Πώς η επιχείρηση «τροπικό φρούτο» των Ισραηλινών το 2018 στη Γάζα, βοήθησε τη Χαμάς να πιάσει στον ύπνο το Ισραήλ το 2023

Πώς η επιχείρηση «τροπικό φρούτο» των Ισραηλινών το 2018 στη Γάζα, βοήθησε τη Χαμάς να πιάσει στον ύπνο το Ισραήλ το 2023

Συσκευές παρακολούθησης του Ισραήλ έπεσαν στα χέρια της Χαμάς που τις αποκωδικοποίησαν με τη βοηθεια του Ιράν - Η παραδοχή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας ότι πιάστηκαν απροετοίμαστοι

israeli-soldiers-m
Από την αρχή του πολέμου στο Ισραήλ, ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα ήταν πώς οι κινήσεις της Χαμάς για την προετοιμασία της εισβολής της 7ης Οκτωβρίου πέρασαν κάτω από τα ραντάρ των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Δεν έχουν, άλλωστε, γραφτεί λίγες αναλύσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση έδρασε τόσο αιφνιδιαστικά. Αυτήν τη φορά, πηγές ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας παραδέχονται - για πρώτη φορά - ένα λάθος τους.

Κανένας, όπως μαρτυρούν, δεν κατάλαβε ότι η Χαμάς αποκωδικοποίησε τις μεθόδους δράσης των IDF εξαιτίας συσκευών κατασκοπείας που είχε τοποθετήσει ο ισραηλινός στρατός, το 2018, σε προπύργια της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η επιχείρηση που εφάρμοσε, πριν από πέντε χρόνια, το Ισραήλ είχε την κωδική ονομασία «Τροπικό Φρούτο».

Οι συσκευές που είχε εγκαταστήσει δε το Ισραήλ και έπεσαν στα χέρια της Χαμάς, πιθανολογείται ότι αποκωδικοποιήθηκαν με τη βοήθεια του Ιράν.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμούν ότι οι ηγέτες της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ, γνώριζαν για τη στενή παρακολούθηση από το Ισραήλ, οπότε είχαν αναπτύξει μυστικές μεθόδους επικοινωνίας.

«Κανείς δεν καταλάβαινε ότι η Χαμάς γνώριζε, ούτε η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, ούτε η Σιν Μπετ, ούτε η Μοσάντ» παραδέχτηκε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Αν γνωρίζαμε για τη Χαμάς, δεν θα είχαμε αφήσει τα σύνορα αφύλακτα, χωρίς να δράσουμε από ξηράς ή από αέρος» συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος εξήγησε, στη συνέχεια, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι διοικητές της Χαμάς για την επικοινωνία τους.

«Πιθανόν τα εμπιστευτικά στοιχεία δεν ανταλάσσονταν με καθιερωμένα μηνύματα, αλλά με τετ-α-τετ συζητήσεις ή και άλλα μέσα» είπε.

«Οι μυστικές υπηρεσίες δεν το είχαν αντιληφθεί αυτό, ούτε το Σώμα Πληροφοριών, ούτε η Σιν Μπετ, ούτε η Μοσάντ. Διαφορετικά, θα είχαμε προετοιμαστεί εάν γνωρίζαμε για την ξαφνική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα είχαμε αφήσει τα σύνορα αφύλαχτα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκτιμάται από τους αρμόδιους ότι η Χαμάς πραγματοποίησε μια καλά προετοιμασμένη επιχείρηση εισβολής, που περιγράφεται από ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο ως «τέλεια άσκηση παραπλάνησης».

Η επιχείρηση «Τροπικό Φρούτο»

Το 2018 υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις Άμυνας είχαν δημοσιεύσει συνομιλίες από αποστολή διάσωσης στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τη Χαμάς στην πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Στο ηχογραφημένο υλικό ακούγεται ο Ισραηλινός πιλότος του μεταγωγικού ελικοπτέρου να απαιτεί ακριβή καταμέτρηση του αριθμού των στρατιωτών που θα επιβιβάζονταν για να επιχειρήσουν στη Γάζα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει πίσω κανείς.

«Πόσοι είναι; Πρέπει να μετρήσετε. Πρέπει να μας πείτε συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών. Δεν μπορούμε να απογειωθούμε χωρίς αυτό», ακούγεται να λέει η ομάδα πτήσης μέσω ασυρμάτου.

Η επιχείρηση διάσωσης ονομάστηκε «Τροπικό Φρούτο» κι έγινε υπό τη Μονάδα 669 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους ακούγεται να λέει ότι στην περιοχή πέφτουν πολλοί πυροβολισμοί.

Ύστερα από δευτερόλεπτα, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι όλοι οι στρατιώτες είχαν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο.

«Το βρήκαμε. Είμαστε καθ' οδόν προς την έξοδο. Έχουμε ήδη φύγει» ελεγε σε άλλο σημείο ενα από τα μέλη του πληρώματος. 

Γιατροί της Μονάδας 669 φρόντισαν δύο στρατιώτες που είχαν χτυπηθεί από πυρά κατά την επιδρομή στο Χαν Γιουνίς. Ο ένας από αυτούς τελικά υπέκυψε στα τραύματά του, ο δεύτερος τραυματίστηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο ελληνικό «πράσινο» νησί με ηλεκτρικά πλοιάρια να μεταφέρουν τους επισκέπτες

Επιμένει ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Ζήτημα νόμου η παραμονή τους στο Λονδίνο»


Τραγωδία στη Μεσσηνία - Νεκρή 41χρονη σε τροχαίο, πήγαινε το παιδί της στο σχολείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης