Νέα Υόρκη: Μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά με επιτυχία ολόκληρο μάτι σε ασθενή - Δείτε φωτογραφίες

Νέα Υόρκη: Μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά με επιτυχία ολόκληρο μάτι σε ασθενή - Δείτε φωτογραφίες

Ο λήπτης Άαρον Τζέιμς τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό ατύχημα το 2021 όταν το πρόσωπό του άγγιξε ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος

hirourgo
Σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση που δίνει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που έχουν χάσει τα μάτια τους προχώρησαν χειρουργοί στη Νέα Υόρκη οι οποίοι μεταμόσχευσαν ολόκληρο οφθαλμικό βολβό σε έναν ασθενή, ο οποίος ωστόσο δεν ανέκτησε την όρασή του.

Περίπου έξι μήνες μετά την επέμβαση, το μάτι φαίνεται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει αποκατασταθεί η ροή του αίματος μέχρι τον αμφιβληστροειδή.

hirourgos8
Ο Άαρον Τζέιμς με τη σύζυγό του, το 2010, πριν από το ατύχημά του τον Ιούνιο του 2021

hirourgos4
Ο Άαρον Τζέιμς με τον χειρουργό Δρ. Εντουάρντο Ροντρίγκες


«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου και ανοίξαμε τον δρόμο για το επόμενο κεφάλαιο, για την αποκατάσταση της όρασης», ανέφερε ο Δρ Εντουάρντο Ροντρίγκες, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας.

Η επέμβαση κράτησε 21 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας μερικής μεταμόσχευσης προσώπου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο NYU Langone Health της Νέας Υόρκης. Εκτός από το αριστερό μάτι και την κόχη του, οι χειρουργοί μεταμόσχευσαν στον ασθενή τη μύτη, τα χείλη και άλλους ιστούς προσώπου που έλαβαν από έναν δωρητή.

hirourgos
Ο χειρουργός Δρ. Εντουάρντο Ροντρίγκες με τον Άαρον Τζέιμς πριν από τη μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού και μέρος του προσώπου
hirourgos1


Ο λήπτης, ο Άαρον Τζέιμς, τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό ατύχημα το 2021, όταν το πρόσωπό του άγγιξε ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος. Καθώς θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει ο οργανισμός του τα μοσχεύματα, ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για να του μεταμοσχευθεί και ένα μάτι.

Κλείσιμο
Ο Ντάνιελ Πελάιζ, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, είπε ότι η επέμβαση αυτή είναι μια «αξιοσημείωτη επιτυχία» στον δρόμο για «τον τελικό στόχο, την αποκατάσταση της όρασης».

hirourgos2
Ο Άαρον βλέπει το νέο του πρόσωπο για πρώτη φορά με τον Δρ. Εντουάρντο Ροντρίγκες, τη σύζυγό του (Meagan) και την κόρη του (Allie)
hirourgos3


Η χειρουργός Κία Ουάσινγκτον, που ασχολείται εδώ και 10 χρόνια με τον τομέα της μεταμόσχευσης ματιών, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, εξηγώντας ότι πολλοί επιστήμονες πίστευαν πως δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο σε ανθρώπους.

Ο ασθενής Άαρον Τζέιμς δεν θα ξαναβρεί μεν την όρασή από το αριστερό μάτι, όμως είναι ευγνώμων για το αισθητικό αποτέλεσμα. «Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω τον δωρητή και την οικογένειά του. Μου προσέφεραν μια δεύτερη ευκαιρία, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για εκείνους. Ελπίζω ότι η ιστορία μου θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο και τα μάτια», είπε.

hirourgos5
Ο Άαρον Τζέιμς και η κόρη του, Allie, τον Σεπτέμβριο του 2022


Ο Τζέιμς, το δεξί μάτι του οποίου δεν υπέστη τραυματισμό και βλέπει κανονικά, έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του στο Άρκανσο όπου ζει με τη σύζυγο και την κόρη του. Επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη μία φορά τον μήνα για να παρακολουθούν οι γιατροί την εξέλιξη της κατάστασής του.

Η βασική δυσκολία στη μεταμόσχευση του οφθαλμού είναι η αποκατάσταση του οπτικού νεύρου που μεταφέρει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Το οπτικό νεύρο αποκόπτεται τόσο στον δωρητή όσο και στον παραλήπτη για να γίνει η μεταμόσχευση. Στο παρελθόν, μεταμοσχεύσεις οφθαλμικών βολβών έχουν γίνει σε μικρά ζώα και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαταστάθηκε η όραση, τουλάχιστον εν μέρει, εξήγησε η Κία Ουάσινγκτον. Όμως για τους ανθρώπους, θα πρέπει να συνδυαστούν πολλές διαφορετικές τεχνικές, όπως η γενετική θεραπεία, η χρήστη βλαστοκυττάρων και άλλες.

hirourgos6


Θα είναι ποτέ εφικτό να αποκατασταθεί η όραση ενός ανθρώπου που γεννήθηκε τυφλός; Η προοπτική αυτή είναι ακόμη μακρινή αλλά «πιστεύω πως ναι, μια μέρα, τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι δυνατόν», είπε η Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο NYU Langone Health

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια το αλκοόλ στο αίμα του οδηγού της μηχανής που παρέσυρε και σκότωσε το βρέφος

ΣΥΡΙΖΑ: To μαρτύριο της σταγόνας από την «Ομπρέλα» - Πρώτο κύμα οι 1.300 υπογραφές, στο επίκεντρο οι «ουδέτεροι»

Viral γίνεται βίντεο με το πρησμένο μάγουλο του Πούτιν - «Είναι άλλο ένα μπότοξ ή σωσίας του;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης