Πόλεμος στο Ισραήλ - Washington Post: Η Χαμάς είχε και «δεύτερο σχέδιο επίθεσης» αν πετύχαινε η εισβολή της 7ης Οκτωβρίου

Πόλεμος στο Ισραήλ - Washington Post: Η Χαμάς είχε και «δεύτερο σχέδιο επίθεσης» αν πετύχαινε η εισβολή της 7ης Οκτωβρίου

Στόχος η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Τα τρόφιμα και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στους νεκρούς άντρες της Χαμάς, υποδηλώνουν πως είχαν στόχο να πολεμήσουν για καιρό - Ήθελαν να φτάσουν σε μεγάλες πόλεις και στρατιωτικές βάσεις - Προετοιμάζονταν και εκπαιδεύονταν για πάνω από ένα χρόνο

hamas_xr
Οι μαχητές της Χαμάς σκόπευαν να εισχωρήσουν βαθύτερα στο Ισραήλ, αν η αρχική εισβολή τους στο νότιο Ισραήλ το πρωί της 7ης Οκτωβρίου ήταν απολύτως επιτυχής. Σύμφωνα με τη Washington Post η τρομοκρατική ομάδα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει «δεύτερο στάδιο» επίθεσης σε μεγάλες ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας από τέσσερις χώρες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής.

Η Washington Post αναφέρει πως τα μέλη της Χαμάς ήταν εφοδιασμένα με τρόφιμα και πυρομαχικά για αρκετές ημέρες επιχείρησης. Οι ομάδες εφόδου της παλαιστινιακής οργάνωσης κατάφεραν, σήμφωνα με το δημοσίευμα, να διεισδύσουν μέχρι το Οφακίμ, μια ισραηλινή πόλη περίπου 15 μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας και περίπου στη μισή απόσταση μεταξύ του θύλακα και της Δυτικής Όχθης.

How Hamas attack on music festival in Israel unfolded


Κλείσιμο
Μια μονάδα μετέφερε πληροφορίες αναγνώρισης και χάρτες που υποδηλώναν την πρόθεση να συνεχιστεί η επίθεση μέχρι τα σύνορα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Μέσης Ανατολής και έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ με λεπτομερή γνώση των στοιχείων. Η Χαμάς είχε αυξήσει τις επαφές της με μαχητές της Δυτικής Όχθης τους τελευταίους μήνες, αν και δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τους συμμάχους της στη Δυτική Όχθη για τα σχέδιά της στις 7 Οκτωβρίου.

israel-kibbutz
Οι τρομοκράτες της Χαμάς μπήκαν σε κιμπούτς και δολοφόνησαν χιλιάδες Ισραηλινούς πολίτες


Οι πηγές του δημοσιεύματος ανέφεραν ότι η Χαμάς ήλπιζε ότι μια ακόμη επίθεση θα «προκαλούσε μια ισχυρή ισραηλινή απάντηση» και θα οδηγούσε σε μια μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι μαχητές είχαν λάβει οδηγίες, μεταξύ άλλων, να καίνε σπίτια, να «παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους και να σκοτώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Είχαν φτιάξει χάρτες από drones, είχα εντολή να κάψουν σπίτια

Στο μεταξύ, τα ευρήματα στους νεκρούς άντρες της Χαμάς, έριξαν περισσότερο φως στις τακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η οργάνωση για να εξαπατήσει τις περίφημες μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και να ματαιώσει τις αρχικές προσπάθειες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων να σταματήσουν την επίθεση. Αφού παραβίασαν τα ισραηλινά σύνορα σε περίπου 30 σημεία, οι τρομοκράτες οργάνωσαν μια μαζική σφαγή στρατιωτών και αμάχων σε τουλάχιστον 22 ισραηλινά χωριά, πόλεις και στρατιωτικά φυλάκια και στη συνέχεια παρέσυραν τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε μάχες με πυροβόλα όπλα.

CCTV Shows Hamas Militants' Attack on Kibbutz Be'eri | WSJ News


Ορισμένοι νεκροί τρομοκράτες είχαν μαζί τους χάρτες υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν παραχθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ύψος έως και 150 πόδια πάνω από το έδαφος, πιθανότατα το καλοκαίρι, κρίνοντας από την ξηρότητα της βλάστησης στις εικόνες.

Μια ομάδα επίθεσης είχε εφοδιαστεί με δορυφορικούς χάρτες, με σημάνσεις που έδειχναν τις διαδρομές από τη συνοικία Shejaiya της Γάζας προς το πλησιέστερο σημείο παραβίασης του φράχτη, που ονομάζεται «Malakeh Crossing». Οι χάρτες υπογράμμιζαν την προβλεπόμενη είσοδο της ομάδας, μέσω δύο σημείων - της μπροστινής και της πίσω εισόδου ενός κιμπούτζ. Οι τοποθεσίες με την ονομασία «Ενέδρα 1» και «Ενέδρα 2», που είχαν επισημανθεί σε κεντρικούς δρόμους, υποδείκνυαν σημεία όπου οι μαχητές θα δημιουργούσαν εμπόδια και παγίδες για τυχόν προσπάθειες διάσωσης.

Ακόμα μια άλλη μονάδα μετέφερε εκτεταμένους καταλόγους με ισραηλινά όπλα και πυρομαχικά που έπρεπε να βρεθούν και να λεηλατηθούν στο Αλουμίμ, ένα κιμπούτζ που οι άντρες της Χαμάς δεν κατάφεραν να παραβιάσουν, και αναφερόταν στα έγγραφα ως «Αποστολή 502».

Μαζί με χάρτες και άλλα έγγραφα, πολλοί νεκροί μαχητές ήταν εφοδιασμένοι με χειροπέδες και γκαζάκια, καθώς και με οδηγίες για να πυρπολήσουν σπίτια. Η τακτική είχε στόχο να βγάλουν τους κατοίκους από τα ασφαλή τους δωμάτια, δήλωσαν μάρτυρες και πρώτοι ανταποκριτές που έφτασαν στο σημείο.

Προετοιμάζονταν και εκπαιδεόνταν για πάνω από ένα χρόνο

Ο σχεδιασμός για την ιστορική επίθεση εναντίον του Ισραήλ βρισκόταν σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, λένε αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στη Washington Post. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς φρόντισαν να αποκρύψουν τις προετοιμασίες τους, ακόμη και όταν οι ανώτεροι ηγέτες άφηναν κατά καιρούς υπονοούμενα για τις προθέσεις τους.

Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις πάνω και κάτω από το έδαφος. Οι άντρες της Χαμάς εκπαιδεύτηκαν με εισαγόμενα τουφέκια AK-47, πιστόλια, εκτοξευτές ρουκετών και θερμοβαρικά βλήματα που δημιουργούν ισχυρά κύματα πίεσης και έντονες πυρκαγιές με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 1.400 βαθμούς Κελσίου.

Καθώς εκπαιδεύονταν, εξέταζαν προσεκτικά πληθυσμιακά κέντρα και στρατιωτικές βάσεις για να δημιουργήσουν ένα πλέγμα πιθανών στόχων, δήλωσαν αξιωματούχοι των δυτικών και μεσανατολικών μυστικών υπηρεσιών.

Για να αποκτήσει λεπτομερείς πληροφορίες, η Χαμάς χρησιμοποίησε φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης για να δημιουργήσει χάρτες των ισραηλινών πόλεων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε απόσταση λίγων μιλίων από το σύστημα φράγματος ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κατασκεύασε το Ισραήλ για να αποκλείσει τη Γάζα. Η ομάδα απέσπασε πρόσθετες πληροφορίες, δήλωσαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, από τους εργάτες της Γάζας που τους επιτρεπόταν να εισέρχονται στο Ισραήλ για εργασία, συχνά στις ίδιες αγροτικές κοινότητες που βρίσκονταν στο στόχαστρο της Χαμάς. Παρακολουθούσε ακόμη και ισραηλινές ιστοσελίδες, μελετώντας φωτογραφίες ακινήτων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικόνιζαν τη ζωή μέσα στα κιμπούτζ και τις διατάξεις των κτιρίων και των σπιτιών.


Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Εύη Βατίδου

Συναγερμός στη Ισλανδία για το ηφαίστειο Fagradalsfjal - Φόβοι για έκρηξη τις επόμενες ώρες

Η επόμενη ημέρα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος της «Ομπρέλας», η σειρά της Έφης και στο βάθος οι «προεδρικοί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης