Ισπανία: Η αστυνομία ερευνά και «δάκτυλο» του Ιράν για την απόπειρα δολοφονίας του ιδρυτή του Vox

Ισπανία: Η αστυνομία ερευνά και «δάκτυλο» του Ιράν για την απόπειρα δολοφονίας του ιδρυτή του Vox

Ο δράστης πυροβόλησε μία φορά στο πρόσωπο τον Αλεχάντρο Βιδάλ-Κουαδράς – Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου, αλλά θα χρειαστεί επέμβαση

Vidal-quadras
Ο συνιδρυτής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, Αλεχάντρο Βιδάλ-Κουαδράς, αναρρώνει στο νοσοκομείο έπειτα από τον πυροβολισμό στο πρόσωπο σε κεντρικό δρόμο της Μαδρίτης.

Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν αποκλείει κανένα σενάριο για την επίθεση το απόγευμα της Πέμπτης, μεταξύ των οποίων μια πιθανή σύνδεση με τις σχέσεις του Βιδάλ-Κουαδράς με την ιρανική αντιπολίτευση.

Αστυνομική πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε στο Associated Press ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σύνδεση με το Ιράν, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ο Βιδάλ-Κουαδράς είχε αναφερθεί στην υποψία αυτή από το κρεβάτι του νοσοκομείου και ότι οι ερευνητές το εξέταζαν ως ένα από τα πολλά πιθανά κίνητρα.

Για την ώρα δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Η αστυνομία ελέγχει υλικό από κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες για να ταυτοποιήσει τον δράστη, ο οποίος εθεάθη να φορά μαύρο κράνος. Ο ύποπτος είχε ρίξει έναν πυροβολισμό προτού διαφύγει με μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας συνεργός του.

Μια καμένη μοτοσικλέτα που βρέθηκε αργότερα την Πέμπτη στα περίχωρα της ισπανικής πρωτεύουσας ερευνάται, δήλωσε αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του πολιτικού, το νοσοκομείο ανέφερε ότι η σφαίρα είχε σπάσει το σαγόνι του Βιδάλ-Κουαδράς που είναι σε σταθερή κατάσταση και η ζωή του δεν κινδυνεύει.

Ο Βιδάλ-Κουαδράς ήταν μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, περιφερειακός ηγέτης του στην Καταλονία και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν αποχωρήσει μετά από τρεις δεκαετίες όταν ήρθε σε ρήξη με τον τότε πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Αφού αποστασιοποιήθηκε, βοήθησε στην ίδρυση του ακροδεξιού κόμματος Vox. Έφυγε από το Vox λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του καριέρας, ο Βιδάλ-Κουαδράς ευθυγραμμίστηκε με την ιρανική αντιπολίτευση στην εξορία, μια εμπλοκή που έγινε αντιληπτή από την Τεχεράνη.

Κλείσιμο
Τον Ιανουάριο, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τού επέβαλε κυρώσεις μαζί με άλλους που είχαν σχέσεις με τους εξόριστους Λαϊκούς Μουτζαχεντίν του Ιράν (MEK , Mujahedin-e Khalq), κατηγορώντας τους για «υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων».

Στο παρελθόν, κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El País, ισχυρίστηκαν ότι το Vox έλαβε «τρομοκρατικά χρήματα», όπως τα χαρακτήριζαν, από το MEK.

Έχει αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, αλλά παραμένει σχολιαστής και αρθρογράφος στα μέσα ενημέρωσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποστάσεις «προεδρικών» από το δημοψήφισμα Κασσελάκη, συνεδριάζουν οι τάσεις Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Νετανιάχου: Μετά την εξάλειψη της Χαμάς, θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας

Το απόλυτο «έμφραγμα» έφερε η κακοκαιρία στους δρόμους της Αθήνας - Δείτε live την κίνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης