Πολωνία: Η κεντροαριστερά αντιπολίτευση ενώνει δυνάμεις για να κυβερνήσει - Επικεφαλής ο Τουσκ

Πολωνία: Η κεντροαριστερά αντιπολίτευση ενώνει δυνάμεις για να κυβερνήσει - Επικεφαλής ο Τουσκ

Ύστερα από ένα μήνα διαβουλεύσεων, ο κύβος ερρίφθη - Απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση το εθνικιστικό κόμμα PiS, που ήρθε πρώτο στις εκλογές του προηγούμενου μήνα

tusk
Ύστερα από σχεδόν 4 εβδομάδες που έκλεισαν οι κάλπες, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση στην Πολωνία έδωσε τα χέρια δηλώνοντας έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ο 66χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ, ετοιμάζεται να καθίσει στον προεδρικό θώκο δηλώνοντας σήμερα από τη Βαρσοβία: «Από εδώ και πέρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν λάβει ακόμη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας, Αντρέι Ντούντα, ο οποίος επικαλείται το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε πρώτο στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ντούντα είχε αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο απερχόμενο εθνικιστικό κόμμα «Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης - PiS», το οποίο, όμως, δεν κατάφερε να βρει κυβερνητικό εταίρο, οπότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης άδραξαν την ευκαιρία.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Βild», στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν ο φιλελεύθερος-συντηρητικός Συνασπισμός Πολιτών (KO), με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο συντηρητικός «Τρίτος Δρόμος» και η Συμμαχία «Νέα Αριστερά.

Ο Τουσκ έσπευσε να χαρακτηρίσει τη σημερινή συμφωνία «ως καλά νέα, με μεγάλη ευθύνη για την πατρίδα μας». Η συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι έτοιμη να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μόλις λάβει επίσημη εντολή σχηματισμού της.

«Συμφωνήσαμε για καλή, σκληρή δουλειά για τέσσερα χρόνια», είπε. Ωστόσο, η διακυβέρνηση της χώρας δεν θα είναι απλή υπόθεση για τον Ντόναλντ Τουσκ.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα πριν ένα μήνα, το πρώην κυβερνών κόμμα, PiS, είχε αποσπάσει 194 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι, ναι μεν το Pis είναι η ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Επιπλέον, δεν υπήρχε πιθανός εταίρος συνασπισμού.

Τελικά, η τρικομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, που απέσπασε 248 από τις 460 έδρες στο «Sejm», όπως ονομάζεται το πολωνικό κοινοβούλιο, ανέλαβε δράση. Αυτό σημαίνει ότι και η προσπάθεια του Ματέους Μοραβιέφσκι να σχηματίσει κυβέρνηση, έχει αποτύχει.

Ο Ντόναλτ Τουσκ είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 έως το 2014 και εν συνεχεία, ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2021 επέστρεψε στην πολιτική σκηνή της πατρίδας του.

Το απερχόμενο κυβερνών κόμμα PiS ανέλαβε την κυβέρνηση το 2018. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επανειλημμένες διαφωνίες με την Κομισιόν και τις άλλες χώρες της ΕΕ σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

«Οι Βρυξέλλες είχαν επικρίνει ουκ ολίγες φορές την κυβέρνηση για ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα ερωτήματα για τη μοιραία πτώση του μονοκινητήριου που κατέπεσε στο Μάλεμε

Σπύρος Φωκάς: Η γυναίκα που τον κατέστρεψε οικονομικά την εποχή της δόξας του και τα «αγκάθια» της ζωής του


Το αιχμηρό σχόλιο της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαγραφές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης