«Σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, ο πόλεμος συνεχίζεται» λέει ο Νετανιάχου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τη Χαμάς

«Σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, ο πόλεμος συνεχίζεται» λέει ο Νετανιάχου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τη Χαμάς

Μέσα στις επόμενες ώρες η επισημοποίηση από πλευράς Ισραήλ του σχεδίου ανταλλαγής - Νετανιάχου: Δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος

israel-cabinet-m
Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, για το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Χαμάς που θα αφορά την ανταλλαγή ομήρων αλλά και περιοδική κατάπαυση πυρός, η Haaretz διέρρευσε πως η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει 30 παιδιά και 20 γυναίκες, εκ των οποίων οι οχτώ είναι μητέρες.

Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε μετά τις 20:00, ενώ λίγο νωρίτερα είχε τελειώσει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Χαμάς έχει απαγάγει περίπου 30 παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον 13 μητέρες ανάμεσα στους δεκάδες ομήρους.

Η απελευθέρωση των ομήρων θα δώσει τη δυνατότητα για μια διακοπή 4-5 ημερών στις εχθροπραξίες. Προβλέπεται και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα.

Κλείσιμο
Οι όμηροι θα επιστρέφουν στο Ισραήλ από την Πέμπτη κατά τμήματα, ενώ για κάθε έναν θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, δηλαδή 150 άτομα, προσθέτει το CNN. Όλοι τους θα είναι γυναίκες και παιδιά.

Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι πολίτες και όχι στρατιωτικοί.

Πάνω από 230 όμηροι κάθε ηλικίας και στην πλειονότητά τους πολίτες έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Νετανιάχου: Δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε ότι «δεν θα σταματήσουμε μετά την εκεχερία» για να προσθέσει ότι «είμαστε σε πόλεμο και θα τον συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας».

Η επιστροφή των ομήρων «είναι για εμένα ιερή προτεραιότητα και είμαι δεσμευμένος ως προς αυτή», πρόσθεσε.

Οι αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως τη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός καλώντας το συμβούλιο να υποστηρίξει τη συμφωνία. «Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι η σωστή». Εξήγησε ότι οι αρχές ασφαλείας κατανοούν ότι η συμφωνία όχι μόνο δεν θα βλάψει την πολεμική προσπάθεια, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει τις IDF να συνεχίσουν τη μάχη».

Είπε ο Νετανιάχου: «Θέλω να καταστήσω ξανά σαφές ότι ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας: να εξοντωθεί η Χαμάς, να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, να εξασφαλίσουμε ότι τη μέρα μετά τη Χαμάς η Γάζα δεν θα είναι απειλή για το Ισραήλ και ότι δεν θα υπάρχουν στοιχεία που θα στηρίζουν την τρομοκρατία».

Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στη βελτίωση της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την προμήθεια φαρμάκων. Οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι κατά τμήματα, είπε ακόμη: «Ο πόλεμος έχει στάδια και έτσι θα γίνει η επιστροφή των ομήρων».

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε στο NBC News ότι το Ισραήλ δεν θα ανταλλάξει Παλαιστίνιους κρατούμενους με μη Ισραηλινούς ομήρους και ότι οι τρίτες χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση των πολιτών τους. Όσοι έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα μαζί με την υπηκοότητα άλλης χώρας περιλαμβάνονται πάντως στη συμφωνία με το Ισραήλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος είπε ότι η χερσαία επίθεση είναι βασικός παράγοντας για την αύξηση της πίεσης στη Χαμάς και για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων. «Χωρίς πίεση, δεν υπάρχει περίπτωση να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των υπόλοιπων», είπε.

Αλλά και ο Μπένι Γκαντς είπε ότι η συμφωνία είναι η βάση για τη συνέχιση των επιχειρήσεων. «Θα το πω ειλικρινά, η συμφωνία είναι δύσκολη, είναι οδυνηρή αλλά και η ορθή».

Πώς εμπλέκεται το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, δήλωσε στο Sky News ότι η ψηφοφορία θα γίνει μέσα στη νύχτα, «τις επόμενες μία με δύο ώρες», δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη (ώρα Ελλάδος).

Εν τω μεταξύ ο ίδιος επισήμανε ότι αν η συμφωνία περιλαμβάνει απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα ανατρέψει την κυβερνητική απόφαση ή όχι, είπε ο Ρεγκέβ, που εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θα δώσει στην κυβέρνηση το περιθώριο να προχωρήσει.

Ας θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει προσπαθήσει να περιορίσει τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου προκαλώντας τεράστια κοινωνική αναταραχή.

hostage_childrenΤι γίνεται με τα υπόλοιπα παιδιά

Εν τω μεταξύ, οι Times of Israel μεταφέρουν τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι δεν μπορεί να εντοπίσει άλλα 10 παιδιά (δηλαδή, πέρα από τα 30) που απήχθησαν κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.

Η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει 210 από τους περίπου 240 ομήρους, μεταξύ των οποίων και 40 παιδιά. Τους υπόλοιπους έχει η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ που έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Χαμάς μπορεί να αποδείξει ότι είναι σε θέση να εντοπίσει και να απελευθερώσει μέχρι και 30 γυναίκες και παιδιά. Κυβερνητική πηγή στο Ισραήλ είχε αναφέρει εξάλλου ότι σε δεύτερο χρόνο η Χαμάς θα κληθεί να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κατέχουν άλλες ομάδες.

Οι συσχετισμοί στο υπουργικό συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, οι συσχετισμοί φαίνεται ότι ευνοούν την αποδοχή της πρότασης.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει τη συμφωνία και συσπειρώνει κατά πάσα πιθανότητα 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και 5 που ανήκουν στο κόμμα Εθνική Ενότητα του υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ. Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas με 6 ψήφους θα ψηφίσει υπέρ της διαφαινόμενης συμφωνίας για τους ομήρους, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος. Το United Torah Judaism, το οποίο κατέχει δύο, δεν έχει ακόμη εκφράσει δημοσίως τις θέσεις του. Αλλά σύμφωνα με αναφορές στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Τι ζητά το Ισραήλ, τι διαρρέει η Χαμάς

Νωρίτερα την Τρίτη, ισρσηλινές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι 50-80 όμηροι και να κηρυχθεί τετραήμερη παύση πυρός. Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο, θα απελευθερώνεται ένας αριθμός ομήρων καθημερινά, όσο θα διαρκεί η κατάπαυση του πυρός. 
 

Από την άλη πλευρά, ο ηγέτης της Χαμάς έλεγε ότι η οργάνωση βρίσκεται «κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ. Η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμένη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στους Times of Israel. «Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας» είχε πει.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δήλωσε ότι μία συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ αυξάνει τις ελπίδες τόσο για παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα όσο και για την απελευθέρωση τουλάχιστον ορισμένων από τους ισραηλινούς ομήρους που κρατά η οργάνωση. Η Χαμάς έχει ήδη απαντήσει στους διαμεσολαβητές του Κατάρ.

Την ίδια ώρα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά και ο πρωθυπουργός του Κατάρ υποδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι μια συμφωνία είναι κοντά. Ωστόσο παρατηρητές προειδοποιούν ότι οι δημόσιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων είναι συχνά παραπλανητικές και κάθε πιθανή συμφωνία κινδυνεύει με κατάρρευση.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx4ka2hbx4vt)

Πιέσεις από παντού δέχεται ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων. Η επιχείρηση με την ταυτόχρονη ολοκλήρωση του στόχου της εξάλειψης της Χαμάς, σε σημείο να μην μπορεί να πλήξει εκ νέου το Ισραήλ, έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και την κοινωνία.

Τις τελευταίες ημέρες, η υποστήριξη μεταξύ των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών για μια συμφωνία φαίνεται να έχει αυξηθεί, καθώς κατανοούν ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ισραηλινής επίθεσης. Πολλοί μέσα στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας πίστευαν πάντα ότι οι σημαντικές παραχωρήσεις ήταν αναπόφευκτες.

Τι θα γίνει μετά την απελευθέρωση των ομήρων

Εν τω μεταξύ, το γραφείο που είναι υπεύθυνο για τους ομήρους, τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους έχει οργανώσει τη διαδικασία επιστροφής και αποκατάστασης, όταν δοθεί το «πράσινο φως» για την επιστροφή.

Αρχικά, όπως γράφει η Jerusalem Post, ο IDF θα παραλάβουν τους ομήρους και θα τους μεταφέρουν στο Ισραήλ, όπου θα τους παρασχεθεί άμεση ιατρική περίθαλψη. Θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασής τους από τις ιατρικές αρχές και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κορυφαία νοσοκομεία της χώρας. Οι όμηροι θα τύχουν κάθε ιατρικής φροντίδας χρειαστεί.

Επόμενο βήμα είναι η ανάκριση από εκπαιδευμένους ερευνητές και το τελικό είναι η μεταφορά στη φροντίδα του υπουργείου Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων.Ειδήσεις σήμερα:

Εξάρχεια: Σύρος ο άντρας που επιτέθηκε σε γυναίκες - Ταυτοποιήθηκε από την ΕΛΑΣ - Δείτε φωτογραφία

Ποιος είναι ο εθνικιστής επικεφαλής των 1.000 πλοίων από την Τουρκία στη Γάζα που θα κάνουν στάση στην Κύπρο

Αθήνα: Πρεμιέρα για τα μεγάλα ονόματα της νύχτας - Οι 4.500 κλήσεις για ένα τραπέζι, ο «πόλεμος» των λουλουδιών και οι κερδισμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης