Αυστραλία: Ανατροπή με καταδικαστική απόφαση για μητέρα που έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή για τον θάνατο των 4 παιδιών της

Αυστραλία: Ανατροπή με καταδικαστική απόφαση για μητέρα που έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή για τον θάνατο των 4 παιδιών της

Η Kathleen Folbigg καταδικάστηκε το 2003 και 20 χρόνια μετά, με τη βοήθεια της επιστήμης και της γενετικής κατάφερε να αποδείξει την αθωότητά της

Australia_Mother
Η καταδίκη μιας γυναίκας που κάποτε χαρακτηρίστηκε «η χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας» για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της ακυρώθηκε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάνθηκε σήμερα ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη φυλάκιση της Kathleen Folbigg δεν ήταν «αξιόπιστα».

Η 56χρονη έλαβε χάρη και αφέθηκε ελεύθερη από την πολιτειακή κυβέρνηση τον Ιούνιο, αφού όμως πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή.

Η κ. Folbigg συγκινημένη δήλωσε ότι οι αποδείξεις της αθωότητάς της «αγνοούνταν και απορρίπτονταν» επί δεκαετίες.

«Το σύστημα προτίμησε να κατηγορήσει εμένα αντί να δεχτεί ότι μερικές φορές τα παιδιά μπορούν και πεθαίνουν ξαφνικά, απροσδόκητα και σπαρακτικά», δήλωσε σήμερα έξω από το δικαστήριο.

Η υπόθεση της κ. Folbigg έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δικαιοσύνης στην Αυστραλία.


Αφορούσε τους θανάτους των τεσσάρων νηπίων παιδιών της Caleb, Patrick, Sarah και Laura - καθένα από τα οποία πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία μεταξύ 19 ημερών και 18 μηνών. Οι κατήγοροι στη δίκη της ισχυρίστηκαν ότι τα είχε πνίξει.

Η υπόθεση στηρίχθηκε σε έμμεσες αποδείξεις, χρησιμοποιώντας τα ημερολόγια της Folbigg - τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους - για να την παρουσιάσουν ως ασταθή μητέρα, επιρρεπή στην οργή.

Κλείσιμο


Το 2003 καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για τους φόνους της Sarah, του Patrick και της Laura, καθώς και για την ανθρωποκτονία του Caleb.

Αργότερα η ποινή έπεσε στα 30 χρόνια μετά από έφεση, αλλά η Folbigg έχασε μια σειρά από νομικές προσφυγές που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τις καταδίκες της.

Νωρίτερα φέτος, μια έρευνα για την υπόθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την ενοχή της, λόγω επιστημονικών ευρημάτων ότι τα παιδιά της θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια λόγω απίστευτα σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Η δικηγόρος της Folbigg, Rhanee Rego, δήλωσε ότι η νομική της ομάδα ετοιμάζει αίτημα για «σημαντική» αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή της. «Δεν είμαι διατεθειμένη να πω περισσότερα, αλλά σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αποζημίωση που έχει δοθεί ποτέ στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν και υπήρχαν νέα επιστημονικά στοιχεία (το 2019) δεν τηρήθηκαν βασικές επιστημονικές αρχές από τη στιγμή της δίκης», δήλωσε η Anna Maria -Arabia, διευθύνουσα σύμβουλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών. Μην κάνετε κανένα λάθος γιατί αυτού του είδους οι κακοδικίες θα συνεχιστούν».

Ειδήσεις σήμερα:

Ψυχρή εισβολή από αύριο μέχρι και την Κυριακή - Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα


Βίντεο: Ο Μάνος Πίντζης φωτογραφίζεται ως Άγιος Βασίλης


Έλληνες 46χρονοι αθλητές κατέρριψαν ξανά το ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες διαδοχικές δίδυμες κάμψεις - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης