόψεων με την ουγγρική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έλαβε τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει» με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κονδυλίων.Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακίστηκε ο 18χρονος που έριξε τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό - Ζήτησε να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων

Φλωρίδης προς ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά: Θέλατε να προστατεύσετε τους εγκληματίες! - Κάναμε το φακελάκι πλημμέλημα, παραδέχθηκε ο Πολάκης!

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη σύγκρουση του ΙΧ με τραμ: Αυτοκίνητο χάνει τον έλεγχο, χτυπά πεζούς και πέφτει πάνω στο τραμ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης