Πόλεμος στο Ισραήλ: «Blame game» Μπλίνκεν - Χαμάς για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Blame game» Μπλίνκεν - Χαμάς για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα

Η Χαμάς παραβίασε τις δεσμεύσεις της, δεν έδωσε νέο κατάλογο ομήρων που θα απελευθέρωνε, λέει η αμερικανική πλευρά - Ο Μπλίνκεν έδωσε «πράσινο φως» στον Νετανιάχου στη χθεσινή τους συνάντηση, απάντησε η Χαμάς

blinken_antony_usa
Τη Χαμάς κατηγόρησε ο Άντονι Μπλίνκεν για τον τερματισμό της εκεχειρίας στη Λωριδα της Γάζας, καθώς «παραβίασε τις δεσμεύσεις της». «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε πως η παλαιστινιακή οργάνωση ήταν εκείνη, που εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, ενώ στάθηκε και στο αιματηρό περιστατικό στην Ιερουσαλήμ. «Αθέτησε [επίσης] τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όσον αφορά την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην επιστροφή των ομήρων, αλλά ευρύτερα «στην επόμενη μέρα» για τη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το κλειδί είναι «να μπούμε σε μια πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Μπλίνκεν επισήμανε, ακόμα, πως οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν σταθερά στις ισραηλινές αρχές να διατηρούν τους πολίτες της Γάζας ασφαλείς - και ότι είδε τη χώρα να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Χαμάς δεν υπέβαλε νέο κατάλογο ομήρων που θα απελευθέρωνε, επιτρέποντας, έτσι, τη συνέχιση της εκεχειρίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται στις προσπάθειες για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων και την παράταση της εκεχειρίας.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της, η Χαμάς χαρακτήρισε «επιθυμία του Ισραήλ και των ΗΠΑ» την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καθώς ήθελαν να δουν «την αιματοχυσία να ξαναρχίζει».

«Κατηγορούμε για την αποτυχία δύο πλευρές, την ισραηλινή και την αμερικανική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν. «Ήταν σαφές χθες ότι η ισραηλινή πλευρά θέλει να επιστρέψει στις μάχες, καθώς προτάθηκαν διάφορες ιδέες από τους διαμεσολαβητές και δεχθήκαμε τρεις από αυτές, και παρ' όλα αυτά η ισραηλινή πλευρά έλεγε κάθε φορά "όχι, όχι, όχι"», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε, ακόμα, τον Άντονι Μπλίνκεν ότι «έδωσε το πράσινο φως» για την επανέναρξη των εχθροπραξιών όταν συναντήθηκε χθες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Επομένως, υπήρχε μια κρυφή πρόθεση για τους Ισραηλινούς που συνοδεύτηκε από ένα αμερικανικό πράσινο φως και η ισραηλινή πλευρά συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα σήμερα το πρωί».

Τόνισε, σκόμα, ότι το Κατάρ και η Αίγυπτος του είπαν πως ήθελαν να συνεχίσουν τη διαμεσολάβηση και ότι η Χαμάς ήταν πρόθυμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για σοβαρές συνομιλίες. «Πιστεύουμε ότι η πλευρά του Κατάρ θα συνεχίσει τις επικοινωνίες της και θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους αν οι Ισραηλινοί απαντήσουν και σταματήσουν την επιθετικότητα», είπε.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο ελληνικό «πράσινο» νησί με ηλεκτρικά πλοιάρια να μεταφέρουν τους επισκέπτες

Επιμένει ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Ζήτημα νόμου η παραμονή τους στο Λονδίνο»


Τραγωδία στη Μεσσηνία - Νεκρή 41χρονη σε τροχαίο, πήγαινε το παιδί της στο σχολείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης