Qatargate - Politico: Προσκλήσεις στη Μέτσολα για να δει αγώνες του Μουντιάλ στο Κατάρ πρόσφερε η Καϊλή

Qatargate - Politico: Προσκλήσεις στη Μέτσολα για να δει αγώνες του Μουντιάλ στο Κατάρ πρόσφερε η Καϊλή

Η Ευρωβουλευτής έστελνε μηνύματα μέσω WhatsApp στη Μέτσολα για το θέμα αυτό, ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέφερε, μέσω εκπροσώπου της, δεν τα διάβασε

kaili_arthro
Προσκλήσεις στην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, να βρεθεί στο Κατάρ, στα τέλη του 2022 για να παρακολουθήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου μαζί με την οικογένειά της, έστελνε η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Politico.

Σύμφωνα με το μέσο, «ήταν Νοέμβριος του 2022 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Το κράτος του Κόλπου αντιμετώπιζε έντονο έλεγχο από όλο τον κόσμο σχετικά με τους χειρισμούς του για τη διοργάνωση του τουρνουά, ιδίως υπό το πρίσμα της κριτικής για τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, προσπαθούσε σκληρά να βοηθήσει το Κατάρ να κερδίσει φίλους στη Δύση.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ήταν μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν και αργότερα της απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε σχέση με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Καϊλή αρνείται τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχε σε μια συνωμοσία για να λάβει χρήματα και δώρα με αντάλλαγμα να ωφελήσει το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις και αγωνίζεται για να καθαρίσει το όνομά της».

Στη συνέχεια, το Politico αποκαλύπτει το μήνυμα που έστειλε η Εύα Καϊλή στη Ρομπέρτα Μέτσολα μέσω WhatsApp, προσκαλώντας εκείνη και την οικογένειά της να παρακολουθήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Έγγραφα που διέρρευσαν από τη λεγόμενη έρευνα Qatargate, ρίχνουν νέο φως στις δραστηριότητές της. (Η κ. Καϊλή) πρόσφερε προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

"Αγαπητή μου πρόεδρε! Ελπίζω να είστε καλά. Πρέπει να σας περάσω μια πρόσκληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ίσως ενδιαφέρεστε εσείς ή ο σύζυγός σας και τα αγόρια σας", έγραψε η Καϊλή στις 12 Νοεμβρίου», σύμφωνα με τα μηνύματα WhatsApp που περιλαμβάνονται στα έγγραφα της αστυνομικής έρευνας που είδε το Politico.

Στο άρθρο διευκρινίζεται πως δεν είναι σαφές από πού προήλθε η πρόσκληση, ενώ επισημαίνεται πως η Καϊλή διέγραψε τα επόμενα 12 μηνύματά της προς την Μέτσολα, εκτός από ένα που ανέφερε: "Με τα υπόλοιπα διαφωνώ κι εγώ, αλλά πιστεύω ότι θα τα χωνέψουν αν πάρουμε τη βίζα".

Δεν έχει γίνει σαφές σε τι αναφέρεται το τελευταίο μήνυμα, ωστόσο αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το Κατάρ διαπραγματευόταν με την ΕΕ μια συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα και η εξασφάλιση αυτής της συμφωνίας ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ντόχας στις Βρυξέλλες.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε στην αστυνομία ότι η διαγραφή των μηνυμάτων της δεν ήταν παρά η συνήθης πρακτική της. Εκπρόσωπος του Μέτσολα δήλωσε ότι η πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν διάβασε τα μηνύματα πριν η Καϊλή τα διαγράψει και, κατά συνέπεια, δεν απάντησε ποτέ σε αυτά. «Οποιαδήποτε αιτήματα για την παρουσία της σε επίσημες εκδηλώσεις θα πρέπει να της αποστέλλονται μέσω επίσημων διαύλων» είπε χαρακτηριστικά για το θέμα των προσκλήσεων και πρόσθεσε: «Η πρόεδρος δεν αποδέχθηκε κανένα εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Έχει καταγραφεί ότι αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ».

Η Καϊλή δεν απάντησε σε αίτημα του Politico να σχολιάσει το θέμα αυτό. Η ίδια, πάντως, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι αθώα για τις προκαταρκτικές κατηγορίες εναντίον της και ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα από το Κατάρ ή άλλες ξένες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωβουλευτής φέρεται να προσέφερε επίσης προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Αλεσάντρο Τσιοτσέτι, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Μέτσολα εκείνη την εποχή. Εκείνος απάντησε εγγράφως δύο ημέρες μετά την προσφορά, λέγοντας: «Για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι απίθανο να τα καταφέρω. Αλλά σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».


Ειδήσεις σήμερα:

Διασωληνωμένος ο 31χρονος τραυματίας αστυνομικός από ναυτική φωτοβολίδα - Έπαθε ανακοπή για 10 λεπτά

Μπάρμπαρα Στρέιζαντ - Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Αποκαλύψεις για τη σχέση τους 50 χρόνια μετά

Δίωξη στον γιο του Μπάιντεν για φοροδιαφυγή - «Ξόδευε εκατομμύρια σε συνοδούς και ναρκωτικά αντί να πληρώνει φόρους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης